Dostupni linkovi

Priština potvrdila neslaganje sa protokolom


Komisija za spoljnu politiku Skupštine Kosova podržala je stav Vlade Kosova o odbijanju protokola Euleksa i srpske Vlade

Opozicija je pak kritikovala vlasti da se bezuspešno bave ovim pitanjem.

Protokol o policijskoj saradnji Euleksa i MUP-a Srbije bio je tema razgovora članova skupštinske Komisije za spoljnu politiku sa zamenikom premijera Kosova Hajredinom Kućijem. Zaključeno je da takav protokol nije prihvatljiv za Kosovo i da nikakav međudržavni sporazum se ne može potpisati bez odobrenja institucija Kosova.

Predsednik Komisije Sabri Hamiti je izrazio podršku institucijama.

“Komisija podržava dosadasnje odluke institucija Kosova i ohrabruje ih da štite nacionalni interes”,
rekao je Hamiti.

Kući je pružio uveravanja članovima Komisije da Vlada neće podržati sprovođenje sporazuma koji nisu u interesu Kosova.

“Uvek kada donosimo takve odluke imamo u vidu nacionalni interes, Ustav Kosova i zakone. Niko ne treba da strahuje da ćemo naneti štetu odnosima sa EU ili nacionalnom interesu”,
rekao je Kući.

Ali opozicija kritikuje Vladu što nije preduzela nikakav korak da spreči sporan protokol. Ardian Đini iz Alijanse za budućnost Kosova izjavio je da je Vlada još početkom godine bila upoznata sa razgovorima Euleksa i vlasti u Beogradu, ali da se pokazala nesposobnom pošto nije znala da bi takvi razgovori mogli rezultirati sporazmom.

Inače, specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt nedavno je imao konsultacije sa predsednikom Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hašimom Tačijem, kako bi im preneo stavove EU povodom protokolu Euleksa i Vlade Srbije.

Prethodno su zvaničnici Euleksa potvrdili da su dobili podršku 27 zemalja članica Unije da nastave sa potpisivanjem protokola, ističući da se radi o tehničkim dogovorima vezanim za policijsku saradnju, a najavljena je saradnja Euleksa i Srbije u oblasti carine i sudstva.
XS
SM
MD
LG