Crna Gora od izbora do izbora: afere bez epiloga

Srđan Janković

Najmanje pet afera obilježilo je period od posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, održanih u oktobru 2016. godine do izbora koji su zakazani 30. avgusta 2020. godine.

Ni jedna afera nije dobila sudski, institucionalni niti politički epilog.

2016

'Državni udar'

Afera "Državni udar" obilježila je parlamentarne izbore u oktobru 2016. godine, kada su na izborni dan crnogorske bezbjednosne institucije uhapsile više državljana Srbije zbog sumnje da su pripremali nasilno rušenje crnogorske vlasti i, prema sumnjama Specijalnog tužilaštva, likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Tokom dvogodišnjeg suđenja, prvostepeno su osuđena dvojica ruskih državljana kojima se sudilo u odsustvu, lideri opozicionog DF-a i grupa srpskih državljana.

Niko od optuženih nije priznao krivično djelo za koje su bili optuženi. Slučaj se nalazi na Apelacionom sudu koji bi trebalo da donese konačnu presudu.

2016

Finansiranje kampanje DPS-a

Da li je vladajuća Demokratska partija socijalista finansirala izbornu kampanju 2016. godine koristeći novac nepoznatog porijekla i ubacujući ga u zvanične finansijske tokove kroz račune zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima?

Nevladina organizacija MANS tvrdi da su zaposleni u preduzećima „Čistoća“ i „Vodovod i kanalizacija“ donirali DPS-u skoro 40.000 eura.

Takođe kao donatori su se pojavili i mještani podgoričkog naselja Vrela Ribnička gdje mahom žive Romi, kao najsiromašniji sloj stanovništva. Slučaj je kod Specijalnog tužioca.

2018

Politička čistka u vrhu Javnog servisa RTCG

Tokom 2018. godine sprovedena je političko institucionalna čistka tokom koje su smijenjeni članovi Savjeta Radio televizije Crne Gore i kompletan menadžment, a na njihova mjesta su odlukom skupštinske većine postavljeni kadrovi bliski vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista.

Od tada se, u redovnim izvještajima Evropske komisije izražava ozbiljna zabrinutost zbog političkog miješanja u rad RTCG i zaključuje da „u oblasti slobode izražavanja nije ostvaren progres“.

2019

Afera „Stanovi“

Afera nazvana po procesu u kome je crnogorska Vlada iz državnog budžeta, javnim funkcionerima, tužiocima i sudijama po bagatelnim uslovima dijelila stanove ili stambene kredite. alt text Bez obzira da li su već imali nekretninu, javni funkcioneri su dobijali stanove ili kredite. Privilegovani javni funkcioner je dobio od Vlade stan ili kredit, od čega je bilo potrebno vratiti svega 20% glavnice.

Dio crnogorske političke javnosti je ocijenio da time Vlada kupuje lojalnost institucija i predstavnika drugih grana vlasti.

2019

Afera „Koverta“

Crnogorski biznismen Duško Knežević, emitovao je tajno snimljeni video materijal, na kome visokom funkcioneru Demokratske partije socijalista Slavoljubu Stijepoviću predaje oko 100.000 eura, čime prema njegovim riječima finansira kampanju DPS-a.

Snimak je izazvao seriju građanskih protesta u Crnoj Gori koji su ugašeni poslije par mjeseci. Protiv biznismena Kneževića, koji se nalazi u Londonu i nedostupan je crnogorskom tužilaštvu, vodii se više sudskih i istražnih postupaka zbog pranja novca, utaje poreza, bankarskih prevara.

alt text

Optužnica protiv Stijepovića i Kneževića je u fazi sudske provjere.