Dostupni linkovi

Svi dužnici Elektroprivrede


Elektroprivreda Crne Gore je objavila spisak najvećih dužnika, koji ovoj kompaniji ukupno duguju skoro 45 miliona eura, medjutim, na ovom spisku nema zapravo ničeg novog, jer je i do sada bilo poznato da Elektroprivreda najviše novca potražuje od najvećih kompanija: Kombinata aluminijuma, nikšićke Željezare i Željeznice, kojima se sada, kao veliki dužnik, pridružila i Vlada.

Medjutim, spiska privilegovanih pojedinaca i preduzeća, koji je za javnost najinteresantniji – još uvijek nema.

"Poznato je da u Crnoj Gori postoje privilegovani potrošači električne energije za koje važe povlašćeni uslovi plaćanja, ili neplaćanja", rekao je za naš program predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilije Miličnović, koji zaključuje da je to rezultat činjenice da je Crna Gora država zarobljenih institucija:

"Zakon kaže da bi sve trebalo biti transparentno i jasno. Svako skrivanje znači da postoji razlog za sumnju. Da su čisti, oni bi sve podatke iznijeli na vidjelo. Čim se nešto krije, čim je nešto nedostupno javnosti, jasno je da je u pitanju neka korupcija, pravara, pljačka, kriminal...

Ovdje državni tužilac ne radi svoj posao. Dva, tri dana će se o tome govoriti i treći dan će se zaboraviti. Idemo dalje. Crna Gora je zaista u jednom mraku, ne poštuje se nijedna institucija pravne države."


Nacionalna elektro-energetska kompanija je objavila da od podgoričkog Kombinata aluminijuma potražuje 23,3, od Željazare 8 i po, od Željeznice skoro 2, a od Vlade, na ime subvencija, 9,6 miliona eura. Međutim, spiska privilegovanih preduzeća i pojedinaca, do kog nevladine organizacije odavno pokušavaju da dođu, još uvijek nema.


Država u državi


Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je prije par godina, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, tražila spisak svih privrednih društava koja duguju više od deset hiljada eura.

"Javnost ima pravo da zna ko je i koliko oštetio Elektroprivredu kao državnu kompaniju", govorili su u ovoj nevladinoj organizaciji prije dvije godine.

I Centar za zaštitu potrošača je pokušavao da dođe do podataka o velikim dužnicima, ali takodje neuspješno.

"Elektroprivreda je država u državi", govorila je prošle godine direktor CEZAP-a Olga Nikčević, koja sada konstatuje da nema ničeg novog u priči o tajnom spisku:

"Odavno znamo da postoji taj spisak koji je očigledno tajan, jer ne bi ni postojao da nije tajan. Oni bi našli načina da to razriješe, nego se radi o tome da su to, pretpostavljam, neki moćnici čija imena, bilo da su firme ili pojedinci, mogu da dozvole sebi da duguju više hiljada eura, i da im niko ne može stati u kraj. Vojin Đukanović (nekadašnji član borda direktora EPCG) je svojevremeno prijetio nekim spiskom od stotinu imena. Taj spisak do današnjeg dana nije ugledao svijetlo dana. Mogu samo da kažem da to nije ništa novo. Oni se jednostavno i dalje ponašaju onako kako su naučili – monopolski. Oni zloupotrebljavaju monopolsku poziciju."

Diskriminatorski odnos prema građanima plićeg džepa


Danas u Elektroprivredi nije bilo moguće dobiti informaciju o milionskim potraživanjima ove kompanije jer su svi rukovodioci, kako nam je rečeno, odsutni zbog pripreme sjutrašnje proslave dana preduzeća, koja u narednom periodu očekuje značajan priliv novca. Italijanska kompanija A2A će, kroz sticanje jednog broja akcija i dokapitalizaciju, uskoro postati manjinski akcionar Elektroprivrede.

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilije Miličković kaže da ima svoje viđenje odnosa stranog investitora prema visokom pragu tolerancije Elektroprivrede prema velikim dužnicima:

"Pretpostavljam da je tu već napravljen dil oko toga, da će opet postojati povlašćen status. To će platiti građani kroz visoke tarife koje sada imamo. U ovom trenutku one su dvostruko veće nego u okruženju, a kada je Srbija u pitanju i trostruko. Do trista posto skuplju tarifu. Vjerovatno će dobiti neke ustupke za neke koncesije. Povlašćenih će i dalje biti, ne možda u ovolikom broju, ali će sigurno biti svi ovi koji su bliski vlasti. Svi koji su miljenici ove vlasti, mislim da će i dalje biti veoma povlašćeni kao potrošači."

Ako je Elektroprivreda tolerantna prema velikim dužnicima, to ne znači da isto važi i za male potrošače - građane. Direktor Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević kaže da Elektroprivreda ima diskriminatorski odnos prema građanima plićeg džepa:

"Male potrošače isključuju kako njima odgovara, a sa velikim potrošačima idu na sud. To je državno preduzeće. To je preduzeće čijih 70 posto akcija ima država, a nije ništa novo da ne poštuju zakon, da donose odluke mimo zakona."


U Ministarstvu finansija nije bilo moguće dobiti izjavu u vezi namjere i planova Vlade da izmiri dug od skoro 10 miliona eura.
XS
SM
MD
LG