Dostupni linkovi

Demonstranti tražili Tačijevu ostavku


Protestna šetnja ulicama Prištine
Nekoliko stotina ljudi protestovalo je u Prištini zbog potpisivanja protokola između Euleksa i MUP-a Srbije. Na protestu u organizaciji više od 20 nevladinih organizacija i pokreta, demonstranti su optužili Tačijevu vladu da je izdala Kosovo.

Uzvikujući parole protiv Euleksa i institucija Kosova, nekoliko stotina Albanaca protestovalo je u Prištini protiv potpisanog protokola između Euleksa i MUP-a Srbije.

Demonstranti su nosili transparente ‘Ne podela, budimo suvereni’, ‘Euleks made in Srbia’, ‘Kosovo u EU, Kosovo ne pod EU’, ‘dole Euleks, dole Rezolucija 1244, dole 6 tačaka Ban Ki Muna’, i druge.

Predstavnici nevladinih organizacija su se obratili okupljenima ispred zgrade Skupštine Kosova, optuživši vlasti da su prodale Kosovo, te zatražili ostavku premijera Hašima Tačija.

Lider pokreta ‘Samoopredeljenje’ Aljbin Kurti je optužio misiju Euleksa da ne radi na razvoju Kosova već jačanju Srbije, i institucije da ne štite suverenitet već samo svoje interese.

“Fatmir Sejdiu i Hašim Tači su se folirali pre nego što su prihvatili protokol. Jakup Krasnići je postao portparol Euleksa, a Ramuš Haradinaj nije smeo ni reč da kaže”, rekao je Kurti.

Predsednica Udruženja žena Kosova Igbale Rugova zatražila je ostavku lidera.

“Znamo veoma dobro šta znači usvajanje protokola, pošto mi građani snosimo posledice a ne čelnici institucija. Zato premijer Tači treba da podnese ostavku”, izjavila je ona.

Protest je počeo ispred Nacionalne i univerzitetske biblioteke Kosova, nakon čega su demonstranti krenuli u protestnu šetnju. Ispred kosovskih insistucija bilo je primetno jako obezbeđenje.

Protest je završen mirno, a najavljeno je da će sličnih okupljanja biti i ubuduće.

Podsetimo da su Euleks i Vlada Srbije potpisali protokol o policijskoj saradnji, koji podrazumeva jaču kontrolu granične linije i borbu protiv organizovanog kriminala.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG