Dostupni linkovi

Han: Skoplju u oktobru dati zeleno svetlo za pregovore sa EU


Republika Severna Makedonija zaslužuje da u oktobru dobije zeleno svetlo za početak pregovora za članstvo u EU, zbog svega što je uradila proteklih godina, kada su u pitanju reforme, rešenje spora sa Grčkom i dogovoro o dobrosusedstvu sa Bugarskom, izjavio je danas u Skoplju komesar za susedsku politiku i proširenje EU Johanes Han.

On je, međutim, naveo kako je, da bi se to realizovalo, neophodno da Severna Makedonija nastavi sprovoditi reforme, naročito u oblasti vladavine prava - usvajanjem zakona o javnom tužilaštvu i beskompromisnom borbom protiv korupcije i kriminala.

"Zemlje članice prate pomno ovaj proces, ali sve to što se radi je, pre svega, za dobrobit građana. Vladavina prava je neophodna da bi oni imali poverenja u institucije, ali i da bi zemlja bila stabilna, politički i ekonomski", naglasio je evrokomesar Johanes Han na pres konferenciji nakon susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

"Nadam se", dodao je Han", da će svi podržati neophodne mere koje se tek trebaju preduzeti, sa ciljem da bude postignuto ono što mnogi od nas žele videti, a to je zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora.

Han je naveo kako žali što zemlje članice Evropske unije još nisu odlučile o otvaranju pristupnih pregovora i što to nisu uradile u junu, jer je, kako je rekao, država postigla uspeh i uradila sve što se od nje zahtevalo.

"Severna Makedonija je vredno radila i vreme je da EU ispuni svoje obaveze. Nekada mora i Evropska unija da ispuni, a ne samo vaša zemlja. Ali, zato je neophodno da nastavite sa sprovođenjem reformi", dodao je evrokomesar Han.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev takođe smatra da zemlja zaslužuje da dobije datum za početak pregovora sa EU, jer je u protekle dve godine naporno radila na postizanju tog cilja.

"Uveren sam da ćemo u oktobru konačno, nakon 15 godina, dobiti dugoočekivani datum za pregovore. U međuvremenu, nastavićemo da radimo na reformama da ne bi dali alibi Evropskoj Uniji za drugačiju odluku", rekao je Zaev.

On je poručio da su vlasti otvorene za saradnju sa opozicijom o svim ključnim pitanjima koja su vazna za interese građana i države.

Evrokomesar Han za vreme posete Skoplju se sastao i sa predsednikom države Stevom Pendarovskim, kao i sa liderima najvećih partija.

Pendarovski je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa rekao kako ne postoji nijedna država članica Evropske unije, niti jedna evropska vlada koja smatra da Republika Severna Makedonija ne bi trebalo da započne pregovore o priključenju do kraja godine.

Pendarovski: Otvaranje pregovora sa EU kasni iz tehničkih razloga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Pendarovski je prvi predsednik nakon je što je država pre godinu dana promenila ime u Severna Makedonija, te time rešila spor o imenu sa Grčkom, čime je otklonila najozbiljniju prepreku na putu svojih EU integracija.

Već u junu suočio se sa izazovom koji je proizašao iz odluke Saveta opštih poslova Evropske unije da ne odobri zeleno svetlo otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Međutim, u ministri su obećali da će u drugom polugođu, najkasnije u oktobru, doneti "jasnu i sadržajnu" odluku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG