Dostupni linkovi

Amfilohije pozvao birače da na izborima glasaju protiv vlasti u Crnoj Gori


Amfilohije Radović

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je u nedelju građane Crne Gore da izađu na predstojeće izbore i da glasaju protiv vlasti koja je donela Zakon o slobodi veropispovijesti i koja "još uvek istrajava na duhu tog antizakona".

"Crkva nema svoju stranku niti svoju izbornu listu, ali je prirodno da se raduje onima koji su protiv bezakonog zakona i koji brane svetinje, bez obzira kojoj stranci pripadaju", naveo je Amfilohije u poslanici pročitanoj nakon liturgije u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Mitropolit je uoči parlamentarnih izbora 30. avgusta u Crnoj Gori istovremeno pozvao građane i da predstojećim izborima "pristupe rasterećeni bez bilo kakvog straha i potkupljivanja, koristeći svoja građanska prava".

Amfilohije je celokupno obraćanje povodom crkvenog praznika posvetio predstojećim izborima i zakonu, ocenjujući da crkva smatra "legitimnim" da pozove vernike i "sve pravdoljubive ljude da ne daju glas politici koja još uvek istrajava na duhu ovog antizakona".

"Onoj politici koja mimo svakog pravila proteruje sveštenike iz zemlje, ruši crkvene objekte, a hapsi i privodi vladike, sveštenike i vernike. Takvi se politički faktori, baš tokom ove kampanje, sami od sebe prepoznaju, pa nema ni potrebe, niti bi imalo smisla, da ih mi, sa crkvenog amvona, imenujemo", naveo je mitropolit u poslanici.

Amfillohije smatra da u pozivu Mitropolije crnogorsko-primorske "nema političke propagande", već da se radi "o pastirskoj brizi za duše vernika".

"Zato pozivamo sve učesnike političkog nadmetanja da poštuju Božije i zemaljske zakone i da izborni proces, uključujući brojanje glasova i saopštavanje rezultata, sprovode ljudski i demokratski. Pri tome skrećemo pažnju svim vernicima i časnim građanima da bilo iz straha ili bilo kakvog interesa ne prodaju svoju dušu i savest, glasove i lične karte za jeftine pare, bilo čije da su", poručio je Amfilohije.

Vlast u Crnoj Gori ranije je ocenila su se Amfilohije i Mitropolija crnogorsko primorska SPC umešali u politiku i odlučili da "sudbinu institucije unesu u dnevno-političku borbu".

Lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je ranije poručio da ta partija ima "jasan zadatak da SPC pobedi na izborima".

Do kraja kampanje za parlamentarne izbore ostalo je još nedelju dana. Mitropolija SCP i njene eparhije u Crnoj Gori svake nedelje održavaju auto-litije u gradovima širom Crne Gore, a od prošle sedmice se krenulo i sa litijama na vodi.

U nedelju ujutro nekoliko desetina vozila krenulo je iz Beograda ka Crnoj Gori kao podrška auto-litijama.

Od početka godine SPC u Crnoj Gori je organizovala masovne protestne šetnje protiv Zakona o slobodi veroispovesti, ali je obustavila ta okupljanja zbog zdravstvene situacije sa novim korona virusom.

XS
SM
MD
LG