Dostupni linkovi

Bandić nepravomoćno oslobođen za pogodovanje klerikalcima


Milan Bandić i njegov suoptuženik Ivica Lovrić nakon oslobađajuće presude na sudu u Zagrebu
Milan Bandić i njegov suoptuženik Ivica Lovrić nakon oslobađajuće presude na sudu u Zagrebu

Četiri godine nakon što je prvi puta uhapšen u jednoj drugoj korupcijskoj aferi, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nepravomoćno je oslobođen optužbe da je pred četiri godine sa 40.000 eura javnog novca pogodovao klerikalnoj udruzi „U ime obitelji“. Tužitelji će se žaliti na presudu. Istražni organi i sud neće imati lak posao u ostalih desetak postupaka koji se protiv njega pripremaju, kažu poznavatelji.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i dvoje njegovih suradnika nepravomoćno su oslobođeni optužbe za pogodovanje klerikalnoj udruzi „U ime obitelji“ tako da su im 2014. godine besplatno ustupili štandove za prikupljanje potpisa za jednu od njihovih referendumskih inicijativa, kao i platili letke i plakate za kampanju po cijeloj državi. Sve to je građane grada Zagreba koštalo 308.000 kuna (40.000 eura). Bandić je na to imao pravo i postupao je u skladu sa svojim ovlastima, zaključio je sud.

„Prihvatio je pokroviteljstvo nad organizacijom političke manifestacije na prijedlog udruge 'U ime obitelji', kao što je učinio – kako je utvrđeno tijekom postupka – i u velikom broju slučajeva i prije toga“, rekao je sudac Zdravko Majerović.

Bandić je iz sudnice izišao bez izjava, a njegov odvjetnik Krešimir Krsnik komentirao je tezu tužiteljstva da je Bandićev cilj bio javnim novcem zadovoljiti svoje osobne, ali i političke interese.

„Svrha ove optužnice bila je da ga se politički difamira. Ako ga se ne može srušiti na izborima, onda su ovo bili potezi. Mislim da je ovo vrlo opasan presedan koji je sebi dozvolilo Državno odvjetništvo, kada je na koncu priznalo da je to politička optužnica.“

Zamjenik ravnateljice antikorupcijskog odjela Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Sven Mišković najavio je žalbu na oslobađajuću presudu Bandiću, i kaže da presuda i njeno obrazloženje nemaju temelja u izvedenim dokazima.

Sven Mišković
Sven Mišković

„Pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da nijednom riječju nisu obrazloženi rezultati posebnih dokaznih radnji (tajnog snimanja) koji prema stavu USKOK-a jasno pokazuju o čemu se tu u stvari radi.“

Naime, po ocjeni stručnjaka, tajno snimani razgovori Bandića i drugooptuženog Ivice Lovrića o sponzoriranju klerikalaca puštani na suđenju jasno pokazuju da su njih dvojica imali svijest da rade nešto nezakonito. Također, podsjećaju poznavatelji, Bandić je naplatio postavljanje štandova kod prikupljanja potpisa u referendumskoj inicijativi protiv privatizacije auto-cesta i referendumskoj inicijativi protiv autsorsanja u javnom sektoru, koja su oba imala političku dimenziju koliko i ovaj Markićkin referendum, gdje Bandić - za razliku - nije naplatio ni kune.

Novinar „24sata“ i koautor knjige o Bandiću Ivan Pandžić podsjeća u izjavi za Radio Slobodna Europa da je protiv Bandića podneseno stotinjak prijava, na kojim se godinama nije radilo, i da je on pred sudom u svega dva postupka.

„Međutim, važno je istaknuti da je još 17 njegovih suradnika, dakle skoro kompletno Gradsko poglavarstvo grada Zagreba, optuženo u nekoj verziji korupcije ili štete gradu. To možemo zamisliti kao da je predsjednik neke vlade optužen zajedno sa 17 svojih ministara. To je toliko opsežan materijal i toliko su veliki slučajevi.“

Četrdesetak tisuća eura potencijalne štete u ovom slučaju je dječja igra u usporedbi s iznosima u drugim slučajevima gdje se Bandića istražuje, njih još 12, međutim tu ni istražni organi ni u perspektivi sud nemaju lak posao, kaže Pandžić.

„Otežano je dokazivanje jer su naš pravni sustav i Državno odvjetništvo sjedili na tome po 6-7 godina. U međuvremenu su se promijenile vrijednosti zemljišta, izmijenili su se ljudi i jako je teško sve to dokazati. Da se na tome počelo raditi 2007. ili 2008. godine, kada je to još bilo vruće, možda bismo do sada imali nekih presuda da znamo – Milan Bandić je svetac i čist čovjek, ili je on zaista taj koji je ustoličio korupciju u gradu Zagrebu.“

Socijaldemokrati, koji su oporba i u gradu i u državi, neizravno impliciraju da je Bandić oslobođen jer je sve značajniji koalicijski partner Plenkoviću i HDZ-u. Sudac Majerović koji ga je prvostupanjski oslobodio jedan je od najboljih sudaca na zagrebačkom Županijskom sudu, zamijećen među ostalim i po kvalitetnim i dobro obrazloženim presudama za ratne zločine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG