Dostupni linkovi

Crna Gora u Skupštini traži odgovor ko je skinuo zabranu ulaska Belivuku


Hapšenje Veljka Belivuka u Srbiji, 4.februar 2021.godine. Foto: Darko Vojinović, AP
Hapšenje Veljka Belivuka u Srbiji, 4.februar 2021.godine. Foto: Darko Vojinović, AP

Specijalno državno tužilaštvo ponovo je otvorilo slučaj o postupanju pravosudnih organa kod ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru u januaru 2021. članovima kriminalne grupe, Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

To je izjavio čelnik Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vladimir Novović tokom kontrolnog saslušanja na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu u Skupštini.

"I ja želim da se djeca slobodno igraju u parkovima, ali moram da kažem da se moja djeca igraju samo u sobi", rekao je Glavni Specijalni tužilac Vladimir Novović komentarišući zabrinutost poslanika zbog bezbjednosne situacije u državi.

Belivuk i Miljković su 2021. došli u Crnu Goru da bi bili na porodičnom slavlju Radoja Zvicera, koji važi za vođu Kavačkog klana, rekao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Dodao je da je slavlju prisustvovao i službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore Petar Lazović. On je sin Zorana Lazovića, visokog policijskog funkcionera.

"Oni kažu da je prisustvovao kao agent, ja kažem kao dio narko-kartela", rekao je Abazović.

Petar Lazović je uhapšen polovinom prošle godine zbog sumnje da je pripadnik kriminalne organizacije, zloupotrebe položaja, šverca droge i oružja. Za mogućnost da se brani sa slobode nudio je jemstvo od 6,2 milona eura, ali je Viši sud u Podgorici to odbio.

Petar Lazović je uhapšen nakon što je objavljena njegova navodna prepiska na kriptovanoj Sky aplikaciji sa pripadnicima Kavačkog kriminalnog klana.

"Hvala Bogu što se pojavio Sky... Mi ćemo možda otkopavati grobnice ljudi iz kriminalnog miljea i u narednom periodu", kazao je Abazović

On je ustvrdio i da je Tužilaštvo htjelo da se cijeli slučaj oko ukidanja zabrane ulaska zataška s ciljem da se zaštiti mafija unutar sistema.

Da je odbacila krivičnu prijavu protiv Zorana Lazovića u ovom slučaju potvrdila je specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

"Odluka je donijeta na osnovu zakona činjenica kojima sam raspolagala", rekla je Jovićević, pojasnivši da se radi o prijavi poslanika Marka Milačića.

Milačić je rekao da je podnio novu prijavu nakon što je došlo do promjena na čelu Specijalnog državnog tužilaštva, kada je Vladimir Novović postavljen na mjesto Milivoja Katnića koji je penzionisan mimo svoje volje.

"Nadam se da će on i njegovi tužioci uraditi ono što niste Vi, gospođo Jovićević. Ne znam zašto danas ne pričamo o piramidi kriminala na čijem vrhu je Đukanović, a na čijem dnu ste bili Vi i vama slični", rekao je Milačić tužiteljki.

On je tražio da se Zoran Lazović hitno uhapsi.

"Piramida, Milo Đukanović, ispod njega Veselin Veljović, ispod Zoran Lazović, naniže Petar Lazović, u tužilaštvu Vaš šef Milivoje Katnić", kazao je Milačić.

Za ove navode nije ponudio dokaze.

Zabrana ulaska ukinuta krajem 2020.godine

Zabrana ulaska u Crnu Goru je skinuta krajem 2020. godine, a Belivuk i Miljković su boravili u Crnoj Gori deset dana u januaru 2021. godine, kada su uhapšeni i izručeni Srbiji.

Tadašnji specijalni tužilac Milivoje Katnić je saopštio da je ukidanje zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću traženo iz bezbjednosnog sektora u Srbiji, kako bi pripadnici kriminalne grupe bili praćeni i u Crnoj Gori.

Belivuk je uhapšen u Srbiji početkom februara 2021. godine, zajedno sa još 19 osoba, a tereti se za najteža krivična djela, među kojima teška ubistva, otmice, dilovanje droge i nedozvoljeno nošenje i promet oružja.

Avgusta 2021. godine je Specijalno državno tužilaštvo podnijelo krivične prijave protiv Belivuka i Miljkovića zbog više krivičnih djela, između ostalog osnivanja kriminalne organizacije i ubistva dvije osobe 2020. godine.

Pritisci na tužioce

Dvojica tužilaca pred odborom su svjedočila o pritiscima kojima su bili izloženi zbog namjere da saslušaju dvojicu policajaca povodom ukidanja zabrane ulaska. Policajci su, u cilju sprečavanja uticaja na svjedoke, bili pritvoreni.

Tužilac Vukas Radonjić je kazao da ga je povodom namjere da saslušaju dva policajca u svojstvu osumnjičenih, oko ponoći zvala rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica koja je tražila da pusti jer je, kako je navela, postupao nezakonito.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica je ocijenio je da se Medenica tim pozivom "uplela u rad tužioca, u cilju zaštite pojedinaca".

Radonjić je naveo i da ga je potom nazvao tadašnji vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva Dražen Burić i rekao da predmet preda Specijalnom državnom tužiocu.

Tadašnji rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Nikola Boričić je kazao da je zbog ovog slučaja nezakonito smijenjen.

Ulazak u Crnu Goru zabranjen za oko 1.000 osoba

Postoje samo dva lica koja mogu biti odgovorna u ovom slučaju, kazao je Abazović navodeći da je na čelu sektora za borbu protiv organizovanog kriminala tada bio Zoran Lazović, otac Petra Lazovića, a nadređeni mu je bio Veselin Veljović.

"Zna se ko je skinuo zabranu. Enis Baković je rekao ko je - telefonskim putem mu je to rekao Zoran Lazović. On ( Lazović) može da kaže da ga je Veljović nazvao da skine zabranu. I tada je Lazović imao obavezu da kaže da neće da pusti kriminalce u državu", rekao je Abazović.

Da je bivši policijski čelnik Enes Baković izjavio da je dobio nalog od pomoćnika direktora Zorana Lazovića skine zabranu ulaska rekao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

On je kazao i da je "sistem građen da bi bio na ruku kriminalnim aktivnostima, a da su pojedinci radili u interesu mafije".

Komentarišući zabrinutost članova Odbora, za bezbjednost u zemlji Specijalni tužilac Vladimir Novović koji je ponovo otvorio ovaj slučaj, naveo je da i on želi "da se djeca slobodno igraju po parkovima", ali da mora da kaže da se njegova igraju samo u sobi.

V.D. direktora Uprave policije Nikola Terzić je kazao da trenutno ima oko 1.000 lica kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru i dodao da će se provjeriti da li za tako veliki broj postoje validni razlozi.

Oblast zabrane ulaska u Crnu Goru nije bila uređena po jasnim pravilima, kazao je Terzić i najavio da će se to regulisati preciznim propisima.

XS
SM
MD
LG