Dostupni linkovi

Na protestima u Rusiji uhapšeno više od hiljadu ljudi


Policija je za sada potvrdila samo 650 hapšenja
Policija je za sada potvrdila samo 650 hapšenja

Više od 1.000 demonstranata uhapšeno je širom Rusije jer protestuju protiv Vladimira Putina. Organizator protesta je ruski opozicijski političar Aleksej Navalni koji je pozvao svoje pristalice na ulice.

Dok je Putin držao govor o nacionalnom jedinstvu na ceremoniju u Kremlju, nekoliko stotina metara odatle u ulici Tverskaja policija je tjerala demonstrante.

Blizu 700 osoba je uhapšeno u Moskvi, a prema riječima organizacija za ljudska prava oko 900 ih je uhapšeno u St. Petersburgu.

Policija je za sada potvrdila samo 650 hapšenja. Manji broj demonstranata uhapšen je u ostalim gradovima širom Rusije.

Navalni je uhapšen u dvorištu ispred zgrade u kojoj živi i nije uspio ni doći na proteste. U zatvoru bi mogao ostati i 30 dana zbog optužbi da je pratio policijske upute te zbog narušavanja javnog reda.

Protesti su održani u vrijeme kada Rusija ulazi u izborni ciklus, a očekuje da se da u martu mjesecu Putin dobiti još šest godina mandata na Kremlju. Demonstranti su uzvikivali "Putin je lopov", te "Rusija bez Putina".

Ulica je bila zatvorena zbog proslave "Dana Rusije". Državni mediji ignorisali su protest i fokusirali su se na ceremoniju u Kremlju u okviru koje je Putin dijelio nagrade učenicima i govorio o konsolidaciji.

Navalni je veoma popularan među pristalicama opozicije. Na proteste u martu, za koje se sumnja da je on organizovao, a koji su održani protiv korupcije povezane s premijerom Dmitrijem Medvedevom, učestvovalo je više od 60.000 osoba. I tada je uhapšeno više od 1.000 ljudi, ali su brzo pušteni na slobodu, dok je nekima određen 15-dnevni pritvor.

XS
SM
MD
LG