Dostupni linkovi

Rusi bi mogli tužiti Vladu zbog Elektroprivrede


Sa potpisivanja crnogorsko-italijanskog ugovora o dokapitalizaciji Elektroprivrede Crne Gore
Kompanija Inter Rao tužiće Vladu Crne Gore ukoliko ne prihvati njen prigovor na odluku Tenderske komisije da odbaci ponudu Rusa dostavljenu na tender za djelimičnu privatizaciju i dokapitalizaciju Elektroprivrede (EPCG).

Rusi će, kako pišu Vijesti, tražiti i poništenje tendera za EPCG, na kojem je pobijedila italijanska kompanija A2A. Rusi će poništenje tražiti pred domaćim i međunarodnim sudovima, zbog, kako su objasnili, favorizovanja Italijana, dozvoljavanja da postanu jedan od vlasnika EPCG prije okončanja tendera i narušavanja konkurentnosti i transparentnosti procesa.

Tužba Rusa protiv Vlade, ukoliko ne bude uvažen njihov prigovor, spremna je, samo se čeka odgovor vladinog Savjeta za privatizaciju, koji će se o žalbi izjasniti na narednoj sjednici.

"Ruska kompanija Inter Rao uložila je prigovor na odluku Tenderske komisije da odbaci njihovu ponudu i smatramo da je neosnovan", kazali su iz Tenderske komisije koja je ekspresno odbacila tri ponude za EPCG i prihvatila samo italiansku.

Rusi su odbijeni, kako je saopštila Tenderska komisija, jer ne ispunjavaju tenderske uslove, a glavni razlog je što nemaju zahtijevani kreditni rejting, odnosno BBB minus prema Standard end Pursu /Standard and Poor`s/ ili Baa3 prema Mudisu /Moody`s/. Taj uslov mogao je ispunjavati i vlasnik kompanije koja se prijavljuje.

»Država Rusija ima kreditni rejting, ruska Vlada posjeduje 100 odsto akcija Rosatoma, a Rosatom je vlasnik 80 odsto kompanije Inter Rao, koja je formirana specijalnim ukazom predsjednika Ruske Federacije. Zbog toga nijesmo mogli biti eliminisani«, smatraju predstavnici ruske kompanije.

Koliko bi ozbiljne posljedice ova tužba mogla da ima najbolje govori podatak da je prvi čovjek Inter Rao-a, Igor Ivanovič Sečin, potpredsjednik ruske Vlade.

Crnogorski ministar ekonomije Branko Vujović ocijenio je danas da je prigovor ruske kompanije Inter Rao "neosnovan" i da neće uticati na dalji postupak djelimične privatizacije i dokapitalizacije crnogorske elektroeneregetske kompanije.

Ministar ekonomije i član Tenderske komisije za prodaju 18,3 odsto
državnih akcija EPCG, potvrdio je podgoričkim medijima da je ruska
kompanija uložila prigovor na odluku komisije da odbaci ponudu te
kompanije na tenderu.

"Savjet za privatizaciju će razmatrati prigovor na narednoj sednici, a učesnik tendera ima mogućnost da se u drugostepenom postupku obrati Upravnom sudu ukoliko smatra da je ošteen", kazao je Vujović i dodao da ne postoji mogućnost žalbe međunarodnim sudovima.

Prema njegovim riječima, sve je urađeno u skladu sa pravilima i
dokapitalizacija Elektroprivrede će biti završena do kraja septembra.
XS
SM
MD
LG