Dostupni linkovi

Zagrebu zbog Bandića prijeti sudbina Beograda?


Ako se ne spriječi da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ostvari svoj megaprojekt "Zagrebačkog Manhattana", Zagrebu se može dogoditi da mu se ponovi masivna devastacija poput one kakvu je Beograd doživio izgradnjom projekta "Beograd na vodi", upozorile su ekološke nevladine udruge i građanske inicijative.

Nevladine udruge i građanske inicijative pozvale su zastupnike zagrebačke Gradske skupštine da odbiju prijedlog o izgradnji projekta "Zagreb City" ili "Zagrebački Manhattan", u kojem bi arapski investitori dali novac, a grad Zagreb preko milijun kvadratnih metara zemljišta u Novom Zagrebu i na prostoru Zagrebačkog velesajma i Hipodroma izgradili kongresno-poslovno-stambeni megakompleks.

Bernard Ivčić iz Zelene akcije podsjetio je da je pred dvije godine donesen Generalni urbanistički plan - GUP - u kojem nije bilo "Manhattana", a kada je ovaj doista veliki projekt naknadno ubačen u GUP, Bandić više nikoga ništa nije pitao.

"Nakon što je u trećem mjesecu sa arapskim partnerima potpisao sporazum o razumijevanju sa investitorom, očito je odlučio da je građane potrebno što više isključiti iz procesa odlučivanja", ocjenjuje Ivčić.

Gradonačelnik Milan Bandić odbija uopće razgovarati s novinarima na tu temu, i samo ih preusmjeruje na ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba Ivicu Rovisa, koji je u izjavi novinarima kazao da je sve u redu i da nema mjesta za zabrinutost. Intervencija od preko milijun kvadratnih metara za njega nije dovoljan razlog za novu javnu raspravu.

"Ne bih rekao da je to novo rješenje. Novo plansko rješenje jest za taj prostor, ali se ništa teatralno ne događa na tom prostoru", živopisno je objasnio Rovis.

Bandić nema većinu među 50 zastupnika zagrebačke Gradske skupštine, ali su mu glasovi HDZ-ovih zastupnika dovoljni za većinu. Bandićevih 12 zastupnika na državnoj razini važno je za HDZ-ovu većinu u Saboru, pa nije za očekivati da će se zagrebački HDZ krenuti inatiti Bandiću, ako on može na državnoj razini uzvratiti - inaćenjem Plenkoviću.

Protiv izgradnje metalno-stakleno-betonskog megakompleksa u Novom Zagrebu izjasnile su se udruge arhitekata.

Povrh toga, opozicija u zagrebačkoj Gradskoj skupštini boji se da je galama oko lošeg projekta"Zagrebačkog Manhattana" samodimna zavjesa iza koje se spremaju još lošiji projekti, kazala je novinarima predsjednica oporbenog GLAS-a i zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anka Mrak Taritaš.

"Sa jedne strane su svjetla pozornice na Hipodromu i Zagrebačkom velesajmu, a iza toga se još na 17 lokacija skrivaju stvari za koje ćemo tek vidjeti koja su podilaženja prijateljima, kumovima i ne znam kome od gospodina Bandića", najavljuje Mrak Taritaš.

Bandić je pismo namjera potpisao sa tvrtkom "Eagle Hills" iz Abu Dhabija, koja stoji i iza projekta "Beograd na vodi". Ne samo zbog toga, nezadovoljnici se boje da se i u Zagrebu ne ponovi beogradski slučaj.

Iva Marčetić
Iva Marčetić

"Ne želimo da nam dođu investitori koji će graditi samo za svoj profit i ponoviti ono što smo imali prilike vidjeti u Beogradu - projekt koji je devastirao cijeli grad", kazala je Iva Marčetić iz nevladine udruge"Pravo na grad".

"Pogledajte kako izgleda takozvani 'Beograd na vodi'. Devastirani su milijuni kvadrata, država i grad su za taj posao dali milijune eura, a pritom građani nisu ništa dobili! To očekuje i nas", najavila je Iva Marčetić.

"Da se zna": Rizici "Beograda na vodi"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:48 0:00

Ekološke udruge nisu usamljene u otporu izgradnji "Zagrebačkog manhattana".

Građanska udruga "Siget" iz istoimenog novozagrebačkog kvarta predala je gradskim vlastima peticiju protiv izgradnje ovog megaprojekata sa gotovo 15.000 potpisa prikupljenih u svega nekoliko dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG