Dostupni linkovi

Ukrajina tvrdi da je ozbiljno oštetila rusku brigadu u Bahmutu


Ukrajinski vojnik u rovu u Bahmutu, 5. maj 2023.
Ukrajinski vojnik u rovu u Bahmutu, 5. maj 2023.

Ukrajinska vojska saopštila je u sredu, 10. maja da su njene snage ozbiljno oštetile, ali ne i uništile rusku 72. streljačku brigadu u blizini Bahmuta, i da je istočni grad ostao glavna meta Moskve.

Serhij Čerevatiji, portparol ukrajinskih trupa na istoku, rekao je da je situacija u Bahmutu i dalje "teška", ali da je Moskva sve više prinuđena da koristi redovne vojne snage zbog velikih gubitaka među članovima paravojne formacije Vagner.

Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin, čija se privatna Vagner grupa bori u Bahmutu, rekao je u utorak da je 72. brigada napustila svoje položaje.

"Nažalost, još nisu uništili celu (rusku) brigadu, dve čete su tamo ozbiljno oštećene", rekao je Čerevatiji u televizijskim komentarima.

"Situacija (u Bahmutu) ostaje teška jer je za neprijatelja, uprkos svoj besmislenoj buci Prigožina, on (Bahmut) je (i dalje) glavni pravac napada, glavna željena meta", rekao je Čerevatiji, prenosi agencija Rojters.

Moskva nije komentarisala izveštaje ni sa jedne strane da je njena 72. odvojena motorna brigada napustila svoje položaje na jugozapadnoj periferiji Bahmuta.

Grad na istoku Ukrajine bio je glavna meta velike zimske ofanzive Moskve i poprište najkrvavijih kopnenih borbi u Evropi od Drugog svetskog rata, ocenjuje agencija Rojters.

Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin, koji je više puta optuživao regularne oružane snage Moskve da nisu na adekvatan način podržale njegovu privatnu vojsku koja je vodila borbu u Bahmutu, rekao je u utorak da je ruska brigada napustila svoje položaje.

"Naša vojska beži. 72. brigada je jutros nestala sa tri kvadratna kilometra, gde sam izgubio oko 500 ljudi“, rekao je Prigožin.


Ukrajinska Treća zasebna jurišna brigada je u noćnom saopštenju rekla: „Zvanično je. Izveštaj Prigožina o begu ruske 72. samostalne motorizovane brigade iz blizine Bahmuta i '500 leševa' Rusa je tačan. Treća jurišna brigada je zahvalna na publicitetu o našem uspehu na frontu."

Jedinica, formirana iz ukrajinskog nacionalističkog bataljona Azov, u sredu rano je objavila snimak jednog od osnivača Azova, Andrija Bileckog, koji je rekao da su njegove snage "porazile" rusku brigadu.

"U stvari, 6. i 7. eskadrila ove brigade su skoro u potpunosti uništene, uništena je brigadna obaveštajna služba, uništen je veliki broj borbenih vozila, veliki broj zarobljenika je odveden“, rekao je on.

"Napadi su izvedeni na teritoriji širine 3 kilometra i dubine 2,6 kilometara, a cela ova teritorija je potpuno oslobođena od ruskih okupacionih snaga."

Ukrajinski generalštab, koji takve detalje obično prešućuje iz svojih redovnih izveštaja, nije dao nikakav konkretan izveštaj o borbama u toj oblasti, osim što je rekao da je Rusija "izvela neuspešnu ofanzivu u gradu Bahmut“.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG