Dostupni linkovi

Rasplet oko privatizacije Elektroprivrede


Otvaranje ponuda pristiglih na tender za dokapitalizaciju Elektroprivrede, 17. jul 2009, Foto: Savo Prelević
Otvaranje ponuda pristiglih na tender za dokapitalizaciju Elektroprivrede, 17. jul 2009, Foto: Savo Prelević
Konačan epilog međunarodnog tendera za dokapitalizaciju Elektroprivrede biće poznat sjutra veče do kada dva glavna ponuđača treba da saopšte da li su njihove ponude bezuslovne ili imaju dodatne zahtjeve.

Dio javnosti sumnja da država favorizuje italijansku kompaniju A2A, iako je grčki konzorcijum ponudio daleko više novca za akcije nacionalne elektroenergetske kompanije.

"Postoji velika mogućnost da se na tenderu za dokapitalizaciju i djelimičnu prodaju Elektroprivrede favorizuje italijanska kompanija „A2A“
, rekao je za naš program predsjednik manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilije Miličković.

On optužuje Vladu da je instruirala investicione fondove koji su prodali svoje akcije Elektroprivrede italijanskoj kompaniji, da uđu u taj aranžman i akcije prodaju po cijeni manje od realne:

"Nema dileme da postoji sumnja, da postoje indicije da je tender bio pripremljen, da je tender favorizovan za Italijane. U samom startu se to osjetilo. Nijesu fondovi samoinicijativno došli u situaciju da prodaju akcije kompaniji "A2A". To je sve rezultat jedne političke odluke, i to je prvi signal da je on favorizovan. Oni su ulaskom u bord direktora već bili u mogućnosti da daju određene smjernice i stavove."


Grci ponudili najviše novca


Prije nekoliko dana, otvorene su jedine dvije validne ponude u okviru tendera za dokapitalizaciju i djelimičnu prodaju crnogorske Elektroprivrede.

Najviše novca je ponudio grčki konzorcijum "Gold Energy & Public Power Corporation" koji je spreman da akcije plati po cijeni od 11,1 eura, dok je italijanski "A2A", koji je u domaćoj javnosti stekao status favorita nakon kupovine paketa fondovskih akcija Elektroprivrede, ponudio svega 8,4 eura.

Špekulacije o favorizovanju Italijana, počele su još u vrijeme posjete italijanskog premijera Silivija Berluskonija u jeku martovske predizborne kampanje, kada je uputio eksplicitnu podršku vladajućoj partiji.

Otvaranje ponuda pristiglih na tender za dokapitalizaciju Elektroprivrede, 17. jul 2009, Foto: Savo Prelević
Iako su predstavnici grčkog konzorcijuma izjavili da imaju spremnih 400 miliona eura, koliko vrijedi ukupna transakcija, naknadno se ispostavilo da su bile opravdane sumnje da ponuda nije bezuslovna.

Favorizovanje Italijana


Grci ne žele da prihvate tendersku obavezu da po istoj cijeni isplate sve zainteresovane manjinske akcionare, što se prije svega upravo odnosi na italijansku kompaniju koja je sada vlasnik 17,5 posto akcija koje su nekad pripadale fondovima. Kompanije su dobile rok za konačno izjašnjavanje do srijede.

Član Savjeta za privatizaciju i tenderske komisije Predrag Bošković tvrdi da na tenderu niko nije favorizovan:

"Zaista nema mjesta tvrdnjama da se favorizuje bilo ko. Taj je posao toliko transparentan i javan da bilo ko može vidjeti ko, šta i kako je radio u sprovođenju tendera, i kasnije kada bude rangiranje i jedne i druge kompanije, biće potpuno sve javno, tako da nema da, sve i da neko želi da favorizuje nekoga, za to nema mogućnosti."


U Udruženju manjinskih akcionara, kao dodatnu okolnost koja ukazuje na favorizovanje italijanske "A2A", navode i reakciju predstavnika Vlade i Elektroprivrede.

Predsjednik Udruženja Vasilije Miličković, kao posebno netaktičnu, navodi izjavu predsjednika borda direktora Elektroprivrede Srđana Kovačevića:

"Takvo oduševljenje, i ne samo do gospodina Kovačevića, nego i od predstavnika Vlade je neprofesionalno i šokantno za mene. To ne bi uradili mnogo iskusniji ljudi. Ta izjava je dosta indikativna. Govori o favorizovanju, ili se želi reći da je kompletna ponuda Grka nerealna i da su njihovi zahtjevi nerealni. I kroz izjavu gospodina Kovačevića, koji se potpuno neprofesionalno ponio, neka je sve to izvor njegovog očekivanja, trebalo je da to zadrži samo za sebe."


Izjavu predsjednika borda direktora Elektroprivrede Srđana Kovačevića danas nije bilo moguće dobiti jer se sve do kraja nedjelje nalazi na službenom putu, kako nam je saopšteno u kompaniji - u Italiji.

Člana tenderske komisije Predraga Boškovića smo pitali - da li postoji mogućnost da se drastično veća ponuda grčkog konzorcijuma prihvati, uz prihvatanje njihovog uslova da budu oslobođeni obaveze otkupa paketa akcija koji sada pripada italijanskoj "A2A":

"Prvo, nije to jedini problem o uslovima u ponudi grčke kompanije. S druge strane, jasna su tenderska pravila da se moraju otkupiti sve akcije onih koji su to ponudili, a kako će se kasnije definisati, kako će se izaći, koji će odgovori biti i Grka i Italijana o pitanjima koja su im postavljena, to možemo komentarisati tek za par dana kada ti odgovori budu stigli."
XS
SM
MD
LG