Dostupni linkovi

Politički efekti uspeha liste "Srpska" na kosovskim izborima


Glasanje u severnoj Mitrovici, 3. novembar 2013.
Glasanje u severnoj Mitrovici, 3. novembar 2013.
Formirana samo par dana pre izborne kampanje, Građanska inicijativa ‘Srpska’, poznata kao lista koju podržava Beograd, uspela je da ide u drugi krug glasanja u svih šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra.

U Gračanici, Klokotu i Ranilugu je prva i ima šanse i da pobedi. Dok su kandidati ’Srpske’ u opštinama Novo Brdo, Parteš i Štrpce na drugom mestu.

Kosovski analitičari na to gledaju iz različite perspektive.

Dren Doli iz Grupe za pravne i političke studije navodi da se iz razgovora u Briselu videlo da je scenario Beograda bio da zadrži status kvo na severu, a pritom da proširi svoj uticaj i južno od reke Ibar.

Po njegovim rečima, jedan takav scenario se i realizuje. Preko ove liste, mogli bi doći u loš položaj politički subjekti u opštinama sa srpskom većinom koji su već počeli da funkcionišu na osnovu Ustava i zakona Kosova.

„Srbi koji su izrazili punu podršku Kosovu kao državi, nezavisnosti i njenim institucijama, sad su u izuzetno nepovoljnom položaju od Vlade Kosova, uz pomoć i Vlade Srbije, i isti su na neki način ’kaženjeni’ za priznanje državnosti Kosova tako što će se isključiti iz lokalnog rukovođstva ovog puta“, kazao je Doli.

Shqipe Pantina iz Centra za politiku kojI je u sklopu koalicije Demokratija na delu bio posmatrač izbora, smatra da su dva faktora podigla ’Srpsku’ samo za mesec dana. Najpre, to je podrška Beograda, a potom i trend pružanja podrške novim političkim subjektima.

„Sećate se i posete Dačića Gračanici. To je bio prvi i najvažniji faktor. Drugo, verujem da na Kosovu, i ne samo unutar srpske zajednice već uopšte, postojao je entuzijazam da se glasa za neki nov politički subjekat, koji po prvi put učestvuje na izbore. To verovatno predstavlja i suprostavljanje aktuelnim politikama i nezadovoljstvo glasača“, kazala je Pantina.

A 'Srpska', kao subjekat koji je odbio da prizna simbole i zakone Kosova, po rečima Drena Dolija, može staviti pred izazov funkcionisanje lokalnog nivoa. Ukoliko ovaj politički subjekat dobije istu podršku na parlamentarnim izborima, to se isto može desiti i na centralnom nivou.

„Ne znam kako će ova lista koja će rukovoditi opštine prihvatiti da sprovodi zakone i da funkcioniše na osnovu zakona Kosova, uzimajući u obzir da upravo ova lista insistira da pitanje statusa Kosova nije rešeno i da je Kosovo deo Srbije“, naglašava Doli.

S druge strane, Shqipe Pantina smatra da se ojačavanje političkog subjekta kojeg podržava Beograd, može videti iz dve perspektive.

„Ovo je mač sa dve oštrice, istovremeno ima i svoje prednosti. Pozitivno gledano, pošto su podržani od Beograda, oni će biti spremni da sprovedu eventualne sporazuma iz dijaloga Prištine i Beograda koji se odvija u Briselu. Ali, s druge strane, Srbija će sada imati svoj uticaj i na jugu“, kazala je Pantina.

Međutim, podrška Srpske liste je rezultat izraz volje srpskog naroda u opštinama u kojima čine većinu.

Na osnovu Briselskog sporazuma postignutog u dijalogu Prištine i Beograda, nakon izbornog procesa i uspostavljanja lokalnih organa, Srbi će formirati asocijaciju ili zajednicu srpskih opština.
XS
SM
MD
LG