Dnevno@RSE: U Rusiji opozicija nije moguća, kaže Kasparov; Zabrinutost zbog uticaja Kine na Pacifiku

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom posete Harkivu, 29. maj 2022.

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

BiH prvi put ima strategiju za suzbijanje desnog ekstremizma – Rast desničarskog ekstremizma je ozbiljna pretnja po bezbednost Bosne i Hercegovine, stoji u Nacrtu Strategije za borbu protiv terorizma u BiH 2021–2026. godine. Raniji dokumenti uglavnom nisu obuhvatali krajnje desničarske grupe kao bezbednosne pretnje.

'Mirëdita, dobar dan' u Beogradu i Prištini: Dve slike istog događaja – Otkad je 2014. osnovan festival "Mirëdita, dobar dan" s ciljem da se unaprede odnosi Srbije i Kosova, ovaj događaj u Beogradu prate protesti desničarskih organizacija i partija koje traže da se zabrani, dok jako policijsko obezbeđenje čuva učesnike i posetioce festivala. S druge strane, prema rečima programske koordinatorke Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Fione Jelići, u Prištini kao da postoji "neki drugi univerzum" s festivalskom atmosferom, uz dolazak pripadnika vlasti i članova vlade.

Prodaja povratničkih kuća na Kosovu – Dok se vrše napori da se raseljeni Srbi sa Kosova vrate u svoja rodna mesta iz kojih su izbegli posle sukoba 1999, oni kojima je omogućen povratak prodaju novoizgrađene ili obnovljene kuće, rekao je službenik za povratak u opštini Prizren Spasa Andrejević.

Pogledajte fotogaleriju Šest vekova stara atrakcija na Blagaju o Tekiji u tom slikovitom mediteranskom mestu Blagaj, na oko 12,5 kilometara južno od Mostara. Taj islamski verski objekat, koji je vekovima bio dom sufijskih učenjaka – derviša, smešten je na desnoj obali, odmah uz izvor reke Bune, koji se smatra jedan od najvećih kraških izvora u Evropi.

Rat u Ukrajini

Kasparov kaže da ruska opozicija može da postoji samo izvan Rusije – Zbog žestokih mera koje je Kremlj uveo protiv ljudi koji drugačije misle "prava opozicija danas može da postoji samo izvan Rusije", rekao je Gari Kasparov. Bivši šahovski šampion predlaže i kako da se poboljšaju prava Rusa u inostranstvu koji su pobegli od režima Vladimira Putina – da potpišu da osuđuju rat u Ukrajini, da smatraju da je Putinova vladavina nelegitimna i da priznaju teritorijalni integritet Ukrajine.

O novoj stvarnosti na teritorijama koju su zauzele ruske snage – prikazivanju vesti ruskih televizija, pripremi dece za nastavu po ruskom obrazovnom programu, uvođenju rublje i podeli ruskih pasoša – pogledajte u video prilogu Rusifikacija u okupiranim teritorijama Ukrajine.

Pogledajte i video Otpušteni i optuženi ruski profesori koji se protive ratu.

Svet

Kina i pacifičke ostrvske države u ključnom trenutku odnosa – Najava da bi Kina na samitu na Fidžiju s deset malih ostrvskih država u Tihom okeanu mogla da sklopi sveobuhvatan sporazum o ekonomskoj i bezbednosnoj saradnji povećala je zabrinutost Zapada da uticaj Pekinga na Pacifiku značajno jača.

Istina koja stoji iza Makronovog plana za proširenje EU 'bez emocija' – Nedavna priča francuskog predsednika Emanuela Makrona u vezi s paralelnom evropskom zajednicom zemalja koje čekaju da se pridruže Evropskoj uniji klasično je preoblikovanje stare ideje o kontinentu koji se sastoji od različitih krugova zemalja koje su u različitim fazama EU integracija, sa evrozonom kao apsolutnim epicentrom, piše dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela Rikard Jozwiak.

Za kraj izdvajamo Most Radija Slobodna Evropa u kojem profesorka sociologije i bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić i istoričar iz Splita Dragan Markovina razgovaraju zašto je hrvatski državni vrh toliko opsednut položajem Hrvata u Bosni i Hercegovini i izbornom reformom u toj zemlji.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!