Dostupni linkovi

Održane protestne litije SPC u Crnoj Gori


Pristalice SPC u Podgorici su nakon molebana krenule u mirnu šetnju centrom grada
Pristalice SPC u Podgorici su nakon molebana krenule u mirnu šetnju centrom grada

Protestne litije protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori održala je i ove nedjelje u više gradova.

U Podgorici su pristalice SPC nakon molebana u Hramu Hristovog Vaskrsenja krenule u mirnu šetnju kroz centar glavnog grada, poručujući “Ne damo svetinje”.

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije (Radović) je rekao da bi bilo dobro da „političari koji su trenutno na vlasti u Crnoj Gori znaju da je svaka vlast privremena“. On je u toku šetnje ispred crnogorskog parlamenta poručio toj instituciji da treba da „spasi“ narod od usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Amfilohije je rekao da je propalo sve što je usvojeno na "ateizmu, na bogoubistvu i bratoubistvu", dodajući da državom upravljaju ateisti.

Pristalice SPC protestovale su i u Nikšiću, Beranama, Danilovgradu, Baru, Herceg Novom, Bijelom Polju, Žabljaku i drugim mjestima.

U prijepodnevnim satima održana je i kratka šetnja na Cetinju, od Cetinjskog manastira do crkve na Ćipuru i nazad. Iz SPC su saopštili da to nije bila protestna, već „tradicionalna litija koja se svake godine obavlja u nedjelji pravoslavlja“.

Iz te vjerske organizacije su ranije tražili dozvolu da održe litiju kroz grad Cetinje, ali je policija to zabranila iz bezbjednosnih razloga.

Litija SPC u prijestonici je već jednom bila zakazana, ali ubrzo otkazana na zahtjev policije, pošto je 22. januara ove godine na Cetinju održan protestni skup, s kojeg je poručeno da neće biti litije SPC u tom gradu.

SPC u Crnoj Gori organizuje litije četvrtkom i nedjeljom. Protesti su počeli nakon usvajanja spornog zakona u Skupštini Crne Gore 27. decembra 2019.

SPC se oštro protivi zakonu o slobodi vjeroispovijesti, za koji tvrdi da predstavlja pripremu za “otimanje imovine” te crkve u Crnoj Gori. Crnogorske vlasti odbacuju te optužbe i ponavljaju da je zakon u skladu s međunarodnim standardima.

XS
SM
MD
LG