Dostupni linkovi

Posle ekspertskog dijaloga, Vlada i Mitropolija vjeruju u povoljno rješenje


Predstavnici ekspertskih timova Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore na sastanku 11. marta
Predstavnici ekspertskih timova Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore na sastanku 11. marta

Predstavnici ekspertskih timova Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore su nakon prvog sastanka zajednički izrazili optimizam da bi se u narednom periodu moglo doći do obostrano zadovoljavajućeg rješenja u odnosu na Zakon o slobodi vjeroispovijesti, zbog čijeg usvajanja se održavaju kontinuirani masovni protesti vjernika te crkve.

Prvi sastanak na ekspertskom nivou održan je iza zatvorenih vrata u Podgorici i trajao je pet sati. Obje strane su dogovorile novi dijalog za 18. mart.

Prvi ekspertski dijalog između predstavnika Vlade Crne Gore i SPC je dogovoren između premijera Duška Markovića i mitropolita SPC Amfilohija, 14. februara.

Svaki slučaj na sud, predlaže SPC

Utisak ekspertskog tima Mitropolije SPC je da je Vlada Crne Gore otvorena za razgovor o izmjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti. To je saopštio član pregovaračkog tima SPC advokat Dragan Šoć:

“Ono što je važno i želim da istaknem je, da su predstavnici Vlade otvoreni za razgovor o izmjeni Zakona, što mi tumačimo kao pokazivanje dobre volje da se problem riješi onamo gdje je njegov izvor, a njegov izvor je u Zakonu.”

Dragan Šoć je izneo da očekuje da Vlada dâ svoj komentar na predložene izmjene Zakona i eventualno kontrapredloge. On je saopštio i da je predlog Crkve, da svako osporavanje vlasništva nad imovinom Crkve bude procesuirano kroz sudove:

“Suština izmjene je da se članovi Zakona promjene u smislu, umjesto da se stvori pretpostavka državne svojine, stvar vrati u poredak koji postoji u Crnoj Gori. A to je da onaj ko osporava nečiju svojinu ima mogućnost da to osporavanje dokaže u redovnom pravnom postupku. Mi time želimo da osnažimo pravni poredak Crne Gore koji kaže da svako ko osporava nečije pravo svojine mora to da dokaže pred sudom, bilo da se radi o meni, vama ili bilo kome u odnosu na bilo koga.”

Komentar iz Vlade Crne Gore

Vođa ekspertskog tima Vlade Crne Gore, ministar pravde i potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je ocijenio nakon razgovora da su argumenti obje strane stručni i međusobno suprotstavljeni. Istovremeno je izrazio optimizam u pogledu pronalaska obostrano zadovoljavajućeg rješenja:

“Dijalog između Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske, odnosno ekspertskih timova oba subjekta je prošao u duhu uzajamnog uvažavanja i otvorenosti za argumente protivne strane. Argumenti koje smo čuli su stručni iako su međusobno suprotstavljeni, ali vjerujem da ima prostora da kroz stručnu argumentaciju dođemo do obostrano prihvatljivog rješenja, zbog čega smo se dogovorili da nastavak dijaloga bude naredne sedmice.“

Do narednog sastanka, ekspertski tim Vlade će razmotriti predlog SPC za izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Vlada Crne Gore i SPC: Pregovori o izmjenama 'vjerskog zakona'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Da li se odustaje od Zakona?

Govoreći o početku ekspertskog dijaloga Marković je novinarima rekao, da prihvatanjem dijaloga sa Crkvom, Vlada ne odustaje od primjene Zakona:

“Dijalog se ne vodi da bi se nekome obezbjedio privilegovan položaj u pravnom sistemu. Zakon se mora primjenjivati i biti jednak za sve. Mi dijalog vodimo oko onih pitanja koje nam Crkva ukazuje da su problematična, a ne oko toga da li ćemo primjenjivati Zakon. SPC i njene eparhije su do sada bile izvan zakona, razloga za to ima više, nije ni čudo zbog čega ovako tvrdo brane svoju poziciju, ali paralelno sa dijalogom Zakon se mora primjenjivati na sve”, rekao je premijer Marković i dodao da SPC u Crnoj Gori ima poreski dug prema državi od preko dva miliona eura:

“Samo za 62 službenika Crkve, koji su prijavljeni naknadno Poreskoj upravi kao rezultat naše institucionalne kontrole, duguju državnom trezoru preko dva miliona eura poreza i doprinosa. Samo za 62 službenika”.

Zašto se Zakon osporava

Podsjetimo, stav SPC je da crnogorska vlast preko Zakona o slobodi vjeroispovijesti želi da praktično otme crkvenu imovinu u Crnoj Gori, a što prate masovni protesti vjernika koji traju duže od dva mjeseca.

Na drugoj strani crnogorska vlast negira da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti uperen protiv SPC u Crnoj Gori, a crkvene proteste crnogorska vlast vidi kao atak na državu Crnu Goru.

Najsporniji članovi Zakona o slobodi vjeroispovijesti se odnose na vlasništvo nad imovinom kojom sada upravlja Mitropolija i eparhije SPC. Zakonom je predviđeno da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvama, manastirima i hramovima koji su izgrađeni do 1918. godine.

Bez dokaza o vlasništvu, Zakon predviđa, da će se ta imovina smatrati državnom. Pored toga SPC protestuje zbog činjenice da se u Zakonu predviđa da sve vjerske zajedinice u Crnoj Gori moraju da se registruju, pa time i SPC u Crnoj Gori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG