Dostupni linkovi

SAD počinje obučavati ukrajinske trupe na tenkovima Abrams


Tenkovi američke vojske M1A1 Abrams tokom NATO-o vježbe u Adaziju, Latvija, 26. marta 2021. (Ilustracija)
Tenkovi američke vojske M1A1 Abrams tokom NATO-o vježbe u Adaziju, Latvija, 26. marta 2021. (Ilustracija)

Sjedinjene Države počet će obučavati ukrajinske snage o tome kako koristiti i održavati tenkove Abrams idućih sedmica, dok nastavljaju ubrzavati svoje napore da te tenkove dovedu na bojno polje što je prije moguće, rekao je u petak, 21. aprila, američki ministar obrane Lloyd Austin.

Ministri obrane iz cijele Europe i svijeta sastali su se u američkoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, u nastojanju da koordiniraju isporuku oružja i druge opreme Ukrajini.

Prema dužnosnicima, 31 tenk će stići na poligon Grafenwoehr u Njemačkoj krajem maja, a trupe će započeti s obukom nekoliko sedmica kasnije. Dužnosnici su rekli da će obuka trupa trajati oko deset sedmica.

Lloyd Austin u Ramsteinu, Njemačka, 21. april 2023.
Lloyd Austin u Ramsteinu, Njemačka, 21. april 2023.

Tenkovi za obuku neće biti oni koji su dati Ukrajini za korištenje u ratu protiv Rusije. Umjesto toga, 31 borbeni tenk M1A1 se reparira u Sjedinjenim Državama, a oni će otići na borbene linije u Ukrajinu kada budu spremni.

Cilj SAD-a bio je da ukrajinske trupe budu obučene do trenutka kada obnovljeni tenkovi Abrams budu spremni kako bi odmah mogli krenuti u borbu. Tenkovi se preuređuju kako bi zadovoljili potrebe Ukrajine.

Prema riječima dužnosnika, oko 250 ukrajinskih vojnika bit će obučeno. Neki će naučiti upravljati tenkovima, a drugi će učiti popravljati ih i održavati.

Njemačka je u međuvremenu potpisala memorandum o razumijevanju s Poljskom i Ukrajinom kako bi uspostavila centar za održavanje kijevske tenkovske flote Leopard 2 u Poljskoj, blizu ukrajinske granice.

Njemački ministar obrane, Boris Pistorius, rekao je novinarima 21. aprila da očekuje da će radionica koštati 150-200 miliona eura godišnje, koje ćemo "pošteno podijeliti, kao i sve ostalo". Rekao je kako očekuje da će početi s radom krajem idućeg mjeseca.

Najava je stigla dok su se ministri i predstavnici iz oko 50 zemalja okupili na sastanku pod vodstvom SAD-a, takozvane Ukrajinske obrambene kontaktne skupine.

U drugim komentarima, Austin je odbacio pitanja o opskrbi Ukrajine borbenim avonma, rekavši da SAD daje Ukrajini sposobnost zemaljske protuzračne obrane, za koju je rekao da je najpotrebnija.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius odbio je 21. aprila na sastanku u Ramsteinu mogućnost dostave njemačkih borbenih aviona Ukrajini.

Administracija predsjednika Joea Bidena najavila je da će poslati tenkove Abrams u Ukrajinu - nakon što je mjesecima inzistirala da su prekomplicirani i preteški za održavanje i popravak.

Odluka je bila dio šireg političkog manevra koji je otvorio vrata Njemačkoj da objavi da će poslati svoje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i dopustiti Poljskoj i drugim saveznicima da učine isto.

Ruske i ukrajinske snage uglavnom su u pat poziciji, razmjenjujući male dijelove zemlje tokom zime. Najžešće bitke su u istočnoj regiji Donjeck, gdje se Rusija bori da opkoli grad Bakhmut pred upornom ukrajinskom obranom.

No očekuje se da će obje strane pokrenuti intenzivnije ofenzive u proljeće.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG