Dostupni linkovi

Skupština o 'Zagrebačkom Manhattanu' bez Bandića


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otišao je iz Gradske skupštine kada se trebalo raspravljati o memorandumu o zajedničkoj investiciji sa tvrtkom iz Dubaija o izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa na obali Save.

Iako je posljednjih dana, pa i na prvom dijelu sjednice zagrebačke Gradske skupštine u srijedu Bandić bio vrlo glasan kada se govorilo o memorandumu o izgradnji kompleksa "Zagrebački Manhattan" na preko milijun kvadratnih metara, kada je rasprava o memorandumu došla na dnevni red, njega u dvorani više nije bilo.

"Ja mislim za početak da je kukavički od gradonačelnika što nije ovdje dok raspravljamo o ovoj točki," prokomentirao je Tomislav Tomašević, vijećnik inicijative "Zagreb je naš".

Iako Bandić cijelo vrijeme tvrdi da ovaj memorandum nije obavezujući, Tomašević tvrdi da gradonačelnik ne govori istinu.

"Memorandum je itekako obvezujući, jer unatoč njegovom imenu koje navodi da to nije obavezujući dokument, on u 5 članaka direktno i eksplicitno tvrdi da su ti članci obvezujući za obje strane i određuje međunarodnu arbitražu pri Međunarodnoj trgovinskoj komori u Parizu", upozorio je Tomašević.

'Provjeriti sumnje na korupciju'

Iako su opozicija i stručna javnost ostvarili malu pobjedu kada je Bandić u utorak objavio memorandum namjera što ga je potpisao sa investitorom iz Dubaija, a koji je 6 mjeseci bio u ladici, i dalje su protiv cijelog projekta.

Opozicioni Socijaldemokrati (SDP), koji imaju 5 od 50 gradskih vijećnika, su zbog memoranduma zatražili istragu tužiteljstva. Šef zagrebačkih SDP-ovaca Gordan Maras:

"SDP je pokrenuo kod Državnog odvjetništva (DORH) zahtjev da se ovaj memorandum proglasi ništetnim i ja tu idem još korak dalje. Tražim od DORH-a da ispita da li je tu bilo koruptivnih i kriminalnih radnji prilikom posjeta Dubaiju, kako bi Zagrepčani i Zagrepčanke bili sigurni da gradonačelnik nije i na taj način zloupotrijebio njihovo povjerenje", izvijestio je Maras.

Beograd i Zagreb 'na vodi'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Memorandum kojeg su potpisali Bandić i tvrtka Eagle Hills iz Dubaija predviđa izgradnju "Zagrebačkog Manhattana", stambeno-poslovnog kompleksa na više od jednog kvadratnog kilometra na sjevernoj obali Save.

Grad bi kao manjinski dioničar ušao u projekt sa zemljištem, na kojem bi o svom trošku srušio kompleks Zagrebačkog velesajma, hipodrom i nogometno igralište i doveo novu infrastrukturu, a arapski investitori bi ušli s gotovinom i bili većinski vlasnici. Dok je Bandić još bio na sjednici, socijaldemokratska vijećnica Vesna Nađ kazala je kako objavljivanjem ovog dokumenta ništa nije razjašnjeno i upitala ga.

"Da li je verzija memoranduma koja je obavljena – konačna verzija, jer je ispravljana na nekoliko mjesta i to ne samo u tekstu nego i u brojevima članaka i u hrvatskom i u engleskom tekstu? Da li je to konačna verzija i da li postoji neka druga verzija", upitala je vijećnica Nađ.

Bandić nije odgovorio na njeno pitanje, kazao je da memorandum ni na što ne obavezuje, i nastavio u prepoznatljivom stilu:

"Odakle vam moral da brišete pod s čovjekom koji 20 godina krvari 16 sati dnevno vodeći ovaj grad manirom dobrog gospodara?"

Opozicija planira blokadu

Novinarka RTL televizije Danka Derifaj uspjela je prva dobiti tekst memoranduma na uvid i sa njegovim sadržajem upoznati hrvatsku javnost.

"Šest mjeseci skrivao ga je od javnosti, a radi se o javnom projektu sa privatnim partnerom gdje bi sve trebalo biti transparentno od samog početka", kaže ona za Radio Slobodna Evropa (RSE):

"Čim nije, odmah se čini da nešto ne štima i mislim da je potpuno opravdano da svi zajedno budemo sumnjičavi. Druga stvar - naravno da je vrlo važno da znamo što će se u nekom vrlo značajnom prostoru od preko milijun kvadratnih metara u gradu događati. Građani i struka bi trebali biti s time upoznati, reći svoj dojam i u zajedničkoj javnoj raspravi doći do najboljeg rješenja. Kako vidimo, to ovdje nije slučaj. Ovdje je zabrinjavajuće što naš gradonačelnik koji kaže da uvijek sluša svoje građane sada radi sve naopako i tim istim građanima – iza leđa! Dakle, već samim time možemo posumnjati da je sve ako treba, odnosno – koji su motivi iza toga", kaže novinarka Derifaj.

"Da se zna": Rizici "Beograda na vodi"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:48 0:00

Opozicija u zagrebačkoj Gradskoj skupštini je odlučna da blokira ovaj Bandićev projekt.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG