Tek trećina zaposlenih u domovima za starije želi cijepljenje

Korisnica i uposlenice doma za starije (ilustrativna fotografija)

Od više od 3.500 korisnika u 11 zagrebačkih javnih domova za starije osobe njih 74% reklo je da bi se cijepilo protiv korona virusa, pokazuje analiza odgovora na Upitnik o organizaciji cijepljenja protiv COVID-a 19 Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

I dok je ta brojka ohrabrujuća, jer pokazuje visoku svijest starije populacije o tome da su oni najugroženiji i da je cjepivo jedino pouzdano oružje protiv epidemije, podaci za zaposlene su alarmantni.

Naime, od 1.373 zaposlenih u zagrebačkim javnim domovima za starije, svega 493 zaposlenih ili 36% od ukupnog broja izjasnilo se za cijepljenje.

Vaš browser nepodržava HTML5

Prva vakcinisanja pre Božića

Što kaže sindikat umirovljenika?

Preliminarni podaci pokazuju da je slično i u drugim dijelovima Hrvatske.

Ove brojke dodatno zabrinjavaju, jer su upravo domovi za starije u ovoj epidemiji najizloženiji zarazi, a iz njih u bolnice često stižu i najteži pacijenti. Dodatno, prosjek godina do sada preminulih od bolesti COVID-a 19 u Hrvatskoj je 76 godina, što pokazuje da su stariji najugroženija među svim ugroženim skupinama.

"Ovo je predelikatna stvari da bi se mogla ostaviti na slobodan izbor zaposlenima u domovima", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović, zalažući se da oni budu jedna od kategorija za koje cijepljenje mora biti obavezno.

Ne propustite pročitati: 'Vidimo samo nebo': Korona zatvorila ustanove socijalne zaštite u Srbiji

"Pretpostavljam da će to trebati biti obvezno, kao što bih preporučila da bude obvezno za sve zdravstvene radnike, za sve radnike u obrazovanju i sve druge koji u svom radu komuniciraju s većim grupama osoba. Takva bi radna mjesta trebala biti pokrivena zaštitom. Ne znam zbog čega bi se to moglo tolerirati i ostaviti kao pravo slobodnog izbora, ako je posve jasno da onda nema zaustavljanja pandemije i da ćemo i dalje samo brojati mrtve", pita se Jasna Petrović.

Riječi nadležnih

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić kazala je novinarima kako taj postotak za zaposlene "i nije tako loš" i ponudila moguće objašnjenje tako malog broja zainteresiranih za cijepiljenje protiv korone.

"Moram vam reći da je skoro stotinjak naših djelatnika već prebolilo COVID-19. Možda u tome i leži razlog zašto nisu pozitivno odgovorili u većem postotku, a mahom su se za cjepivo odlučivali oni djelatnici koji su direktno u njezi korisnika", kazala je Romana Galić.

Pročitajte i ovo: Varaždinski župan o korona mjerama: Alibija više nema, mi smo najgori u Europi

Predsjednica umirovljeničkog sindikata zaprepaštena je izjavama gradske ministrice socijalne skrbi.

"Za te ljude treba hitno održati radionice i predavanja – sada tu govorim i o djelatnicima Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom - jer, ako nisu svjesni da su životi korisnika u njihovim rukama, kroz odluku hoće li se cijepiti osoblje u domovima za starije, onda su promašili profesiju", poručuje im Jasna Petrović.

Podaci iz Upitnika

Aktualno u ovih 11 javnih zagrebačkih domova za starije ima 196 zaraženih korisnika, od kojih je 22 u bolnicama. Njih uglavnom zaraze zaposleni u tim domovima, osobito oni koji su asimptomatski.

RSE zatražio je od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike informaciju o tome kakvi su odgovori na njihov Upitnik o organizaciji cijepljenja protiv COVID-a 19 stigli iz drugih dijelova Hrvatske.

Pristigli podaci potvrđuju odgovornost korisnika u domovima za starije, ali i u najmanju ruku nonšalantan odnos prema cijepljenju zaposlenih u domovima za starije.

Pročitajte i ovo: Pfizer jedno od tri cjepiva na koja Hrvatska računa

Kako stoji u njihovom odgovoru, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, na zamolbu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uputilo je svim pružateljima usluge smještaja i organiziranog stanovanja, njih 953, "Upitnik organizacija cijepljenja protiv COVID-a 19".

Upitnik je do sada ispunilo 534 pružatelja navedenih usluga. Upitnikom su traženi podaci o iskazu interesa za cijepljenje protiv COVID-19 od strane korisnika i zaposlenika i način mogućnosti različitih oblika organizacije cijepljenja. Na ovom uzorku, od ukupnog broja smještenih korisnika kod navedenih pružatelja usluga - njih 23 944, interes za cijepljenjem iskazalo je 17 654 korisnika, dakle 73,7%.

Od ukupnog broja radnika kod navedenih pružatelja usluga - njih 12 036, interes za cijepljenjem iskazalo je 4 913 radnika, dakle 40,8%.

Prema podacima sa ove 534 adrese, najsolidarniji su zaposleni u domovima za starije u Ličko-senjskoj županiji – od njih 54 cijepio bi se 41. Najmanje solidarnosti sa korisnicima domova pokazuju zaposleni u domovima za starije u Šibensko-kninskoj županiji – od njih 245 cijepilo bi ih se svega 34.

Prve doze cjepiva u siječnju

Prve doze cjepiva stižu u Hrvatsku u prvom tjednu siječnja. Radi se o 125.000 doza cjepiva, što će biti dovoljno za 62.250 korisnika, a potom sljedeće količine stižu u tjednom ritmu.

Odgovorni najavljuju sveobuhvatnu nacionalnu kampanju kako bi se što više građana cijepilo, jer cjepivo efikasno zaustavlja epidemiju tek ako je procijepljenost populacije oko 70%. Za sada nitko ne spominje mogućnost obaveznog cijepljenja.