Dostupni linkovi

Vulin u Mitrovici apelovao na suzdržavanje od nasilja


Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin izjavio je u petak da će od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu zatražiti da garantuju bezbednost građanima i da će Srbija u skladu sa svojim zakonima učinti sve da do nasilja ne dođe.

Vulin je u severnoj Mitrovici, gde prisustvuje obeležavanju gradske slave Mitrovdana u izjavi za RSE, rekao da država Srbija ne može da uradi više nego što joj dozvoljava Rezolucija 1244, jer ovde nema i ne može da rasporedi svoje snage.

“Trećeg novembra smo tražili da nam se omogući da uspostavimo red i mir. Ali ono što možemo da uradimo uradićemo, da neko iz centralne Srbije ko misli da može da dođe i pravi nered u Kosovskoj Mitrovici neće moći", rekao je Vulin.

Država Srbija će učiniti sve što je do nje, u skladu sa zakonom, da se takvi ljudi ne pojavljuju u Kosovskoj Mitrovici, rekao je Vulin naglasivši da trećeg novembra to nisu mogli, a da će sada možda moći to da urade.

“Ono što hoćemo da uradimo jeste da u skladu sa našim zakonima onemogućimo bilo kakvo nasilje, to je ono što možemo da uradimo. Država Srbija apeluje na sve da se uzdrže od nasilja i provokacija", poručio je Vulin.

On je ukazao da svako ima pravo na politički stav ali da niko nema pravo da stane ispred biračkog mesta i pljuje, vređa, tuče nekoga, snima i ugrožava privatnost nečiju.

To niko nema pravo i ako poštujete državu Srbiju poslušajte je bar toliko, rekao je Vulin i dodao da uostalom i po srpskim zakonima to nije moguće, a da lojalni građani Republike Srbije moraju da budu svesni da je njihova država tu da ostane.

“Tražićemo od međunarodne zajednice da se svakom garantuje bezbednost i da onih groznih ponižavajućih scena u kojima Srbi mrze Srbe više nikada ne bude. Oni koji žive i rade ovde zahvaljujući Srbiji morali bi da razumeju da kada god su poslušali svoju državu baš nikada nisu pogrešili”, rekao je Vulin za RSE.
  • 16x9 Image

    Jasmina Šćekić

    Od 2003. godine radi kao novinar informativne redakcije Radija Kontakt Plus u Kosovskoj Mitrovici. Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa za područje severnog Kosova radi od 2004. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG