Dostupni linkovi

Svađa vlasti i manjinskih akcionara Elektroprivrede


Vasilije Miličković, Foto: Savo Prelević
Vasilije Miličković, Foto: Savo Prelević
Umjesto da okončanjem tendera za dokapitalizaciju i djelimičnu prodaju Elektroprivrede bude stavljena tačka na taj posao, kontroverze koje su pratile ovaj proces su se pretvorile u javnu polemiku vlasti i manjinskih akcionara, odnosno, potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, i predsjednika Udruženja manjinskih akcionara Vasilija Miličkovića.

Razmjena optužbi i kvalifikacija je došla do prozivanja najvećeg pojedinačnog manjinskog akcionara Elektroprivrede Vasilija Miličkovića za porijeklo imovine.

„Ja sam sebe prijavio da kupujem akcije Elektroprivrede za bagatelu od 4 centa. Učestvujem u pljački. Ja sam bio svjestan da je cijena od 4 centa pljačka, a ja nijesam mogao da odolim. Da proces privatizacije nije doveden na ovakav pogrešan način, ja ne bih imao to što imam, ali bi pred građanima Crne Gore bila mnogo ljepša budućnost.“

Optužbu na račun Vlade, da je masovnom vaučerskom privatizacijom, ustvari, organizovala veliku pljačku državne imovine, predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilije Miličković je više puta do sada izgovorio, ali je danas ponovio.

To je bio njegov odgovor na javno izrečene tvrdnje Tenderske komisije kojom predsjedava potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, “da bi neki akcionari, u funkciji rasta vrijednosti svojih akcija, bili spremni da daju i buduću elektranu „Maoče“, prihvate otpuštanje zaposlenih u Elektroprivredi, i prihvate niz drugih uslova."

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović poručuje manjinskim akcionarima da bi trebalo da budu zadovoljni sadašnjom cijenom akcija.

„Akcije Elektroprivrede su u decembru 2008. godine bile jedan euro, a sada su preko sedam eura. Možete misliti koliko su za šest mjeseci manjinski akcionari zaradili.“


Četiri miliona umjesto milijarde

“Bilo bi interesantno da pojedinici koji se legitimišu ispred Udruženja akcionara, javnosti Crne Gore objasne, kako su došli do velikog broja akcija Elektroprivrede, i otkuda im toliko bogatstvo”, navedeno je u saopštenju Tenderske komisije, koje se u javnosti protumačilo kao odgovor potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, na optužbe manjinskih akcionara, odnosno, Vasilija Miličkovića.

“Nijesam znao da je u nadležnosti Tenderske komisije da ispituje porijeklo imovine, naročito lica koja nijesu na vladinom platnom spisku”, rekao je Vasilije Miličković na današnjem presu, ocijenivši da su “oni” preuzeli ulogu državnog tužioca.

„Znao sam da će zbog nedostatka kapitala na tržištu Crne Gore vaučeri u samom startu biti bagatelno jeftini, što takođe govori o jednom potpuno promašenom konceptu privatizacije. Počeo sam da kupujem akcije po toj smiješnoj cijeni. Koliko je cijena nerealna, govori podatak da je tržišna cijena kompletne Elektroprivrede, u početku iznosila 4 miliona, a njena nominalna vrijednost je bila miliijardu eura“
, kaže Miličković.

Tender za dokapitalizaciju i djelimičnu prodaju Elektroprivrede od samog početka su pratile špekulacije o favorizovanju Italijanske kompanije “A2A”, koje su počele još u vrijeme posjete italijanskog premijera Silivija Berluskonija, koji je u jeku martovske predizborne kampanje uputio eksplicitnu podršku vladajućoj partiji.

Pobjednik tendera – firma "A2A" sa ponudom od 8,4 eura za akciju, u domaćoj javnosti je, definitivno stekla status favorita, kada je u sred tenderskog procesa, kupila paket od 15-ak posto akcija Elektroprivrede koji su bili u vlasništvu domaćih investicionih fondova, za šta se pretpostavlja da se ne bi moglo uraditi bez instrukcija iz Vlade.

Grci odustali od žalbe


Finiš tendera je dodatno podgrijao nagadjanja o favorizaciji Italijana jer je, po ocjeni dijela javnosti, samo tražen razlog da se odbaci, tridesetak posto bolja, ponuda grčkog konzorcijuma.

Naime, iako su Grci, koji su ponudili 11 eura i 10 centi po akciji, izjavili da imaju spremnih 400 miliona eura, koliko otprilike vrijedi ukupna transakcija, naknadno se ispostavilo da u Tenderskoj komisiji sumnjaju da ponuda nije bezuslovna.

Grci su, odgovarajući na zahtjev Tenderske komisije, odbacili sve tvrdnje u vezi sa navodnim uslovljavanjem njihove ponude i rekli da je njihova ponuda u potpunosti usklađena sa pravilima tendera.

Grčki konzorcijum je, iako na kraju poražen, objavio da se neće žaliti na odluku Savjeta za privatizaciju, ali bez objašnjenja zašto, ako je njihova ponuda bila u skladu sa tenderskim pravilima.

Predstavnik manjinskih akcionara Vasilije Miličković je danas ponovio zahtjev da im potpredsjednik Vlade Vujica Lazović objasni zbog čega je prihvaćena stotinjak miliona eura slabija ponuda.

Lazović je, međutim, odmah po zatvaranju tendera naveo niz uslova koje su Grci navodno, postavljali, među kojima je ukidanje mogućnosti da Vlada poslije 5 godina povrati prodate akcije i da im se obezbijedi pravo na buduću elektranu “Maoče”, koja će tek biti predmet davanja koncesije.

„Rekli su: „Da 11 eura i 10 centi, ali pod uslovom da zamrznete opštinske poreze, da se izvršnom direktoru, kojeg ćemo mi postaviti, daju velika ovlašćenja da potpiše bilo koji ugovor. To je suprotno našim zakonima.“
XS
SM
MD
LG