Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Džuda: Kosovo neće sprečiti potpisivanje sporazuma


Prevrnuta vozila ispred sedišta EULEX-a
Ugledni britanski novinar i balkanski komentator Tim Džuda (Tim Judah) je u razgovoru za naš servis komentarisao protivljenje Vlade Kosova potpisivanju protokola o policijskoj saradnji između EULEX-a i Srbije.

Priština smatra da su u dogovoranju protokola, koji podržava i visoki komesar Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havier Solana, zaobiđene institucije Kosova.

Najava potpisivanja protokola je pre dve sedmice izazvala nasilnu rekaciju aktivista pokreta “Samoopredeljenje”, koji su prevrnuli 25 vozila EULEX-a.

RSE: Koliko je protivljenje Prištine protokolu bremenito potencijalnim rastom tenzija u ovom delu regiona.

Tim Džuda: Mislim da se diže dosta galame ni oko čega kad je u pitanju potpisivanje protokola između EULEX-a i Beograda i da se to na Kosovu radi iz tamošnjih unutrašnje-političkih razloga. Smatram da Kosovo neće moći da spreči potpisivanje tog sporazuma i da će EULEX taj sporazum realizovati. Nervoza koju smo na Kosovu videli neće dugo trajati i na kraju će se smiriti.

RSE: Neki zapadni analitičari, poput onih u STRATFOR-u, američkoj agenciji za strateške prognoze, predviđaju rast tencija na relaciji Priština-EULEX?

Tim Džuda
Džuda:
Ne, mislim da ne postoji takva opasnost. Ako se ne varam, i švedsko predsedništvo Evropskom unijom podržalo je potpisivanje tog protokola i mislim da će taj sporazum proći šta god Kosovo o tome mislilo. Rekao bih da je ovde veoma važno shvatiti kontekst u kome se izražava nezadovoljstvo Prištine. To su predstojeći lokalni izbori na Kosovu, gde svako želi da zvuči, rekao bih, što više “mačo”. Siguran sam da je sve što se oko tog protokola događa mnogo više u vezi sa tim nego sa bilo čim drugim. Dakle, mislim da Kosovo neće imati bilo kakav uticaj na potpisivanje tog protokola. Konačno, Kosovo je samo jedna mala tačka na mapi Evrope i Evropska unija će činiti ono na šta ima mandat svidelo se to Kosovu ili ne.

RFE: Kažete da u pravnom smislu Kosovo neće moći da spreči potpisivanje protokola EULEX-Srbija, ali kolika bi bila politička cena, ako bi došlo do nasilja ili čak samo straha od nekog većeg stepena nasilja?

Džuda: Opasnosti od nekog većeg nasilja, po mom sudu, nema. Mislim da prevrtanje 24 EULEX vozila od strane aktivista “Samoopredeljanja” nije čin ozbiljnog nasilja. Osim toga, kao što sam rekao, treba ga videti kao izraz unutrašnje politike. Osim toga, time su veterani “Samoopredeljenja” hteli da pokažu publici da još uvek postoje. Bez te i sličnih akcija ljudi bi ih naprosto zaboravili. Dakle, ne vidim na vidiku nagoveštaje nekog dramatičnijeg nasilja, pa prema tome nema razloga ni za strah od toga. Konačno, ako bi se tako nešto i dogodilo, to bi samo bilo na štetu Kosova. Možda ja i grešim, ali čini mi se da je verovatnoća za takav scenario praktično nikakva. Ono što smo nedavno videli, kako rekoh, treba videti samo u svetlu pozicionisanja za predstojeće lokalne izbore i pokušaja da se pokaže mačo odlučnost.

RFE: Da li vi lično vidite nešto kontroverzno, problematično, u tom protokolu EULEX-Srbija o policijskoj saradnji?

Džuda: Ne naročito zato što je taj protokol u najvećoj meri naprosto nastavak prethodnih sporazuma o policijskoj saradnji između Srbije i Kosova – posredstvom UNMIK-a. UNMIK je, dakle, već ranije potpisao takav sporazum i on je bio veoma dobar, a ovo je samo nastavak iste takve saradnje u različitoj formi.
XS
SM
MD
LG