Dostupni linkovi

Više od tri tisuće potpisa protiv počasnog doktorata Bandiću


"Milan Bandić je aktivni političar uz čije ime se veže čitav niz afera, preko 200 kaznenih prijava", kaže docent zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Kosta Bovan
"Milan Bandić je aktivni političar uz čije ime se veže čitav niz afera, preko 200 kaznenih prijava", kaže docent zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Kosta Bovan

Ne stišava se nezadovoljstvo povodom prijedloga dekana zagrebačke Muzičke akademije da se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat zagrebačkog Sveučilišta. U Zagrebu je predstavljeno otvoreno pismo sa 3.100 potpisa članova akademske zajednice, studenata i bivših studenata zagrebačkog Sveučilišta koji tvrde da Bandić ne uživa čast i ugled potreban za stjecanje počasnog doktorata.

Iako se afere u Hrvatskoj međusobno utrkuju i nadglasavaju jedna drugu, afera sa inicijativom da se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu urodila je plodom – otvorenim pismom Senatu Sveučilišta da takav prijedlog ne podrži.

"Preko 3.100 članova akademske zajednice, alumnija Sveučilišta u Zagrebu ne podržava dodjelu počasnog doktorata Milanu Bandiću. Naime, smatramo da on ne zadovoljava nijedan uvjet, odnosno kriterij za to“, kaže docent zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Kosta Bovan.

3.100 članova akademske zajednice, studenata i bivših studenata zagrebačkog Sveučilišta koji tvrde da Bandić ne uživa čast i ugled potreban za stjecanje počasnog doktorata
3.100 članova akademske zajednice, studenata i bivših studenata zagrebačkog Sveučilišta koji tvrde da Bandić ne uživa čast i ugled potreban za stjecanje počasnog doktorata

Sto i četrdeset doktora znanosti i isto toliki broj doktoranada na zagrebačkom Sveučilištu, 180 redovnih i izvanrednih profesora i 220 docenata na zagrebačkom Sveučilištu, 1.370 studenata, niz znanstvenih savjetnika i suradnika i brojni bivši studenti Sveučilišta u Zagrebu svojim su potpisima podržali stav da Bandić nema znanstvenih ni umjetničkih doprinosa koji bi opravdali dodjelu počasnog doktorata, sve su njegove zasluge i doprinosi plaćeni javnim, a ne njegovim novcem, podsjetio je Bovan na stavove u otvorenom pismu.

„Treće, Milan Bandić je aktivni političar uz čije ime se veže čitav niz afera, preko 200 kaznenih prijava. Njegova komunikacija s ljudima koji se sa njime ne slažu i propituju njegove postupke je krajnje bahata i nepristojna, tako da smatramo da on ne uživa ni čast ni ugled koji bi trebali biti preduvjeti da mu se dodijeli počasni doktorat“, kaže Bovan.

Viši umjetnički suradnik s Muzičke akademije Ivan Batoš pojasnio je zašto je potpisao otvoreno pismo Senatu Sveučilišta:

„Smatram da je akademska zajednica uspavana i eutanazirana i uopće ne reagira na ono što joj se događa. Ta vrsta zahvalnosti možda se može iskazivati na drugi način.“

Inicijativa dekana Muzičke akademije da se Bandiću dodijeli počasni doktorat nema potporu na svih 28 fakulteta koji čine Sveučilište u Zagrebu. Kakva su očekivanja?

„Mi u konačnici ne znamo koliko će to biti glasova u Senatu, jer senatori imaju slobodu donošenja vlastitih odluka. Do sada je sedam fakulteta na svojim vijećima izglasalo da se ne slaže s ovim prijedlogom. Najnovija je vijest da ta točka ne bi trebala u utorak biti na sjednici Senata, međutim sa Sveučilištem u Zagrebu nikada niste sigurni, tako da je moguće da se ona ujutro ipak pojavi na dnevnom redu. Zbog toga smo i inzistirali na održavanju ove pres-konferencije. Ako ipak ne bude na dnevnom redu, nastavit ćemo skupljati potpise na ovom otvorenom pismu i nadati se da će se i drugi fakulteti izjasniti o ovom pitanju“, kaže Kosta Bovan.

Nikola Baketa, Kosta Bovan i Ivan Batoš
Nikola Baketa, Kosta Bovan i Ivan Batoš

Zagrebačko sveučilište nabacuje se počasnim doktoratima, a to je još jedan dokaz da ono ima sve više problema u upravljanju, kazao je jedan od inicijatora pisma, poslije doktorand sa zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja Nikola Baketa.

„Treba propitivati njihove odluke – kako vezane uz simboliku poput dodjele počasnog doktorata Bandiću, tako i one materijalne prirode, i konačno tražiti transparentno poslovanje i transparentnije i pravednije donošenje odluka Sveučilišta u Zagrebu“, kaže Baketa.

Pred dvadesetak dana je na prosvjedu protiv moguće dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću u Zagrebu sudjelovalo oko 2.000 ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG