Dostupni linkovi

Bunt zbog gradnje Nogometnog centra u Zagrebu


Sportski centar Svetice gdje će biti izgrađen Nogometni centar
Sportski centar Svetice gdje će biti izgrađen Nogometni centar
Hrvatski nogometni savez planira svoj nogometni centar graditi u širem centru Zagreba, odmah pored Dinamovog stadiona. Ta je vijest ogorčila Dalmatince i Zagorce, koji su nacionalni nogometni centar već vidjeli u Baškoj vodi, odnosno Tuhelju, ali i Zagrepčane koji su ogorčeni na još jednu uzurpaciju javnog prostora uz silovanje i zaobilaženje procedure.

Na 84.000 kvadratnih metara sportskih terena na zagrebačkim Sveticama, niti 3 kilometra udaljenosti od spomenika na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića, Hrvatski nogometni savezu planira izgraditi svoj nogometni centar za pripreme reprezentacije, ali i dvadesetak soba da igrači uštede na hotelskom smještaju.

Naravno, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić taj je prostor dodijelio Hrvatskom nogometnom savezu bez ikakvog natječaja!

„Natječaj se treba formalno raspisati. To je zakonska obaveza… A kome bih dao nego Hrvatskom nogometnom savezu?!“, pita Bandić.

Odnosno, pred tri dana raspisan je javni natječaj, na kojem će biti izabran Hrvatski nogometni savez!

„Za dugoročnije korištenje natječaj će biti raspisan ovih dana, i temeljem tog natječaja sklopit će se novi ugovor na određeni broj godina, ovisno o investiciji koju će Hrvatski nogometni savez tamo izvesti“, kaže Bandićev gradski ministar za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić.

I dok različiti nacionalni nogometni savezi svoje centre za pripreme imaju u prirodi, par desetaka ili par stotina kilometara od metropole, imaju mogućnost otvoriti nova radna mjesta i izgraditi smještajne kapacitete, pa svoj kamp iznajmljivati i drugim nacionalnim reprezentacijama, Hrvatski nogometni savez će to napraviti usred glavnog grada.

Dosadašnji korisnici terena na Sveticama su ogorčeni. Jedan od njih, zakupnik teniskih terena Toni Knežević kaže za naš radio da govori u ime par tisuća rekreativaca koji svaki dan koriste sportske terene na Sveticama.

Toni Knežević
Toni Knežević
„Tamo su 4 atletska kluba i 700 djece, ovdje je 7 teniskih klubova i 400 djece, kapitalna dvorana sa tri teniska Davis-cup terena… To su sve izgradili naši porezni obveznici, i pitam se – kome je sada u interesu da se sve to poravna? Ne želim više državu ni grad u kojima svi muljaju svakoga. Idemo malo igrati otvorenim kartama: sportski centar Svetice je fenomenalna lokacija za budući stambeno-poslovni kompleks. To se valja iza ove priče!“, tvrdi Knežević.

Farsa, od ploče do natječaja

I dok HDZ koji je na vlasti u gradskoj četvrti Maksimir, gdje se Svetice nalaze, podržava ideju o nogometnom centru, ali očekuju da se o tome ipak pita i lokalnu samoupravu, gradska ekološka stranka „Za grad“ ovoj se - još jednoj tipično zagrebačkoj ideji uzurpiranja javnog prostora za grupne, pa vjerojatno uskoro privatne potrebe – oštro protivi.

„Nedopustivo je da se prostornim planiranjem - umjesto urbanista - bavi Hrvatski nogometni savez uz podršku aktualnih zagrebačkih vlasti! Jer oni na žalost ne razmišljaju o rekreativcima i djeci kojima će ovako oduzeti dragocjen prostor za rekreaciju“, kaže za naš radio supredsjednica stranke Iva Kvakić.

Nogometni kamp u širem centru Zagreba još je jedan primjer hrvatske hipercentralizacije, reći će mnogi. A što je sa lokacijom za nogometni kamp u Baškoj Vodi nedaleko Makarske, o kojoj se ozbiljno razmišljalo?

„Lokacija u Baškoj Vodi je komunalno opremljena, blizu je auto-ceste – tunelom sv. Ilije to je svega nekoliko kilometara do auto-ceste, znamo da je Makarska i u bivšoj državi bila olimpijski centar. Zaista smo neugodno iznenađeni ovime što čujemo i što čitamo“, ogorčen je splitsko-dalmatinski HDZ-ov župan Zlatko Ževrnja.

Ogorčen je i načelnik Baške Vode Joško Roščić:

„Vidljivo je da je sve ovo farsa – prvo se dođe i stavi neka ploča, pa se raspiše natječaj… Bili smo kao općina spremni da se odreknemo komunalne naknade, županija je bila spremna besplatno dati zemljište Dječjeg sela, sva infrastruktura je dovedena, znači – praktično je trebalo doći i početi graditi!“, konstatira Roščić.

Krapinsko-zagorskom socijaldemokratskom županu Željku Kolaru nije jasno zašto se zaboravilo da je pred koju godinu tadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, sada pokojni Vlatko Marković, u Tuheljskim toplicama položio i kamen temeljac za nacionalni nogometni kamp.

„Mislim da je s ovim oko Svetica donesena pogrešna odluka, a da je Zagorje idealna destinacija za to. 'Terme Tuhelj' uložile su ogromna sredstva, tamo sada imamo hotele sa četiri zvjezdice uz sve popratne sadržaje koji su se mogli koristiti. Očekivali smo da će taj kamp biti u Tuheljskim toplicama. Nacionalna reprezentacija, pogotovo ona nogometna, svetinja je za Zagorje i oni bi bili dočekani raširenih ruku“, kaže Kolar.

Dakle, ni u Dalmaciji, ni u Zagorju, nego odmah u nastavku Mamićevog carstva na zagrebačkom Maksimiru. Mamić se nije pojavio ni na jednom događaju vezanom uz inicijativu za izgradnju nogometnog centra na Sveticama, ali nitko ne sumnja da je u cijeloj priči vrlo, vrlo prisutan.
XS
SM
MD
LG