Republikanci i demokrati u Senatu suglasni oko sankcija Rusiji

Da bi postao zakon i stupio na snagu sporazum mora biti i potpisan od strane predsjednika SAD Donalda Trumpa

Američki senatori kasno sinoć su postigli dvostranački sporazum o zakonu kojim bi se mogle nametnuti nove sankcije Rusiji zbog nepoštovanja ljudskih prava, naoružavanja Sirije i za navodnog miješanja u predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama.

Demokrati i republikanci na Odboru za vanjske poslove i za Bankarski sustav složili su se da će izmjene i dopune zakona biti dodane onom o sankcijama Iranu, a također će učvrstiti postojeće sankcije zbog agresije Moskve u Ukrajini koje su nametnute izvršnom uredbom. Zakon će imati snagu da blokira bilo koji napor Bijele kuće da ublaži postojeće sankcije.

Nove sankcije bitiće nametnute Rusima ukoliko se utvrdi da su odgovorni za kršenje ljudskih prava, naoružavanja snaga režima Bašara al Asada i za hakerske napade u ime ruske vlade. Sankcije bi mogle pogoditi rusko rudarstvo, metaloprerađivačku industriju, brodski ii željeznički prijevoz, što nadilazi obim dosadašnjih sankcija koje su bile usmjerene na energetske i financijske tvrtke.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Moskva “pažljivo prati” situaciju koje se tiče mogućih novih sankcija SAD prema Rusiji.

Kada je upitan kako Kremlj vidi dvostranačku inicijativu američkih senatora, odgovorio je“negativno”.

Ova mjera bi mogla biti izglasana kao amandman na zakon o sankcijama Iranu o čemu će se Senat izjašnjavati za nekoliko dana. S obzirom da ima podršku republikanaca i demokrata, očekuje se da će lako proći u Senatu.

Da bi postao zakon i stupio na snagu mora proći i Zastupnički dom i biti potpisan od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ukoliko se Trump, koji je tokom kampanje izrazio spremnost da razmotri olakšavanje sankcija Rusiji, bude protivio zakonu zbog toga što bi mu svezao ruke kada su u pitanju sankcije Moskvi, neki od senatora ističu da imaju dovoljno snažnu kongresnu potporu kako bi nadjačali potencijalni predsjednički veto.

Bob Corker ističe da bio bi "zapanjen" ukoliko sporazum ne bio dobio snažnu potporu da nadjača bilo koji veto

Predsjednik Odbora za vanjske odnose Senata Bob Corker izjavio je kako je o prijedlogu zakona razgovarao s državnim tajnikom Rexom Tillersonom i dok misli da je veto malo vjerojatan, ipak ističe da bio bi "zapanjen" ukoliko sporazum ne bio dobio snažnu potporu da nadjača bilo koji veto.

"Moram vjerovati da će administracija u najmanju ruku uzeti u obzir podršku", rekao je Corker.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer istaknuo je da "bilo kakvo razmatranje postojećih sankcija traži preispitivanja u Kongresu, bilo da se radi o njihovom slabljenju ili jačanju, čime osiguravamo da Sjedinjene Države i dalje kažnjavaju predsjednika Vladimira Putina zbog njegovih neodgovornih i destabilizirajućih akcija".

Schumer je dodao kako će nove sankcije "također poslati snažnu i dvostranačku poruku Rusiji i bilo kojoj drugoj zemlji koja bi se mogla uplitati na naše izbore,da će biti kažnjeni".

Bivši predsjednik Barack Obama nametnuo je sankcije ruskim obavještajnim agencijama tokom posljednjeg mjeseca mandata u Bijeloj kući, navodeći kao razlog, njihove pokušaje uplitanja u američke izbore.

Zakon također odobrava "snažnu pomoć" za jačanje demokratskih institucija i za borbu protiv lažnih informacija u evropskim zemljama koje bi mogle biti meta, onoga što se definira, kao ruska agresija.