Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD objavile nove sankcije protiv Irana


Američki predsjednik Donald Trump za biznismenima u Bijeloj kući 3. februara 2017.

Američko ministrastvo finasija najavilo je nove sankcije protiv 13 osoba i 12 entieta koje imaju veze sa Iranom, samo dan nakon što je Teheren izveo novu balističku raketnu probu.

Meta sankcija objavljnih u petak je najmanje jedna osoba kineske nacionalnosti. Ostali entiteti i kompanije nalaze se u Libanu, Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UEA).

Ovaj korak je uslijedio nakon oštrih poruka Bijele kuće, ranije ove sedmice, u kojima je navedeno da je Iran "upozoren" zbog balističkih testova i drugih aktivnosti.

Iranski ministar odbrane general Hosein Degan, 1. februara je potvrdio da je Theran izveo test, ali nijesu naveli kada se to dogodilo niti o kakvoj je raketi bilo riječ.

Američki zvaničnici su sa druge strane rekli da je riječ o balističkim raketama srednjeg dometa i da je test izveden 29.januara, sa neuspješnim vraćanjem u atmosferu.

Ministar vanjskih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif je poručio da njegova zemlja ne namjerava koristiti vojsku protiv bilo koje zemlje, već samo za samoodbranu.

"Nikad nećemo početi rat, ali se možemo osloniti samo na vlastite načine odbrane", napisao je na Twitteru.

Na press konferenciji u Bijeloj kući portparol Sean Spicer je rekao da su sankcije za Iran bile u pripremi prije nego što je predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost, ali da je njihov tajming "veoma jasna reakcija na ono što smo vidjeli posljednjih nekoliko dana".

XS
SM
MD
LG