Dostupni linkovi

Aplikacija SKY pogubna za kriminalne grupe u Crnoj Gori


SKY ECC je zaštićena aplikacija za bezbjednu razmjenu poruka koja funkcioniše na sigurnim uređajima koji ne mogu da se hakuju, ilustrativna fotografija
SKY ECC je zaštićena aplikacija za bezbjednu razmjenu poruka koja funkcioniše na sigurnim uređajima koji ne mogu da se hakuju, ilustrativna fotografija

Više kriminalnih grupa u Crnoj Gori je otkriveno, zahvaljujući Europolu i policijama zapadnih zemalja koje su presrele, dešifrovale i proslijedile crnogorskim istražiteljima šifrovane razgovore kriminalnih grupa preko kriptovanih telefona i aplikacija, među kojima je i SKY ECC aplikacija.

Posljednje hapšenje osumnjičenih pripadnika kriminalne grupe, među kojima je i bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, obavljeno je na osnovu komunikacije njenog sina Miloša i još nekoliko osoba preko aplikacije SKY. Ti razgovori upućuju na mogući šverc cigareta i narkotika i drugih nelegalnih aktivnosti.

Do sada, više od 12 osoba je osumnjičeno da su dio kriminalne grupe koja se tereti za krijumčarenje, davanje i primanje mita.

Zdravko Begović, advokat Vesne Medenice koja je 17 godina provela na čelnim pravosudnim funkcijama u Crnoj Gori, odbio je da odgovori da li je i ona koristila ovu aplikaciju.

Francuska ustupila podatke Crnoj Gori

Korišćenje aplikacije tipa SKY, prema riječima vještaka za telekomunikacije Predraga Boljevića, kriminalne grupe su počele da koriste sredinom prošle decenije:

"SKY i slične komunikacione tehnologije, imaju takvu kriptovanu zaštitu da ih je skoro nemoguće provaliti. Razvoj tehnologije pravi problem istražiteljima. Službe uspijevaju da probiju te enkripcije, ali će tih aplikacija biti sve više kako se tehnologija bude razvijala", kaže Boljević.

Crnogorska policija u kojoj nijesmo mogli dobiti sagovornika na ovu temu je potvrdila da je uz pomoć materijala koji su dobili iz Francuske identifikovala pripadnike grupe koja je uhapšena u slučaju Vesne Medenice, njenog sina i još desetak članova grupe.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je pojasnio da je sredinom decembra prošle godine Specijalno tužilaštvo Crne Gore tražilo od tužilaštva Francuske dostavljanje sadržaja sa SKY platforme koji može dovesti u vezu sa kriminalnim aktivnostima na području Crne Gore.

Nakon dostavljanja materijala iz Francuske, Uprava policije je obradila traženi materijal i identifikovala SKY korisnike i dostavila ga u aprilu Specijalnom tužilaštvu.

“Dostavljen je obrađeni materijal u odnosu na kriminalne aktivnosti većeg broja lica - članova kriminalne organizacije", navedeno je saopštenju ministra Sekulovića.

Medenice pale na SKY-u

U presretnutim telefonskim razgovorima sa Skaja, koje je objavio portal Libertas press, Medenčin sin Miloš i njen tjelohranitelj, policajac Darko Lalović, dogovaraju navodno krijumčarenje droge i šverc cigareta.

Prema objavljenim transkriptima Europola, Miloš Medenica je preko SKY navodno dogovarao kupovinu veće količine kokaina, obezbjeđivao transport krijumčarenih cigareta iz luke Bar, dogovarao trgovinu i transport marihuane u Beč, osiguravao prolazak kroz Crnu Goru navodnog pripadnika međunarodne grupe pljačkaša Pink Panter.

U njima Miloš tvrdi da je njegova majka upoznata sa njihovim nelegalnim poslovima, te da od nje mogu da očekuju zaštitu.

Darko Lalović je uhapšen u decembru 2021. i osumnjičen da je dio kriminalne grupe, a Miloš je dva dana kasnije napustio Crnu Goru.

Bez tehnologije za ‘provaljivanje’ kriptovanih razgovora

Predrag Boljević kaže da Crna Gora ne raspolaže sa tehnološkim resursima koji bi omogućili da se otvara kriptovana komunikacija:

"Za to je potrebno mnogo sredstava i iskustva, kojeg u maloj zajednici kakva je Crna Gora ne treba očekivati da bude. To ne znači da smo mi zaostali. Naprotiv, mi pratimo trendove u svijetu, ali crnogorsko tržište ne omogućava čak ni da se investira u jedan takav softver.”

On navodi da su od međunarodnih partnera stigli dešifrovani sadržaji komunikacije kriminalnih grupa.

“Mali je broj takvih predmeta koji zahtijevaju dešifrovanje komunikacija", kaže Boljević.

Adis Balota, sudski vještak informaciono-komunikacione struke za Radio Slobodna Evropa pojašnjava da kriminalne grupe imaju svoje sisteme, algoritme i kriptovane ključeve koje razmjenjuju samo unutar grupe:

"Tako da državni organi teško mogu da presretnu takve komunikacije ukoliko nemaju osobu unutar sistema. Transkripti koje smo vidjeli u medijima su snimani sa računara i odštampani, jer su došli sa glavnog servera."

Ko može da dođe do aplikacije?

Balota kaže da aplikacije za šifrovane komunikacije nisu prvenstveno namjenjene za krivična djela, već za poslovne komunikacije, korporativne razgovore i slično.

"I one su legalno na tržištu i legalno se distribuiraju. One su zakonski regulisane i na zahtjev nadležnih postoji obaveza da se dostavi čitava korespodencija", kaže Balota.

Dodaje da postoje i aplikacije koje su namjenski napravljene za zatvoreni krug koji čini krivična djela:

"Takve aplikacije su meta i pod sve većom pažnjom bezbjednosnih službi. Na sličan način funkcionišu i terorističke grupe kao što to čine i kriminalne grupe."

Vještak Predrag Boljević nije želio da odgovori na pitanje na koji način se u Crnoj Gori može doći do kriptovanih telefona, aplikacija i kolika je njihova cijena:

"Iako mi to nije bilo potrebno, zbog posla koji obavljam, bio sam prinuđen da dođem do tih saznanja. Dozvolite da ne učinimo javnim informaciju kako se do toga dolazi. Kriptovane telefone i aplikacije može da ima svako ko ima novca i ko ima potrebu za tim."

Za zaštićene aplikacije moraju se koristiti posebne marke telefona, kaže Boljević koji je podsjetio da su kriptovani telefoni prvi put bili predmet sudskog procesa u slučaju "državni udar":

"U predmetu ‘državni udar’ nije korišćena SKY aplikacija, već jedna druga sa istom namjenom. To je bio prvi značajniji sudski proces gdje je korišćena komunikacija sa takvim nivoom kripto zaštite".

Crna Gora: Državni udar, tri godine kasnije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

U posljednjem dokumentu "Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori (SOCTA 2021)" Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore navodi se da upotreba ovih aplikacija otežava istrage.

"Za organizovane kriminalne grupe karakteristična je upotreba najsavremenijih oblika komunikacione tehnologije, sa visokim nivoom kripto zaštite i sprovođenje sofisticiranih mjera kontra nadzora", navodi se u dokumentu SOCTA 2021 i dodaje da su pripadnici ovih (kriminalnih) mreža u kontinuitetu pronalaze nove načine za realizaciju krijumčarskih aktivnosti.

Šta je SKY?

SKY ECC je zaštićena aplikacija za bezbjednu razmjenu poruka koja funkcioniše na sigurnim uređajima koji ne mogu da se hakuju, navodi se između ostalog na njihovom sajtu.

Instalira se i koristi u samo tri vrste najbezbednijih mobilnih uređaja svetskih marki.

Kao prednosti se navode trostruko šifriranje poruka, privatne ključeve za pristup uređaju, zaštićene glasovne beleške, mogućnost samouništavajućih poruka i daljinskog brisanja sadržaja.

Takođe, ne može se preuzeti sa regularnih internet prodavnica za telefonske aplikacije već ju je moguće kupiti samo od proizvođača. Cijena za korišćenje aplikacije varira u zavisnosti od perioda korišćenja, od više stotina do nekoliko hiljada eura.

Belgijska policija je 2020. tokom istrage krijumčarenja kokaina presrela oko milijardu šifrovanih poruka iz softvera za šifrovanje Sky. Inspektori su uspjeli da ih dešifruju, a potom sortiraju na hiljade poruka koje su kriminalci slali jedni drugima. Prikupljene informacije su zatim korišćene za hapšenje.

Evropska policija Evropol (EUROPOL) potvrdila je u saopštenju 10. marta iste godine da su preduzete velike akcije za blokiranje šifrovane komunikacije kriminalnih mreža.

"Istraga je započela u Belgiji. Informacije prikupljene uspješnim otključavanjem aplikacije pružiće uvid u kriminalne aktivnosti u državama članicama EU i šire i pomoći u suzbijanju organizovanog kriminala", saopštio je Evropol.

Evropska policija navela je da 170.000 pojedinaca širom svijeta koristi taj alat i da se njime upravlja iz SAD i Kanade uz korišćenje računarskih servera sa sjedištem u Evropi.

Evropol dodaje da se svakodnevno putem Sky razmjenjivalo oko tri miliona poruka.

XS
SM
MD
LG