Dostupni linkovi

Zašto je DPS izgubio 15.000 birača?


Prvi čovjek Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, Podgorica, 31. avgust
Prvi čovjek Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, Podgorica, 31. avgust

Preliminarnih rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori održanih 30. avgusta pokazuju da je Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića izgubila skoro 15.000 glasača u odnosu na prethodne 2016. godine.

Prema podacima Državne izborne komisije (DIK), DPS osvojio je u nedelju 143.548 dok je prije četiri godine osvojio 158.490 glasova.

U DPS-u su Radiju Slobodna Evropa (RSE) danas, 1. septembra, kazali da neće komentarisati činjenicu da im je gotovo 15.000 glasača otkazalo povjerenje.

Komentarišući pad rejtinga partije Mila Đukanovića na izborima, profesor Miloš Bešić za RSE kaže da gubitak DPS-a od pet do šest posto biračkog tijela za njega nije iznenađenje.

"Naprotiv, veoma mi je očekivano", kazao je Bešić.

"DPS je na ovim izborima 15.000 glasača manje, što znači da je 148.000 njihovih birača, ako već govorimo u tim kategorijama, i dalje ostalo čvrsto biračko tijelo. Ono što jeste činjenica i ono što sam više puta prije izbora, čak i prije nego što su liste sastavljene, govorio jeste da su oni izgubili pet do šest procenta vlastitog biračkog tijela uslijed donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Tu nema nikakve sumnje. Prosto iz ne malog broja istraživanja matematički se dalo vrlo jasno vidjeti da njih jedan dio glasača prosto napušta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti", objašnjava Bešić.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen je u Skupštini u decembru 2019. godine. Usvajanje zakona podiglo je tenzije u Crnoj Gori i pokrenulo litije u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Masovna litija SPC u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Mitropolija SPC-a smatra da je Zakon "diskriminatoran i neustavan", da ne omogućuje slobodu vjere, već "otimačinu" imovine Mitropolije.

Zakonom je predviđeno da su državna svojina vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države, ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine i za koje nema dokaza o pravu svojine vjerskih zajednica.

DPS vs DF u Skupštini

Kada se brojke pretvore u mandate u crnogorskom parlamentu, DPS je izgubio šest poslaničkih mjesta u odnosu na dosadašnji saziv, umjesto 36 sada će imati 30 poslanika.

Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da su birači DPS-a ukazali povjerenje njihovim glavnim političkim protivnicima, koaliciji okupljenoj oko prosrpskog Demokratskog fronta (DF), koja je osvojila 133.267 glasova.

Izborna aritmetika pokazuje da je u odnosu na prethodne izbore, 55.000 građana više dalo povjerenje DF-u, koji je na izborima u oktobru 2016. samostalno osvojio oko 78.000 glasova. DF će u odnosu na dosadašnji saziv u Skupštini imati devet poslanika više.

Kao glavni razlog za pad povjerenja jednog dijela građana u DPS a rast DF-a, Bešić navodi Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

"Neću reći jedini, ali zaista je bio najvažniji. Opet kažem, mi smo to evidentirali u istraživanja veoma jasno. Nekakvi drugi razlozi su, dakle, uticali u jednom širem smislu. Tu, prije svega, mislim na jedan lanac afera korupcionaških, koji prati DPS godinama i decenijama unazad. On im je sistematski narušio integritet i povjerenje ljudi koji su podržavali te partije. Ovi drugi faktori već tradicionalno su DPS učinili slabim, ali je Zakon o slobodi vjeroispovijesti direktno odveo ili preveo glasače. Taj dio glasača od tri do šest procenta u ukupnoj varijanti taj procenat je preveo na drugu stranu", kazao je Bešić.

Analiza izbornih rezultata pokazuje da je DPS na ovim izborima minus napravio gubitkom dijela svojih birača u najvećim crnogorskim gradovima Podgorici i Nikšiću. DPS je u glavnom gradu osvojio gotovo 7.000 glasova manje nego 2016. godine, a u Nikšiću 3.500 birača.

DIK je objavio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na osnovu kojih su tri opozicione koalicije osvojile natpolovični broj mjesta u narednom sazivu Skupštine Crne Gore.

Od 81 parlamentarnog mjesta, DPS Mila Đukanovića je sa manjinskim strankama i tradicionalnim partnerima osvojio 40 mjesta, dok su tri opozicione koalicije, Crno na bijelo, Za budućnost Crne Gore i Mir je naša nacija, osvojile 41 mandat.

Tri opozicione koalicione liste, koje prema preliminarnim podacima DIK-a imaju dovoljno za novu većinu u Skupštini, podržalo je na izborima više od 207.000 građana. Na drugoj strani, DPS je sa tradicionalnim koalicionim partnerima, i partijama manjinskih naroda, osvojio oko 187.000 glasova.

SPC i izbori

Preliminarni izborni rezultati pokazali su da su glasači ali dvije opozicione liste Za budućnost Crne Gore, na čelu sa prosrpskim DF-om i "Mir je naša nacija Aleksa Bečić – Miodrag Lekić, oni građani koji u istraživanjima od svih institucija najveće povjerenje imaju u Srpsku pravoslavnu crkvu, kaže Bešić.

"Dakle, imate apsolutno poklapanje. Jedno od posljednjih istraživanja koje nije objavljeno zbog Zakona da se petnaest dana prije izbora ne mogu objavljivati istraživanja, vidjelo se sasvim jasno da je najpopularnija ličnost bio Amfilohije Radović. Dakle, on na listi političara kada je dodat prosto je bio najpopularniji", navodi Bešić.

Mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije je, tvrdi Bešić, bio najpopularniji i među apstinentima.

"Drugim riječima, ovi koji su izašli preko uobičajenih 71-72 procenta, izašli su zbog Amfilohija Radovića, tu nema nikakve sumnje i dodatno, s obzirom da je nivo identifikacije DF-a sa SPC-om bio na višem nivou u odnosu na nivo identifikacije za listu Mir je naša nacija Alekse Bečića. To je i razlog zašto su se s mahom tokom kampanje glasovi prelivali od Mir je naša nacija ka DF-u, jer je bilo sasvim očito da je na toj liniji glavna oštrica sukoba", ističe Bešić za RSE.

Da li je SPC 'izborni pobjednik' u Crnoj Gori?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:25:45 0:00

Rezultat DPS-a na lokalnom nivou

Da su građani Crne Gore na izborima glasali za promjene na državnom, ali i na lokalnom nivou, pokazali su rezultati u četiri od pet opštinama gdje su 30. avgusta uz parlamentarne održani i lokalni izbori.

Prema preliminarnim rezultatima Centra za monitoring i istraživanje, DPS je najviše birača u odnosu na prethodne lokalne izbore izgubio u u Tivtu, gdje je do sada imao 17 odbornika, a sada je osvojio 11.

Opoziciona građanska lista Narod pobjeđuje osvojila je 14 mandata. Đukanovićev DPS izgubio vje last u Tivtu poslije 24 godine vladanja.

U Kotoru je DPS osvojio 11 mandata, dok dvije opozicione liste Za budućnost Kotora na čelu sa DF-om i Bečićeve Demokrate imaju 17 odbornika.

U Budvi je DPS sa koalicionim partnerima osvojio 11 mandata. Opoziciona koalicija Za budućnost Budve okupljena oko DF-a, osvojila 14 mandata, a Bečićeve Demokrate šest.

U Andrijevici je vlast DPS osvojio 15 mandata a dvije opozicione liste 16.

Preliminarni podaci lokalnih izbora iz Gusinja pokazuju da je DPS zadržao vlast, ali će morati praviti postizborne koalicije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG