Dostupni linkovi

U ceni struje: nerad i neznanje


U parlamentu se od poslanika opozicije nedavno mogla čuti optužba na račun Elektroprivrede i Regulatorne agencije za energetiku, kako građani uvećanim računima plaćaju njihove gubitke.

Dok predstavnici Elektroprivrede i agencije odbacuju takve tvrdnje, predstavnici nevladinog sektora smatraju da je u račune za struju uračunata i cijena nerada, neznanja i, kako kažu, kriminogenih aktivnosti.

"Gubici koje ima Elektroprivreda prilikom distribucije električne energije posebno su ukalkulisani u cijenu struje koju plaćaju građani", rekao je za RSE Goran Đurović, direktor Centra za razvoj nevladinog sektora, koji je sa još dvoje kolega iz nevladinog sektora tužio Regulatornu agenciju da je prošle godine neregularno odobrila povećanje struje jer je električna energija naknadno uvožena po nižoj cijeni nego što je to prethodno bilo navedeno.

U međuvremenu, sud je odlučio da je pravo da se cijene vrate, ali je to po procjeni tužitelja učinjeno višestruko manje nego što je trebalo. Đurović, međutim, elektroenergetsku kompaniju i Regulatornu agenciju optužuje za nekvalitetan i nekompetentan rad čiju visoku cijenu plaćaju građani.

"Sve ono što je proizvod nečijeg neznanja, nerada ili kriminogenih radnji, prelijeva se ne građane i građani su prinuđeni da plaćaju veću cijenu električne energije nego što bi to bilo kada bi svako radio svoj dio posla i otklonio probleme u prenosu električne energije koji već godinama postoje, ali iz nepoznatih razloga još uvijek ne mogu da se riješe do kraja. Godinama se priča o problemima koji postoje i krađi struje, ali ni tu se nije bogzna koliko otišlo naprijed, tako da dolazimo do činjenice da vjerovatno menadžment ne radi svoj dio posla kako treba, a da se onda u komunikaciji sa Regulatornom agencijom za energetiku traže povećanja cijene električne energije koju opet plaćaju građani,"
smatra Đurović.

Nedavno su u parlamentu od strane opozicije prezentovani podaci da je prošle godine u distributivnoj i prenosnoj mreži izgubljeno preko 700 miliona kilovata, što prevazilazi cjelokupnu prošlogodišnju proizvodnju Termoelektrane Piva. Poslanik Nove srpske demokratije Strahinja Bulajić rekao je da građani Crne Gore plaćaju ubjedljivo najveće gubitke struje na mreži, u koju spadaju tehnički gubici i krađa struje.

EPCG: GUBICI NORMALNA STVAR


U Elektroenergetskoj kompaniji, optužbe da je građanima naplaćeno nešto što im nije isporučeno, odbacuju kako neosnovane i netačne.

"Priča da je Elektroprivreda zakinula građane za 40 miliona eura ne stoje i doživljavamo ih kao krajnje nedobronamjerne. Nije tačno da fakturišemo električnu energiju koju nijesmo isporučili isto kao što nije tačno da energiju uvozimo kako bi je izvozili po skupljoj cijeni. Elektroprivreda Crne Gore kao nacionalna energetska kompanija u potpunosti poštuje Zakon o energetici i pravila o snabdijevanju i električnu energiju fakturiše po cijenama koje utvrđuje Regulatorna agencija za energetiku,"
kaže portparol EPCG Mitar Vučković.

U Regulatornoj agenciji za energetiku kažu da su gubici normalna stvar. Predsjednik Savjeta agencije Dragan Bojović kaže da postoje tehnički i komercijalni, a da su oni u mjeri koju odobri Agencija za energetiku ukalkulisani u račune građana:

"Gubici na mreži Distribucije moraju postojati zato što se energija transponuje sa 110 kW na 35 kW, sa 35 na 10, sa 10 na 0, 4".


RSE: Da li građani plaćaju i te gubitke?

Bojević: Na toj fakturi postoje troškovi Distribucije. Između ostalog, plaćaju se i gubici, i to gubici koje propiše agencija, jer oni moraju postojati. Postoje tehnički gubici, i oni se kreću od 7 do 9 posto u svijetu. Tako su i kod nas od 7 do 9 posto, a ta razlika od devet posto do 20 posto, koliko su gubici bili za ovu godinu, to su ti takozvani komercijalni gubici, gubici krađe i tako dalje i te gubitke propisuje agencija visinu. Ne mogu gubici da budu 30 posto, i to su gubici koji moraju postojati, a to nije energija koja je ušla u sistem i kad je prošla. Kako vrijeme bude odmicalo oni će se za naredne dvije godine svesti negdje na 14 posto.

"Sve na kraju plate građani i to bez mogućnosti da na bilo što utiču", kaže kaže direktor Centra za razvoj nevladinog sektora Đurović:

"Gubitak je nešto što može da bude uobičajena stvar, ali sigurno ne na nivou kakav je u Crnoj Gori. Ukoliko sve ono što radi Elektriprivreda: svi investicioni promašaji, ili već bilo kakve druge prirode koju proizvede menadžment, treba da plaćaju građani Crne Gore, onda je stvar potpuno besmislena."
XS
SM
MD
LG