Dostupni linkovi

Zaev navukao gnev novinara i LGBT


Uprkos izvinjenju, krtike ne prestaju: Zoran Zaev
Uprkos izvinjenju, krtike ne prestaju: Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev našao se na udaru opozicije, novinarskih udruženja i LGBT zajednice zbog izjave da neće dozvoliti da “nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i peder” sruše njegovu vladu i naštete euro – atlantskim integracijama zemlje.

Svi traže da se izvini, što je i učinio, ali kritike i dalje ne jenjavaju, posebno na socijalnim mrežama.

Zaev je ovu izjavu dao u kontekstu istrage u slučaju „Reket“, u kojem je grupa ljudi osumnjičena za ucenu i uzimanje mita, rekavši da neće dozvoliti da ga bilo ko umeša u aferu.

Zaev je naglasio da veruje u transparentnost istrage koja će, prema njegovim rečima, pokazati da se zemlja neselektivno bori protiv kriminala i korupcije.

Odbacio je spekulacije da je umešan u celu aferu, zbog koje su za sada privedeni neformalni vlasnik kablovske 1TV Bojan Jovanovski, poznat široj javnosti kao šoumen Boki 13 i biznismen Zoran Milevski, poznat kao Kičec.

Osude stigle odmah

Predstavnici LGBT zajednice su premijeru Zaevu preko socijalnih mreža poručivali da mu nikad neće oprostiti. Udruženja novinara su osudila njegovu izjavu i ocenili da je to pritisak na slobodu govora. Svi su tražili da se Zaev izvini, što je i učinio pravdajući se da ga nisu dobro razumeli, ali sporna izjava i dalje je glavna vest pre svega na socijalnim mrežama.

Branko Gerovski, novinar koji je otkrio aferu „Reket“, osetio se prozvanim pa je dao intervju ispred vladine zgrade i osudio izjavu premijera.

U Skoplju održana prva Parada ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

U čitavu priču se uključila i opoziciona VMRO DPMNE, partija tradicionalnih vrednosti, koja nije podržala zakon o LGBT koji je u Parlamentu pre nekoliko meseci progurao baš Zoran Zajev i njegov vladajući Socijaldemokratski savez.

VMRO DPMNE je osudila Zaeva zbog ove izjave i istovremeno je pozvala novinare da se ne boje vlasti i da slobodno pišu o kriminalu u slučaju „Reket“ u kome, prema VMRO DPMNE, glavnu ulogu ima Zoran Zaev.

Visoka politička cena

Među komentarima čuju se i oni po kojima je izjava Zaeva neumesna, te ga može politički puno da košta, jer gubi podršku onih koji sa ga podržavali u borbi za rušenje režima bivšeg predsednika vlade Nikole Gruevskog, begunca koji trenutno u Budimpešti uživa politički azil.

Izjava premijera je nedopustiva, ona je rezultat nervoze, smatra politički analitičar Nenad Marković. Poručuje premijeru da nije dobra ideja da se zamera novinarima i da koristi termine koji dozvoljavaju razne interpretacije.

Prema analitičarima, rano je govoriti o političkoj odgovornosti Zaeva u slučaju „Reket“ jer za sada ništa nije ukazalo na njegovu umešanost, iako ga osumnjičeni Boki 13 pominje u audio snimkama - da će ići kod Zaeva da sa njim razgovara.

Zbunjujući snimci

Bojan Jovanovski i Zoran Milevski su osumnjičeni i nalaze se u pritvoru već mesec dana za “primanje mita, trgovanje uticajem, pranje novca”.

Prošle nedelje italijanski medij La Verita je objavio video snimku, na kojoj se vidi i čuje kako Boki 13 traži i dobija milion i po eura od biznismena Jordana Kamčeva.

Jovanovski obećava Kamčevu da će specijalna javna tužiteljka Katica Janeva učiniti sve da biznismen ne odgovara u aferi „Imperija“, gde je on osumnjičen za kriminal.

Katica Janeva, nekada simbol nade u borbi protiv kriminala, takođe je na udaru javnosti ali za sada nije pozvana na razgovor u Javno tužilaštvo koje vodi slučaj „Reket“. Janevoj su za sada samo zaplenili službeni telefon koji se ispituje.

Ona negira povezanost sa privedenima u slučaju „Reket“, koji su navodno koristili lično prijateljstvo i zloupotrebljavali njeno ime. Jovanovski je navodno tražio reket i razne usluge od više biznismena, pa i gradonačelnika vladajuće stranke, hvaleći se njegovim ličnim odnosima sa Katicom Janevom i Zoranom Zaevim.

Dok premijer Zaev tvrdi da je prvi prijavio slučaj Javnom tužilaštvu nakon žalbi koje je dobijao sa strane i da nije umešan – „Reket“ polako postaje još jedan uslov za dobijanje datuma za pregovore o članstvu sa Evropskom unijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG