Dostupni linkovi

Todorović: Logike u BiH nema niti je potrebna


Milorad Dodik (l) i Bakir Izetbegović (d)
Milorad Dodik (l) i Bakir Izetbegović (d)

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, stranke koja ima većinu i vlast u bh. entitetu Republika Srpska (RS) i koja je od 23. decembra 2019. i u izvršnoj vlasti na nivou BiH, najavio je da će na upražnjeno mjesto potpredsjednika Narodne skupštine RS-a koje je ustavom propisano za Bošnjake, biti imenovan član njegove stranke.

S tog mjesta je 18. septembra 2019. smijenjen Senad Bratić iz Stranke demokratske akcije (SDA) nakon što je ta stranka na izbornom kongresu usvojila Deklaraciju koju je Dodik nazvao "opštemuslimanskom i usmjerenom na nestanak RS-a".

Smjena Bratića se tumačila i kao "pokušaj discipliniranja SDA" u tom razdoblju u kojem se nakon izbora održanim u oktobru 2018. pokušavala formirati nova vlast na državnoj razini. Dodikova najava da će SNSD imenovati "svog" Bošnjaka, a spominje se ime Denisa Šulića koji je kao Bošnjak izabran u entitetski parlament, sad se tumači u kontekstu kašnjenja s imenovanjem Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Rezervu prema njegovom imenovanju izrazio je SDA. Uz to sve, SNSD je još poslije izbora izrazio želju da u izvršnoj vlasti drugog bh. entiteta Federacije BiH sjedi, kako su naveli, "autentični Srbin" kao i u kolegiju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a to su pozicije na koje pretendiraju opozicijska Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Demokratska fronta (DF) koja je dio nove vlasti na razini BiH i koja bi trebala biti i dio nove vlasti u Federaciji BiH.

Branko Todorović, izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj, u razgovoru za Zašto? Radija Slobodna Evropa(RSE) kaže da posljednja najava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika "ne treba nikog u BiH da iznenadi".

"Mi smo svi zajedno svjedoci da su određena, da ih tako nazovemo, etnička pravila izigravana i u godinama koje su prošle iza nas i da su i u nekim kantonalnim skupštinama, u javnim institucijama, ministarstvima itd. na čudan način ljudi mijenjali nacionalnu pripadnost u zavisnosti od potreba određenih interesa i te neke, ja bih rekao, stranačke kombinatorike", kazao je Todorović za Zašto RSE.

RSE: Ima li morala u politici u Bosni i Hercegovini?

Todorović: Prvo pitanje je da li su, na neki način, prekršeni zakoni. I u većini slučajeva političari i političke stranke vrlo mudro i vješto nađi načina da izigraju zakone i pravila i propise u čijem donošenju su i sami učestvovali. I onda će nam oni reći: "Pa, evo, zakon nije prekršen".

Druga stvar je pitanje etike, morala, političke korektnosti, ja bih rekao – poštivanje institucija i građana od strane politike i političkih lidera. Mi vidimo da toga nema u bh. društvu. Prema tome, ne možemo očekivati da neko od političkih lidera demonstrira u svakodnevnom životu ili procesu donošenja odluka neka moralna ili etička načela. Mislim da bi to zaista bilo, kako bih rekao, nevjerovatno i to se do sada nije dešavalo.

Političari demonstriraju upravo vrlo često nešto što je suprotno, a to je potpuno odsustvo etike, morala i, ja bih rekao, beskrupulozno ostvarivanje interesa političkih stranaka, političkih centara moći. A građani BiH, evo, već godinama stoje po strani i sve to posmatraju i najčešće ne reaguju.

RSE: Tko je glavni krivac za to?

Todorović: Ono što se otvara kao pitanje i za javnost u BiH i za građane i, naravno, mislim da i politički lideri o tome često razmišljaju, pitanje je međunarodne zajednice. Međunarodna zajednica je duboko uključena u sve što se dešava u BiH. Ona ima odgovornost spram međunarodnih obaveza i ugovora koji su preuzete. A vidimo da već desetak godina nije preduzela ništa značajno.

To je, zapravo, suštinsko pitanje za mene, mislim i za brojne druge, dakle, zašto međunarodna zajednica, ne bih rekao samo toleriše, nego podržava sve ovo što se dešava u BiH, a što rezultira enormnom korupcijom, siromaštvom, zloupotrebom vlasti, odlaskom mladih, odsustvom bilo kakve normalne perspektive u BiH.

Prema tome, jedan ovakav slučaj, kako bih rekao, demonstracije političke moći je nešto što nije izolovan primjer, što se svakodnevno dešava i mislim da BiH bi trebalo da nalazi sistemske odgovore za mnoga otvorena pitanja. Svakome normalnom i pametnom je očigledno da ova zemlja ne može više funkcionisati ovako, da ona funkcioniše samo u interesu samo male grupe povlašćenih, enormno bogatih političara i političkih lidera, da jednostavno svi drugi ovdje imaju štetu i mislim da smo daleko od bilo kakvih normalnih procesa i mi vidimo na niko na to ne reaguje. Prema tome, to je pitanje, prije svega, zašto međunarodna zajednica preko svojih tijela koja ima, naravno i preko Ureda visokog predstavnika, odnosno Ureda Evropske unije, preko Vijeća za implementaciju mira, ne reaguje na ono što se u BiH već godinama dešava.

RSE: Koja je, po Vama, pozadina posljednje najave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će na mjesto potpredsjednika Narodne Skupštine RS-a iz reda Bošnjaka, na kojoj je bio član najjače bošnjačke stranke SDA, imenovati člana SNSD-a?

Todorović: Mislim da se mi, nažalost, vrlo često bavimo nepotrebno pokušajima da shvatimo tu političku, ispraznu, kako bih rekao, provincijsku kombinatoriku i da tražimo neka logična ili mudra objašnjenja zašto je do toga došlo i kako se to desilo i zašto se desilo. To je vrlo često i najčešće pitanje određene političke improvizacije, pitanje političke samovolje, pitanje dnevnopolitičko, pitanje nekih ličnih zamjeranja. I, zapravo, to pokazuje svemoć politike i nadmoć politike nad svim i svačim, i političkih lidera.

Politički lideri doslovno u BiH mogu da rade što god požele. Za to nema nikakvih sankcija, ni političkih ni zakonskih, za to nema nikakve odgovornosti prema građanima i, prema tome, oni mogu da svakodnevno demonstriraju tu svoju moć koja zaista prevazilazi moć nekih, ja bih rekao, diktatora, careva ili nekih suverena. Ona je neograničena.

Prema tome, zašto neko to ne bi radio kad mu se može da to radi, kad mu se može da radi deset puta gore stvari. Prema tome, sad vi tražite od mene ili vi pokušavate ili bilo ko da nađe neko logično, hajde da kažem, političko ili neko objašnjenje koje je koliko-toliko, kako bih rekao, očekivano na pitanje zašto je došlo do neke smjene ili zašto će neko biti izabran. Nema logičkih objašnjenja u BiH. Ona nikome i ne trebaju.

Zašto bi tražili logičko objašnjenje? To može biti jednostavno hir nekog od političkih lidera ili nekog trenutka kad je on rekao: "E, ovoga ću sad da sklonim odavde, da obrišem." I onda se u okviru tih političkih dealova, naravno, opet prave neke tajne, zakulisne, sramne, možemo slobodno reći mafijaške kombinatorike. Pa tako ni mafija ne radi. Kada ima neke sukobe, je li, sukobe se tamo dvije mafije neke u New Yorku ili, ne znam, u nekom velikom gradu oko toga ko će i u kom dijelu kontrolisati distribuciju, ne znam, droge ili već čega. I onda oni ratuju, nekad traže posrednike da nađu neka rješenja koja su u njihovom interesu. Ali niko ne zna u javnosti za ta rješenja. Tako i kod nas političke stranke funkcionišu.

RSE: Zašto je teško postići politički dogovor od kojeg će svi u BiH imati koristi?

Todorović: Oni će naći između sebe neki ponovno deal, neku trgovinu, negdje će se nešto poravnati, a mi smo kao građani potpuno iz toga isključeni i ne treba da tražimo neka logična objašnjenja za, kako bih rekao, nešto što nema u sebi nikakve logike, što je plod političke improvizacije, plod svemoći tih pojedinaca i što je plod neke, da kažemo, slučajnosti nekih možda ličnih obračuna itd.

Nema u BiH puno logike da bi nam neko mogao logično odgovoriti zašto je došlo do te smjene, ili recimo oko ovog imenovanja. Pazite, evo neka bilo ko u ovoj zemlji pokuša naći i zrno logike u svemu tome. Nema ga.

Ali čega ima iza toga? Pa ima mafijaških sporazuma, ima dealova, ima miliona, ima kontrausluga, ima, kako bih rekao, vezivanja čvorova tih kriminalno-političkih, mafijaških koji su više nego očigledni u ovoj zemlji. I onda mi pokušavamo nešto kao da shvatimo i da razumijemo kao dio nekih, kako bih rekao, političkih kretanja.

Nema ovdje političkih kretanja. Ovo su interesno-mafijaška, kako bih rekao, jedna interesna, finansijska kretanja gdje u pozadini svega stoji ogroman novac od korupcije. Jer, vidite, nije našim političarima lako. Valja pokrasti tih par milijardi koji Uprava za indirektno oporezivanje "ubere" godišnje. Valja to pokrasti i valja to podijeliti, a valja u miru da narod se ne bi dosjetio toga, koliko-toliko u miru. Zato su oni iza te političke scene mnogo aktivniji u tim dealovima koje mi ne vidimo, ne znamo, mnoge stvari se dešavaju u četiri oka, mnoge stvari se rješavaju sa tim koferima, parama, javnost nije naravno u to uključena.

Prema tome, tražiti neku logično, političko objašnjenje za nelogične stvari koje traju i dešavaju se već desetak godina je nemoguće

RSE: Ali političari su izabrani na izborima od naroda i oni se najčešće pozivaju na narod?

Todorović: Vidite, naroda i građana u BiH je malo i premalo. Skoro da ih nema u onom pravom smislu građanina kao čovjeka koji misli svojom glavom, koji ima političku odgovornost. Ove mafijaške skupine koje mi nazivamo političkim strankama, one imaju toliko crnog novca da pokupuju izbore. Mogu postaviti pitanje bilo kome da li mislite da su izbori u BiH bili regularni ili da će biti regularni ovi koji nam sad idu ususret. Naravno da nisu. Ali OSCE je rekao da su regularni, Vijeće Evrope je reklo da su regularni, OHR je rekao da su regularni. Na osnovu čega? Pa evo mi na lokalnom nivou znamo tačno koliko je ko nudio novca i plaćao za glasove.

Ja mislim da se na izborima 80 posto glasova dobije na neregularan način, kupovinom i ucjenama zaposlenih u javnim preduzećima.

Građani su zbog siromaštva, zbog neznanja, političke, građanske neodgovornosti pojure da uzmu po 70-100 maraka po članu porodice i da kratkoročno zadovolje neke svoje potrebe. I onda idu dvije godine agonije do sljedećih izbora. I onda se mi pravimo da imamo neku simulaciju neke demokratije, izbora, parlamentarizma i da je sve uredu. Naravno da nije uredu. Ja mislim da se na izborima 80 posto glasova dobije na neregularan način, kupovinom i ucjenama zaposlenih u javnim preduzećima.

I to svi znaju i to nije nikakva tajna da se izborni zakon mora mijenjati. Ali zašto bi oni koji zahvaljujući takvom zakonu i mogućnosti da od izbora naprave kriminal mijenjali taj zakon? Mi u BiH nemamo ni približno poštene, demokratske izbore kao što se to želi predstaviti, kao što neko želi reći da imaju legitimitet vlasti. To je problem.

Problem je što svi znamo ko kupuje izbore, koliko ih plaća, a tužilaštva i policija ćute zato što su pod političkom kontrolom i dio toga. Međunarodne organizacije ćute jer ih u suštini puno ne dodiruju problemi BiH. A građani ćute jer pravih građana koji će razmišljati politički zrelo je vrlo malo, a ostali koji to gledaju kratkovido prodaju na izborima svoj glas. Tek neki pojedinci iz nevladinih organizacija kažu da je car gol iako mi to svi znamo ali ćutimo i ne talasamo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG