Dostupni linkovi

Dačić Srbima u Mitrovici: Kako uradite, tako će vam biti


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić apelovao je na Srbe u severnoj Mitrovici da glasaju na ponovljenim izborima rekavši da treba da izađu na izbore "ne zbog Vlade Srbije, već zato što je reč o njihovoj sudbini.

„Koga oni u stvari slušaju? Ne slušaju Beograd, ne slušaju Prištinu, ne slušaju međunarodnu zajednicu, koga slušaju? DSS, SRS, Dveri, Obraz! Pa, tako će vam biti onda! Evo, ja vam kažem otvoreno i direktno: Kako budete uradili, tako će vam biti. Nemojte samo sutra da kažete krivi smo vam mi u Beogradu“, poručio je Dačić.

Premijer Srbije pozvao je Srbe da izađu na izbore ne zbog, kako je rekao, Vlade Srbije.

„Njihova je sudbina u pitanju. Ali je u pitanju i sudbina šest – sedam miliona drugih ljudi koji žive u Srbiji. Pa zar neko stvarno misli da će Srbija da žrtvuje svoju budućnost zbog toga što deset hiljada koji su na biračkom spisku u severnoj Mitrovici ne žele da izađu na lokalne izbore. A zašto ne žele, zašto neće svoju vlast?“, upitao je Dačić.

Da li je rok do 17. novembra kada se ponavljaju izbori u tri biračka centra u severnoj Mitrovici dovoljan da se promeni atmosfera i ne ponovi ono što se desavalo 3. novembra pitali smo Nenada Đurđevića iz Foruma za etničke odnose.

„Hoću da verujem da su mnogi akteri naučili lekciju i da će učiniti sve da se ta situacija ne ponovi“, kaže Đurđević.

„Ono oko čega sam malo više skeptičan je da će zaista biti moguće u ovom kratkom roku motivisati birače da u nekom većem broju izađu na izbore i u ta tri biračka mesta daju glas za opciju koju podržavaju. Možda će se to desiti ukoliko zaista oni koji utiču na bezbednost na terenu budu učinili sve da pre svega atmosfera koja karakteriše Mitrovicu i uopšte sever, a to je jedna neizvesnost i jedan strah koji postoji, da učine sve da se takva atmosfera promeni i ako se učini malo više, mislim na vladu Republike Srbije, da pokaže koliko joj je stalo da praktično svi kandidati ili sve liste koje učestvuju na izborima u Mitrovici dobiju jednaku pažnju i da kroz jednu takvu poruku ne dođe na podele na ovakve ili onakve Srbe. Mislim da to može da doprinese nešto većem broju birača koji će izaći na izbore“, ocenjuje Đurđević.

RSE: Drugi deo priče su desničari koji su 3. novembra bili na severu Kosova. Šta Beograd može da uradi da se 17. novembra ta situacija ne ponovi?

Đurđević: Kroz poruke koje ne dele nego poruke koje pozivaju na jednu fer i otvorenu političku borbu i kroz jedno vrlo intenzivno preventivno delovanje kako takve grupe i takvi pojedinci ne bi dobili priliku da pređu na Kosovo i tamo se organizuju. Dakle, većina tih pojedinaca i grupa koje smo videli su, siguran sam, poznati našim i međunarodnim organima bezbednosti i mislim da bi jedan dodatni napor u smislu prevencije, dao rezultat.
XS
SM
MD
LG