Dostupni linkovi

Euleks i MUP Srbije potpisali sporazum


Grafit u Prištini
Grafit u Prištini
Misije EU na Kosovu Euleks i Vlada Srbije potpisali su protokol o policijskoj saradnji. Predsednik i premijer Kosova Sejdiu i Tači su potvrdili da se ne slažu sa tim sporazumom, istakavši da se njime ne utiče na nezavisnost Kosova.

Šef policijskog odeljenja Euleksa Rajner Kun potpisao je protokol o tehničkoj saradnji Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, potvrdio je portparol pravosudno-policijske misije EU Kristof Lamfalusi.

“Danas smo potpisali protokol. Radi se tehničkom sporazumu kojeg je potpisao šef policijskog odeljenja Euleksa Rajner Kun”
, rekao je Lamfalusi.

Odmah po potisivanju reagovala je zvanična Priština. Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hašim Tači su naglasili da Priština nije deo tehničkog dogovora između Euleksa i MUP-a Srbije.

“Naglašavamo da ovakvi aranžmani ne mogu da utiču na nezavisnost Kosova, suverenitet i teritorijalni integritet Repuiblike Kosova”
, izjavili su Sejdiu i Tači.

U saopštenju dvojice čelnika se ističe da se saradnja institucija Kosova i Euleksa nastavlja.

“Želimo da potvrdimo našu privrženost o tesnoj saradnji sa misijiom EU u cilju daljeg konsolidovanja državnosti i suvereniteta Kosova, a posebno na jačanju evropske perspektive”, navodi se zajedničkoj izjavi dvojice lidera.


Jača kontrola granične linije


Institucije Kosova, piše dalje u saopštenju, ne žele da umanje borbu protiv organizovanog i prekograničkog kriminala.

Sporazum Euleks - MUP Srbije podrazumeva jaču kontrolu granične linije prema Kosovu, a time i pojačanu borbu protiv organizovanog kriminala. Ima najava da bi Euleks i Srbija potpisali nove protokole.

“Rano je govoriti o predlozima na kojima se još uvek radi, još nismo u fazi kada možemo da potvrdimo protokole o saradnji u oblasti carine i sudstva”
, rekao je Lamfalusi.

U međuvremenu više od 20 nevladinih organizacija kosovskih Albanaca najavilo je da će sredu u Prištini oragnizovati proteste zbog najave potpisivanja Protokola između Euleksa i MUP-a Srbije. Predstavnici nekih organizacija su kazali da je razlog za protest to što se protokolom narušava suverenitet Kosova. Kritkovana je vladajuća koalicija što nije na pravi način reagovala na taj dokument.

Prethodno su specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt i predstavnici pet zapadnih zemalja u Prištini - Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, podržali sporazum Euleksa i MUP-a Srbije o saradnji u oblasti policije u skladu sa mandatom misije EU.
XS
SM
MD
LG