Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moskva: Najgori odnosi Rusije i NATO od Hladnog rata


Moskva je pozvala danas NATO da obustavi pokušaje stvaranja odnosa sa Rusijom u duhu "ere konfrontacije" dok ne bude kasno, ocenivši da su odnosi Rusije i Severnoatlantskog saveza "trenutno u najdubljoj krizi od Hladnog rata".

"Rastuća negativna tendencija nije izbor Rusije. To je direktni rezultat destruktivne linije bloka u cilju bezobzirnog stvaranja vojne i političke dominacije u evropskim i globalnim poslovima. Potrebno je da se obustave pokušaji stvaranja odnosa sa našom zemljom u duhu šema i mehanizama ere konfrontacije", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenela je agencija Tass.

Uprkos trenutnim poteškoćama, Rusija je uverena da "sada, kada ;evro-atlantske države nemaju ideološke razlike, ;postoji veća mogućnost da dva bloka razgovaraju o problemima kada".

Moskva je ranije ocenila da je pristupanje Crne Gore NATO-u "odražava logiku konfrontacije na evropskom kontinetu, i uspostavljanje novih demarkacionih linija".

Generalni sekretar NATO rekao je u četvrtak u Briselu da je ulazak Crne Gore u članstvo NATO 5. juna je "od važnosti i za Zapadni Balkan i ceo NATO i pokazuje da su vrata Atlantskog saveza otvorena".

Stoltenberg je takodje rekao da on lično podržava sankcije Rusiji, što je stvar Evropske unije i SAD, ali da smatra da je to "krajnje važno zbog ilegalnog pripajanja Krima i nesprovodjenja sporazuma iz Minska" o rešavanju ukrajinske krize.

XS
SM
MD
LG