Dostupni linkovi

Država popisuje imovinu pred početak pregovora o Zakonu


Vladika Joanikije je pozvao crnogorsku vladu da odustane od prijedloga zakona rekavši da će to dovesti do pljačke crkvene imovine, 15. juni 2019, Podgorica
Vladika Joanikije je pozvao crnogorsku vladu da odustane od prijedloga zakona rekavši da će to dovesti do pljačke crkvene imovine, 15. juni 2019, Podgorica

Mitropolija crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) insistiraće na ukidanju članova Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji se odnose na imovinu vjerskih zajednica, kao i na član Zakona koji propisuje registraciju vjerske zajednice kod nadležnog organa.

To je između ostalog saopšteno iz SPC u Crnoj Gori, dan pred prvi sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i SPC, koji je zakazan za srijedu 11. marta, a na kome će se razgovarati o primjeni ili promjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Mitropolit SPC Amfilohije odbacio optužbe, iz vladajućih krugova, da se prilozi iz manastira Ostrog šalju u druge države. On tvrdi da se tim novcem obnavljaju vjerski objekti i finansira rad narodnih kuhinja u Crnoj Gori. Mitropolit Amfilohije je odbacio mogućnost da će vlasništvo nad vjerskim objektima u Crnoj Gori biti preneseno na državu.

"Mogli su da opljačkaju fabrike jer su bile državne. Ali ne može crkvu. Možeš preko mene mrtvoga i preko naroda koji izlazi na litije u ovolikom broju", rekao je mitropolit Amfilohije na pres konferenciji u Podgorici.

Počela primjena Zakona

Pred prvi sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i SPC, državne institucije su započele primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti tako što je pokrenuta procedura popisa vjerskih objekata. Lokalne Uprave za nekretnine su započele popis crkvenih objekata i prikupljanje dokumentacije na osnovu koje će se dokazivati validnost upisa u vlasništvo.

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori istovremeno zahtjeva ukidanje najspornijih odredbi Zakona koje se odnose na imovinu.

Odgovarajući na pitanje o čemu će ekspertski timovi Vlade Crne Gore i SPC razgovarati u srijedu kada je zakazan prvi sastanak, predsjednik Pravnog savjeta Mitropolije SPC sveštenik Velibor Džomić je rekao da će taj pravni tim iznjeti primjedbe na početak sprovođenja Zakona.

"Zaista se postavlja pitanje ovakve ishitrene primjene Zakona u momentu kada se otvara dijalog. Mi ćemo problematizovati to pitanje, vidjećemo njihov odgovor, pa ćete znati sjutra poslije našeg prvog razgovora. Mislim da nije dobro da se na ovakav način u ovako jednom osjetljivom momentu, kada je narod na litijama i u tolikom broju iskazuje na civilizovan način svoj stav i protest protiv diskriminatornih odredbi Zakona, da se pokreću nekakvi postupci. Tako da ćemo mi to pitanje da postavimo", rekao je sveštenik Džomić.

Odredbe najspornije za SPC

Najspornije odredbe Zakona se odnose na obavezu vjerskih zajednica da moraju da dokažu vlasništvo nad vjerskim objektima izgrađenim do 1918. godine. Bez tih dokaza, navodi se u Zakonu, vjerski objekti će se smatrati državnom imovinom.

Pred prvi sastanak ekspertskih timova, iz Vlade Crne Gore je više puta saopšteno da neće povući Zakon na zahtjev SPC i odbačena je tvrdnja najviših krugova SPC, da će država pokušati da otme crkvenu imovinu preko Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Govoreći o dokumentaciji koju posjeduje, a koja dokazuje da su vjerski objektu u Crnoj Gori vlasništvo SPC, član pravnog tima Mitropolije advokat Dragan Šoć je predstavio akt iz 1987. godine koji dokazuje, kako je rekao, da su i komunističke vlasti smatrali Crkvu vlasnikom imovine.

"U uputstvu iz 1987. godine se između ostalog kaže 'za svu imovinu pravoslavne vjeroipovijesti, za vlasnika, naglašavam vlasnika koji je oznaka svojina a ne korisnika, se piše Mitropolija crnogorsko primorska, adresa Cetinje Manastir. Za vlasništvo katoličke vjeroispovijesti za opštine Bar, Ulcinj, Cetinje, Nikšić, Titograd ... za vlasnika upisati arhibiskupija barska", rekao je advokat Šoć.

Medijski 'juriš' iz Srbije protiv crnogorskog zakona o crkvama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Iz SPC u Crnoj Gori je između ostalog negirano da je bilo koji crkveni objekat u Crnoj Gori, kojih ima oko 600, upisan na Beogradsku patrijaršiju SPC.

"Ovih dana i mjeseci se uporno manipuliše javnošću navodnim informacijama da je Patrijaršija SPC upisana kao titular pravoslavnih hramova i manastira u Crnoj Gori. Ni jedan pravoslavni hram ili manastir, čak ni po Ustavu naše crkve, ne bi mogao da bude upisan na Patrijaršiju, jer to spada u mitropolijsku ili eparhijsku imovinu", izjavio je Velibor Džomić.

Sastanak crnogorskog premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici, 14 februar 2020
Sastanak crnogorskog premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici, 14 februar 2020

Kada je riječ o dugoočekivanoj inicijativi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da se pred Ustavnim sudom pobiju rješenja u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, mitropolit Amfilohije je saopštio da su sada u dilemi da li da je uopšte predaju jer kako tvrde Ustavni sud je podređen vlastima.

"Mi smo pripremili inicijativu za Ustavni sud, ali mi imamo problem jer Ustavni sud nije u stanju da izabere sebi predsjednika. Sve je u nekakvom haosu, šta mi možemo očekivati od jednog Ustavnog suda koji pripada takvoj vlasti i koji mora da sluša takvu vlast", rekao je mitropolit Amfilohije.

Od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore, SPC u Crnoj Gori je pokrenula masovne proteste širom Crne Gore, dva puta nedeljno, kojima želi da pritisne crnogorsku vlast da povuče taj Zakon.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG