Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd: Protest za proglašenje Dana sećanja na genocidPredstavnici više nevladinih organizacija protestovali su u nedelju ispred zgrade predsednika Srbije, zahtevajući da se 11. juli proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Kampanji koja se od februara prošle godine održava svakog 11. u mesecu, prisustvovale su i predstavnice civilnog sektora iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i 13 organizacija Međunarodne mreže Žena u crnom iz Izraela i Palestine.

Koordinatorka organizacije Žene u crnom Staša Zajović rekla je da očekuje da će predsednik Srbije Boris Tadić ispuniti međunarodnu obavezu, uvažiti dostojanstvo žrtava u Srebrenici i započeti ozbiljniji i odlučniji obračun sa nekažnjivošću nasilja i zločina. Ona je dodala da se od predsednika Srbije očekuje da utiče na uspostavljanje političke volje i primenu zakona koji će doprineti da se obezbedi potpuna kontrola nad delovima tajnih službi i kultura kažnjivosti zločina.

Zajović je navela da se Žene u crnom solidarišu sa svim žrtvama ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost i da je zajednička građanska odgovornost da se empatija i solidarnost izraze pre svega sa žrtvama genocida u Srebrenici. Na protestu je pročitan zahtev predsedniku Tadiću da podrži inicijativu da se 11. juli proglasi danom sećanja na genocid u Srebrenici, u kome se poručuje da presuda Međunarodnog suda pravde obavezuje Srbiju da se jasno distancira od ratnih zločina. U

tom proglasu podseća se i da je Evropski parlament 15. januara 2009. godine usvojio rezoluciju o proglašenju 11. jula Danom sećanja na genocid u Srberenici i da je to postala i obaveza vlasti u Srbiji, imajući u vidu političku volju da Srbija postane deo Evropske unije. Zahtevu da se 11. juli proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici pridružilo se više od stotinu nevladinih organizacija.
XS
SM
MD
LG