Hrvatsko gospodarstvo i korona: Vlada će pomoći u očuvanju radnih mjesta

Vlada Hrvatske razmišlja se o još strožim mjerama na granicama, pa i o zatvaranju granica, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš

Prioriteti su očuvanje radnih mjesta, očuvanje likvidnosti i osiguravanje protoka roba, poručeno je sa sastanka u Ministarstvu financija u Zagrebu koji je okupio ministre ekonomskih resora, komercijalne banke, državnu razvojnu banku, Hrvatsku gospodarsku komoru predstavnike poslodavaca i neke najveće poslodavce. Zaključke je iznio ministar financija Zdravko Marić.

"Očuvanje radnih mjesta je na prvom mjestu! Za očuvanje radnih mjesta u ovom kratkom roku važno je za sve one gospodarstvenike koji su pod utjecajem krize uzrokovane korona virusom osigurati njihovu likvidnost – da mogu i dalje obavljati svoje poslovne aktivnosti, isplaćivati plaće i održavati zaposlenost. na tome upravo radimo i vrlo skoro ćemo više o tome reći", najavio je ministar financija nakon sastanka.

Trideset posto manje dolazaka turista

Tu će se uključiti i Porezna i Carinska uprava, najavio je ministar. Proračun je stabilan i za sada se ne razmišlja o rebalansu, jer su već sada moguće preraspodjele do 5 posto, a Zakon o sustavu domovinske sigurnosti daje i dodatne mogućnosti, pojasnio je.

Očuvanje radnih mjesta, odnosno kvalificiranog domaćeg kadra posebno je važno u turizmu, kazao je resorni ministar Gari Capelli, koji vjeruje da će se za dva i po ili tri mjeseca stanje sa korona virusom i turizmom smiriti. On je potvrdio da je u prvom tjednu ožujka broj dolazaka turista 30 posto manji nego godinu ranije.

  • Pratite RSE blog o korona virusu uživo:
Pročitajte i ovo: Godinu dana korona virusa u svijetu

"Iako kada se gleda kumulativno od početka godine, mi smo još uvijek u plusu jedan do dva posto prema prošloj godini, i u dolascima i u noćenjima, ali smo svjesni da je sada krenulo prema dolje. Iz Italije nitko ne dolazi, iz Slovenije praktički nitko, imamo još nešto Nijemaca, Britanaca i drugih. Međutim jasno je kako situacija iz dana u dan eskalira - ne kod nas, mi smo tu još uvijek jako dobro, međutim - treba doći do nas. Vidite da su ukinute neke aviolinije, danas smo praktički morali zatvoriti brodsku liniju Split – Ancona", opisao je situaciju Capelli.

Dobra prilika za domaću proizvodnju

Ministar gospodarstva Darko Horvat iznio je podatke o vanjskotrgovinskoj razmjeni.

"Pratimo što se dešava na relaciji Hrvatska – kina i Hrvatska – 10 najvećih partnera. Svi su partneri umanjeni za neki postotak. Prema Kini to je dosta veliki postotni udio, ali nas to ne brine u velikoj mjeri. U nekim gospodarstvima su ovakve krizne situacije bile i dobra prilika. Ako je ovo dobra prilika da mi jedan velik dio uvoza zamijenimo domaćom proizvodnjom u poljoprivredi i prehrani, ja to pozdravljam", poručio je Mrsić.

Posebno formirani task force imao bi bolje rezultate od koordinacije nekoliko ministarstava
- Mladen Vedriš za RSE.


Predstojnik Katedre za ekonomske znanosti na zagrebačkom Pravnom fakultetu Mladen Vedriš u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako je vrlo dobra okolnost što je Hrvatska članica Europske unije, koja će dio dodanih financijskih sredstava, resursa i ekspertize usmjeriti na sve svoje članice, dakle i na Hrvatsku. On vjeruje da bi posebno formirani task force imao bolje rezultate od koordinacije nekoliko ministarstava.

"Tu bi trebao biti predstavnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, predstavnik Ekonomskog instituta, netko iz područja turizma, netko iz Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore… Ne previše da se ne pretvori u plenum, ali desetak ljudi od formata i iskustva koji bi na tjednoj bazi, prateći domaću situaciju i događaje vani, davali prijedloge što je potrebno i moguće učiniti danas, a što su scenariji A, B, C za idući mjesec ili idućih šest mjeseci", sugerira Vedriš.

Vlada spremna za mnoge scenarije

Vlada razmišlja se o još strožim mjerama na granicama, pa i o zatvaranju granica, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Naravno! Sada se dešava ono što smo mi davno predvidjeli. Spremni smo ne samo na ovaj scenarij po kojem je u ovom trenutku u Republici sve pod kontrolom, nego i na mnoge druge. Budite sigurni da ćemo poduzeti sve mjere koje su potrebne da zaštitimo zdravlje hrvatskih građana", jasan je ministar.

Pročitajte i ovo: U Hrvatskoj stroge kontrole na granici, bez obustave nastave

Premijer Andrej Plenković sazvao je hitan sastanak Državnog stožera Civilne zaštite i nadležnih ministara u vezi daljnjih mjera i aktivnosti za suzbijanje korona virusa u Hrvatskoj. Teme sastanka bit će zdravstveno stanje i sigurnost građana, priprema mjera za gospodarske sektore te angažman Hrvatske na razini EU-a kao predsjedavajuće Vijeća EU-a, priopćeno je iz Vlade.

U Hrvatskoj je potvrđen 16. oboljeli od korona virusa. Radi se o mlađoj muškoj osobi koja se vratila sa sajma u Muenchenu. Hospitaliziran je u Zagrebu.