Dostupni linkovi

Elektroprivreda oštetila građane za 20 miliona


Računi koje gradjani dobijaju za struju potrošenu prošlog mjeseca, prema nezvaničnim informacijama, manji su za ukupno 3,7 miliona eura, što je rezultat akcije nekoliko predstavnika nevladinog sektora, koji su, kao gradjani, pokrenuli sudski spor zbog prenaduvanih računa za struju, koje je Elektroprivreda obračunavala tokom prve polovine ove godine.

Slučaj time nije okončan, jer je pokrenuta nova tužba, zbog procjene da je Elektroprivreda gradjanima vratila samo dio novca.

Novac koji Elektroprivreda vraća potrošačima je značajan, ali nije dovoljan, rekao je za naš program direktor Instituta Alternativa Stevo Muk koji je, nezadovoljan sumom od 3,7 miliona eura, optužio Elektroprivredu da primijenjenom kalkulacijom ne poštuje presudu Upravnog suda koji je ocijenio da Elektroprivreda potrošačima zaračunava neopravdano visoke račune.

Elektroenergetska kompanija je oštetila građane za sumu koja se, po slobodnim procjenama, kreće do 20 miliona eura.

Stevo Muk, u ime građana koji su pokrenuli sudski spor, kaže da ovo nije kraj akcije za ispravljanje nepravde nanijete građanima:

"Zaključak Regulatorne agencije, po kojem je Elektroprivreda napravila ispravku računa, ne odgovara našoj procjeni i to je, između ostalog, bio razlog što smo prije desetak dana se ponovo obratili Upravnom sudu sa novom tužbom protiv Regulatorne agencije za energetiku, jer mi smatramo da nova odluka Regulatorne agencije nije zakonita, pa samim tim ni sve ono što je iz nje proisteklo nije u punoj mjeri u javnom interesu i nije u skladu sa zakonom i propisima koji regulišu određivanje tarifa i krajnju cijenu električne energije koja se ispostavalja potrošačima, a
prije svega, domaćinstvima."

Predstavnici nevladinog sektora Stevo Muk, Goran Đurović i Daliborka Uljarević su, kao građani, tužili Regulatornu agenciju za energetiku da je prilikom posljednje korekcije proizvoljno odredila cijenu električne energije koja je primijenjivana u prvom polugodištu tekuće godine, odnosno da je Elektroprivreda naknadno uvezla struju po cijeni nižoj od navedene u troškovniku.

Tužitelji su tvrdili da su stvarni troškovi Elektroprivrede mnogo manji, te da cijenu struje treba smanjiti, a potrošačima vratiti novac. Upravni sud je odlučio u njihovu korist, ali iako je presuda donešena prije više od dva mjeseca, do sada nije bilo nikakvih informacija o modelu po kojem će se obeštećenje obaviti. Potrošači ovih dana dobijaju račune, a obeštećenje je po slobodnim procjenama manje od očekivanog.

Pobjeda jedne građanske inicijative

Umjesto sume koja bi mogla biti do 20 miliona eura, u medijima se pojavila informacija da će zbirna suma biti manja od 4 miliona. U Elektroprivredi nije bilo moguće saznati tačan podatak jer je, kako nam je rečeno u toj kompaniji, izrada izvještaja u toku. U Uniji slobodnih sindikata koja je svim građanima koji ovim povodom žele da tuže Elektroprivredu ponudila besplatnu pravnu pomoć, kažu da ta kompanija ne poštuje svoje obaveze.

Elektroprivreda je razliku u cijeni obračunavala prema svojoj novoj odluci o tarifama koja je donijeta u junu a ne prema odluci od prije decembra prošle godine, tvrdi generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković:

"Na mom računu razlika je obračunata u visini nekih 17 eura, a kad sam ja radio obračun, ispalo je da meni Elektroprivreda zaračunava više oko nekih 85 eura. Konkretno, Unija slobodnih sindikata je nezadovoljna ovakvim odgovorom Elektroprivrede. Mi smo uložili žalbu Agenciji za energetiku. Odgovor na žalbu još uvijek nijesmo dobili. U međuvremenu je čak Elektroprivreda počela da obračunava 6 posto zatezne kamate na neplaćene račune, oko ćega ćemo najvjerovatnije pokrenuti inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti."


Cijieli slučaj sa prenaduvanim računima sa struju je dobio sudski epilog u korist građana zahvaljujući inicijativi nekoliko predstavnika nevladinog sektora. Kažu da ih dosadašnji rezultat akcije ne zadovoljava, najavljuju nastavak sudske bitke, ali ipak ističu značaj postignutog.

Ovo je pobjeda jedne građanske inicijative, kaže direktor instituta Alternativa Stevo Muk:

"Iako možda može zvučati malo kada se to vidi na pojedinačnim računima, jer to su sume od nekoliko do 25 - 30 eura za ovaj period po pojedinačnim računima, ipak je u ukupnom iznosu to jedna velika suma. Mislim da u tom smislu treba tumačiti ovu našu inicijativu i rezultate koje smo već postigli, iako mi nijesmo zadovoljni do kraja njima, ali ipak kao jedan uspjeh jedne građanske inicijative koja je u jednom pravnom postupku uspjela da građanima Crne Gore vrati jednu u ukupnom iznosu ipak veliku sumu."
XS
SM
MD
LG