Dostupni linkovi

Epidemiološke mjere za političke igre


Dječak ljubi sliku mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića koji je umro od posljedica zaraze korona virusom, Podgorica (30. oktobar)
Dječak ljubi sliku mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića koji je umro od posljedica zaraze korona virusom, Podgorica (30. oktobar)

Licemjerno je što nova ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić-Bojović i Srpska pravoslavna crkva (SPC) pozivaju na poštovanje epidemioloških mjera a upravo su ih oni - dok nije došlo do promjene vlasti - kršili, ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) potpredsjednik Socijaldemokratske partije, Ivan Vujović.

Vlada Zdravka Krivokapića je danas (8. decembar) donijela gotovo identične mjere za suzbijanje infekcije korona virusom iako su kritikovali mjere bivše Vlade.

I SPC od formiranja nove Vlade poziva na poštovanje mjera, iako ih je od početka pandemije masovno i kontinuirano kršila.

Novi crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović bliski su SPC-u.

"Nažalost, očigledno je da su poštovanje i primjena epidemioloških mjera postale sredstvo političkih igara. To su mnogi naši sugrađani platili životima. Naravno da je teško vjerovati nekome ko je do juče ponosno kršio zdravstvene propise kao što su činili nova ministarka zdravlja i predsjednik vlade dok su, na primjer, prisustvovali sahrani mitropolita", kaže za RSE izvršna direktorica Akcije za ljudska prava, Tea Gorjanc-Prelević.

Gorjanc-Prelević ukazuje da je promjena pozicije uslovila i promjenu njihovog odnosa.

"Međutim, tačno je da tada još nijesu bili na funkcijama i da se sada od njih očekuje isključivo postupanje u javnom interesu tj. da donose mjere koje treba da sačuvaju zdravlje i živote ljudi. Ako dok su na vlasti budu kršili mjere koje su donijeli, očekujem da to naravno ima i ozbiljnije političke i druge posljedice", dodaje Gorjanc-Prelević.

Nove mjere nove Vlade

Ministarstvo zdravlja nove crnogorske Vlade na čelu sa doktorkom Jelenom Borovinić-Bojović donijelo je set novih mjera za suzbijanje pandemije COVID-a 19, koje su gotovo identične kao i dosadašnje, izuzimajući nešto kraće vrijeme zabrane izlaska građanima (umjesto od 19 sati zabranjen je izlazak od 22 sata do 5 časova) i dva sata je duže radno vrijeme trgovinama do 20 časova.

Odmah nakon izbora na funkciju ministarke zdravlja 4. decembra, Borovinić-Bojović je pozvala građane na poštovanje mjera: nošenja maski, držanja distance i izbjegavanja bilo kakvih okupljanja, iako je do izbora na ovu funkciju kršila epidemiološke mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za sprečavanje zaraznih bolesti (NKT).

Nova ministarka zdravlja, koja je liječila mitropolita Amfilohija, koji je u Kliničkom centru Crne Gore umro od posljedica infekcije korona virusom, tokom njegove sahrane 1. novembra, kao i više hiljada vjernika, nije poštovala mjere.

Ministarka sada za poštovanje mjera

Trodnevnoj sahrani mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija prisustvovale su hiljade građana od kojih ogromna većina nije nosila maske i držala fizičku distancu.

Vjernici, među kojima i premijer Zdravko Krivokapić, su u mimohodu ljubili kovčeg i tijelo preminulog i pričešćivali se istom kašičicom.

"Ako imate vjeru vjerujte da nemate nikakvih problema i da se nećete zaraziti pričešćem", rekao je Krivokapić za televiziju Vijesti.

Sada je Krivokapićeva Vlada, odnosno Ministarstvo zdravlja na čelu sa Jelenom Borovinić-Bojović, donijela mjeru zabrane pričešća istom kašičicom.

Naime, Ministarstvo je propisalo da je u vjerskim objektima "zabranjeno dodirivanje i bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe".

Dozvoljeno je prisustvo vjernika obredima u crkvama i hramovima, uz obezbjeđivanje najmanje deset kvadratnih metara prostora po osobi.

Borovinić-Bojović je 4. novembra, kao načelnica Pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore, saslušana u policiji zbog sumnje da je COVID pacijent sveštenik Dragan Mitrović napustio bolnicu kako bi prisustvovao sahrani Amfilohija da bi se potom vratio na odjeljenje.

Bojović je policiji kazala da "prema njenim saznanjima pacijent, otac Dragan Mitrović, nije napuštao COVID centar".

Bivši premijer Duško Marković je 11. novembra direktno optužio pojedine predstavnike nove vlasti za nepoštovanje mjera NKT-a.

"Politički prvaci nove vlasti, zajedno sa dijelom sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, osim organizovanja vjersko-političkih okupljanja, i u javnosti su kreirali odnos nepoštovanja naredbi i mjera NKT-a, što je direktno ugrozilo zdravlje građana", kazao je Marković.

I Crkva promijenila stav

Iako je tokom pandemije SPC kršila mjere, od organizacije brojnih i masovnih litija i okupljanja u vrijeme zabrane javnih skupova do pričešćivanja vjernika istom kašikicom, u prvoj reakciji poslije formiranja nove Vlade u petak 4. decembra episkop SPC Joanikije je pozvao građane da poštuju epidemiološke mjere.

"Pozivamo sve pravoslavne hrišćane i sve ljude dobre volje da se i dalje drže svih neophodnih mjera zasnovanih na medicinskom znanju i iskustvu", rekao je Joanikije.

Joanikije je tri noći proveo u pritvoru pošto ga je policija privela 12. maja zbog održavanja litije u Nikšiću uprkos zabrani okupljanja. Tužilaštvo ga tereti za "krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti".

Sudski proces nije okončan.

"Mjere donijete u cilju suzbijanja širenja korona virusa pretvorene su u političke mjere i usmjerene su samo ka Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama SPC-a u Crnoj Gori", ocijenio je tim povodom koordinator pravnog savjeta Mitropolije, sveštenik Velibor Džomić.

Dva dana nakon izbora nove Vlade održan je četrdesetodnevni pomen mitropolitu Amfilohiju.

Za razliku od sahrane iz Mitropolije je, uoči pomena, saopšteno da će liturgiji u Hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici "prisustvovati isključivo sveštenstvo i monaštvo, dok će vjernicima biti omogućeno da se tokom dana poklone grobu".

Tim povodom rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović za RSE je kazao da su tokom liturgije u nedjelju 6. decembra ispoštovali sve epidemiološke mjere.

Promjena stava uslovljena promjenom pozicije u društvu

Vujović ukazuje na posljedice dosadašnjeg odnosa Crkve i njoj bliskih pojedinaca iz nove Vlade na širenje infekcije.

"I šta je bio rezultat takvog odnosa? Imali smo hiljade novooboljelih od korona virusa. Danas imamo takav obrt da bi cinici mogli reći kako korona nije bila problem i realnost proteklih skoro godinu već je nastupila ovih dana sa promjenom vlasti. Sada isti oni koji su ih masovno kršili, pozivaju na poštovanje mjera", kaže Vujović.

Prema njegovom riječima, upravo su oni (SPC i Borovinić-Bojović) zbog prirode profesije i javnog uticaja ranije morali apelovati na poštovanje mjera.

"Promjena ponašanja sa promjenom statusa iz opozicionih partija i struktura (u vladajuće), iz jedne u drugu priču, zbog političkog interesa je veliko licemjerje", navodi Vujović i dodaje da je to nedopustivo kad je zdravlje u pitanju.

"Možda se ta promjena stava može tolerisati u nekim drugim sferama ali kada je u pitanju ovako veliki problem, koji je rezultirao time da imamo ogroman broj oboljelih i preminulih to je nedopustivo", zaključuje Vujović.

Crna Gora sa 1.646 oboljelih na stotinu hiljada stanovnika sedmicama drži neslavno prvo mjesto u regionu po broju oboljelih.

Nova Vlada Crne Gore, izabrana 4. decembra, sastavljena je od visokoobrazovanih, nestranačkih ličnosti, relativno nepoznatih široj javnosti od kojih je bar polovina bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Namjera Krivokapića je bila da stvori ekspertsku Vladu koja će se suočiti sa nagomilanim problemima u državi - suzbijanjem COVID-a 19 i suočavanjem sa posljedicama ekonomske krize.

Krivokapić je na prijedlog SPC-a bio na čelu liste "Za budućnost Crne Gore" u kojoj dominira prosrpski Demokratski front.

Sa druge dvije građanske koalicije, predvođene Aleksom Bečićem iz Demokrata i Dritanom Abazovićem iz Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA), na avgustovskim izborima osvojili su tijesnu većinu od 41 poslanika od 81 u crnogorskom parlamentu.

Time je nakon tri decenije promijenjena vlast u Crnoj Gori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG