Dostupni linkovi

Protokol, Beograd i kosovski Srbi


Arhivski snimak: Mapa na autobusu gradskog prevoza u Beogradu
Arhivski snimak: Mapa na autobusu gradskog prevoza u Beogradu
Predsednik SNV-a severnog Kosova Milan Ivanović ocenio je u izjavi za RSE da Vlada u Beogradu netransparentno radi na postizanju sporazuma sa Euleksom, što je za lokalne Srbe neprihvatljivo. Ivanović je to kazao nakon što je ministar Bogdanović najavio je da bi sporazum Euleksa i MUP-a Srbije trebalo da bude potpisan krajem septembra.

Za pojedine predstavnike kosovskih Srba, sporazum Euleksa i MUP-a Srbije o policijskoj saradnji nije prihvatljiv iz dva razloga – kako veruju njime se priznaju granice između Kosova i Srbije, a sa druge strane radilo se bez dogovora sa lokalnim srpskim zvaničnicima.

Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova, SNV, kritikuje Beograd što je zanemario Srbe na Kosovu.

“Mi smo izrazili naš stav i protivljenje ovakvom sporazumu jer legitimni srpski predstavnici nisu informisani od strane Beograda o kakvom se sporazumu radi, tako da detalje ne znamo. A sama ta činjenica dosta uznemirava i plaši Srbe na Kosovu.”


“Ono što znamo je da taj sporazum znači snažnu podršku i snažnu kontrolu graničnih linija, mi granične linije Kosova kao južne srpske pokrajine ne priznajemo niti ćemo ikada prihvatiti tako nešto”, rekao je Ivanović.

Dragan Velić, predsednik SNV Kosova sa sedištem u Gračanici, izrazio je očekivanje da će sporazum biti u skladu sa stavom Srbije o statusu Kosova.

“Uslovno rečeno ovo može biti prihvatljivo samo u uslovima delovanja u skladu sa Rezolucijom 12 44, tu pre svega mislim na statusno pitanje koje treba rešavati”, kaže Velić.
Dragan Velić

Ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović najavio je da bi sporazum Euleksa i MUP-a Srbije trebalo da bude potpisan krajem septembra i da bi njime trebalo da bude definisana borba protiv svih vidova kriminala.

Bogdanović je za Blic kazao da je sporazum sa Euleksom u duhu Rezolucije 1244 SB UN i tako odbacio optužbe pojedinaca da će njegovo potpisivanje značiti direktno priznavanje nezavisnosti Kosova.

Prema rečima Ivanovića neophodno je da se sačekaju detalji sporazuma kako bi se tačno znalo o kakvoj saradnji govore i Euleks i Beograd, s tim da i kosovski Srbi moraju biti upoznati sa sporazumom.

Upitan koliko se može reći da ovakvo nezadovoljstvo dovodi do zahlađenja odnosa nekih lidera kosovskih Srba i Beograda, Ivanović se kritički osvrnuo na politiku aktuelne srpske vlasti.

Milan Ivanović
“Neophodno je da se vodi jedna ozbiljna i odgovorna politika o ovako važnim pitanjima. Ovo je pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Potpisivanje sporazuma koji bi značio uvođenje carine, granice otežao bi nama situaciju i to bi oni koji odlučuju o tome svakako morali da znaju, jer mi ovde najbolje osećamo šta je to što ugrožava naše vitalne interese, i ako se oni ugrožavaju svakako da to i jeste problem bez obzira o kome se radi.”


I Velić se slaže da mora postojati saradnja Beograda i kosovskih Srba.

“To je pre svega stvar republike Srbije ali i kosovskih Srba”, rekao je on.

Ali koliko je protokol postavio pitanje neslaganja na relaciji Beograd - kosovski Srbi? Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, ukazuje na problematiku koordinacije Beograda sa Srbima na Kosovu.

Dušan Janjić
“I na srpskoj kao i na albanskoj strani postoji nekoliko linija usaglašavanja i koordinacije delovanja na Kosovu. Na primer po liniji partijske pripadnosti, to su međupartijske koordinacije. Zatim tu je ona koordinacija koja ide preko organa ali se ne odvija uvek na sastancima, to je ono što Albanci zovu paralelne strukture kao što je Skupština srpskih opština”,
kaže Janjić.

Janjić dodaje da ne postoji jasna povezanost Beograda i kosovskih Srba.

“Na Kosovu postojii tim koji je napravljen prilikom pregovora o statusu koji je koordinisao aktivnosti Albanaca u preševskoj dolini i taj tim funkcioniše i vezan je za vladu Kosova. Beograd nije ostvario tu funkcionalnost i efikasnost i time na neki način omogućio da se u formalno i neformalno delovanje i dosta elemenata anarhije”,
ističe Janjić.

Protokol o policijskoj saradnji Euleksa i MUP-a Srbije je problematičan i iz ugla kosovskih vlasti. Vlada Hašima Tačija je odbacila taj sporazum pošto smatra da se njime krši Ustav Kosova i da Euleks nema pravo da potpisuje međudržavne sporazume.
XS
SM
MD
LG