Dostupni linkovi

Vučićevo 'odricanje' od Dodika


 Za razliku od ruskog predsednika Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije se javno izjašnjavao o podršci Miloradu Dodiku pred izbore. (Foto: Dodik i Vučić u Beogradu 26. avgusta 2020)
Za razliku od ruskog predsednika Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije se javno izjašnjavao o podršci Miloradu Dodiku pred izbore. (Foto: Dodik i Vučić u Beogradu 26. avgusta 2020)

Milorada Dodika su na izborima za predsednika Republike Srpske (RS), bh. entiteta podržali i Putin i Orban, ali ne i Vučić.

Za razliku od ruskog predsednika Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije se javno izjašnjavao o podršci Dodiku pred izbore.

Dodik je čest gost na Vučićevim zvaničnim događajima, a dvojica zvaničnika imaju veoma bliske odnose. Dodik u svojim izjavama ne krije da računa na podršku zvaničnog Beograda za svoje stavove, koji su nailazili na osudu Zapada.

Činjenice da je ovaj put podrška izostala za univerzitetskog profesora iz Sarajeva Envera Kazaza svedoči da je došlo ne samo do zahlađenja nego da se na neki način Vučić ipak opredelio za opoziciju u Republici Srpskoj.

On u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da Vučićeva politika nije određena agresivnim stavovima kao Dodikova.

"I da dolazi vrijeme da mu Dodik svojom robusnom, nacionalističkom politikom, pogotovo svojim odlascima Putinu, itekako smeta jer Vučić igra isto toliko na kartu Evrope koliko i na kartu Rusije", ocenjuje Kazaz za RSE.

Dodik se kao član Predsedništva Bosne i Hercegovine sreo 20. septembra u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Putin i Rusija se nalaze pod međunarodnom izolacijom i sankcijama zbog agresije na susednu Ukrajinu.

Radio televizija Republike Srpske (RTRS) je prenela da je Putin Dodiku tokom susreta poželeo uspeh na izborima uz nadu da će jačati patriotske snage u Republici Srpskoj. "Za nas je uvijek važno da imamo prijatelje kao vi", uzvratio je Dodik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je takođe godinama govorio da je Putin prijatelj Srbije i više puta se sretao sa ruskim liderom.

Međutim, od početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru Vučić se suočava sa pozivima iz Evropske unije i zapadnih zemalja da i Srbija uvede sankcije Moskvi.

Srbija je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja se nije pridružila zapadnim sankcijama Rusiji. Ipak, glasanjem u EU za nekoliko rezolucija pridružila se osudi ruske agresije na Ukrajinu.

'Dodik igrao na kartu Putina'

Aleksandar Popov iz novosadskog nevladinog Centra za regionalizam kaže za RSE da Srbija pokušava da balansira koliko je moguće.

"Međutim Dodik je očigledno igrao na kartu Putina kada je od Putina direktno dobio podršku za izbore. Tako da je on ispao direktni eksponent ruske politike i samog Putina u regionu", naveo je Popov.

Vučićev i Dodikov kabinet nisu odgovorili na upit RSE da komentarišu navode o zahlađenju međusobnih odnosa.

Popov ocenjuje da je u ranijim periodima iz Srbije vođena daleko veća kampanja u prilog Dodiku. Sada je, kako kaže, bio samo jedan takav događaj - Dan srpskog jedinstva u Bijeljini.

Vučić je u Bijeljini, gradu na severoistoku BiH, 15. septembra predvodio delegaciju Srbije na obeležavanju "Dana srpskog jedinstva slobode i nacionalne zastave".

Srbija ovaj praznik od 2020. godine obeležava zajedno sa bh. entitetom Republika Srpska.

Dodik je na obeležavanju tog praznika u Bijeljini Vučića dočekao rečima "predsjedniče, dobro došli na svoje i među svoje".

Dodik je tada rekao da "Srbi imaju dvije države, Republiku Srpsku i Srbiju", uz nastojanje "da se borimo za jedinstvo".

Prema Ustavu BiH, Republika Srpska je definisana, ne kao država, već kao jedan od dva entiteta u državi Bosni i Hercegovini. Drugi entitet je Federacija Bosne i Hercegovine.

Ustav BiH ne definiše mogućnost otcepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

Dodik u svojim javnim nastupima potencira da BiH nije njegova matična država, već Srbija.

Vučić, sa druge strane, često naglašava da Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine, i integritet RS u okviru BIH.

"Kad bi vi znali koliko mi volimo Republiku Srpsku (RS) i koliko nam znači, bez obzira na to koliko mi poštujemo Bosnu i Hercegovinu i sve druge", poručio je Vučić okupljenima na centralnom trgu u Bijeljini 15. septembra.

Šta je Dodik Srbiji, a šta Srbija Dodiku?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

Šta je Vučić rekao o izborima u RS?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 15. septembra izjavio da se neće mešati u izborni proces u Republici Srpskoj i da će narod izabrati onoga koga želi.

"Poštujem rukovodstvo RS, poštujem i one koji su u opoziciji i želim da ostanem neko ko podržava srpski narod u RS", rekao je Vučić u Dnevniku bijeljinske BN televizije.

Upitan da li trpi međunarodne pritiske zbog politike rukovodstva RS, Vučić je rekao da o tome neće da govori, navodeći da poštuje rukovodstvo tog entiteta BiH, kao što poštuje i opoziciju.

Zbog ugrožavanja institucija BiH i secesionističke politike, Dodik se nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Dodik se spominje i u izveštajima američkih službi, prema kojima je njegovo političko delovanje tajno finansirano iz Rusije.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže da je Dodik "kompromitovan po više osnova" i da je počeo da čini štetu ne samo građanima Republike Srpske i samoj RS, već i vlasti u Srbiji.

On podseća da je Dodik prelazio sve crvene linije prema međunarodnoj zajednici neprihvatanjem imenovanja nemačkog diplomate Kristijana Šmita za visokog predstavnika niti njegove ingerencije.

"Mislim da je to prešlo neku meru koja bi odgovarala beogradskoj vlasti jer se može naći i neko ko nije toliko kompromitovan, a da može da bude u funkciji uticaja Beograda na zbivanja u BIH", naveo je Popov, referišući na opoziciju Dodiku.

Dodik prethodno podržao Vučića

Kada su u aprilu u Srbiji održani predsednički i parlamentarni izbori Milorad Dodik je tada uputio podršku Aleksandru Vučiću i njegovog Srpskoj naprednoj stranci.

"(Republici) Srpskoj je veoma važna podrška koju joj pruža Srbija i koju si ti na najbolji način pokazao. Ta podrška je naš najveći oslonac", naveo je Dodik u pismu Vučiću od 31. marta.

Podršku Vučiću i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci na parlamentarnim izborima uputile su i skoro sve opozicione stranke i njihovi lideri u Republici Srpskoj.

Međutim, pred opšte izbore u BIH, 2. septembra, regionalni mediji su izveštavali o izostanku jasne podrške Vučićevih naprednjaka Dodiku i njegovoj SNSD.

Zvaničnici SNS nisu viđeni na fotografijama podeljenim sa predizbornih skupova Dodika.

Umesto od naprednjaka podrška je stigla sa Kosova, od Gorana Rakića, lidera Srpske liste.

Srpska lista je vodeća partija kosovskih Srba, bliska vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dodikov sin Igor je objavio pred izborni dan na Tviteru zajedničku fotografiju sa Rakićem uz poruku "podrška braće sa Kosova, predstavnika Srpske liste".


Policijsko zaustavljanje članova SNS-a u Banjaluci

Policija je 29. septembra u Banjaluci u Republici Srpskoj zaustavila i kontrolisala članove Vučićeve Srpske napredne stranke, Adama Šukala i Vladu Mandića.
To se dogodilo tri dana pred opšte izbore u BIH.

Šukalo je tada za N1 rekao da su i saslušani u Upravi kriminalističke policije MUP-a RS.

Šukalo je bivši poslanik SNS-a u Skupštini Srbije, dok je Mandić nekadašnji rukometaš Srbije. I Šukalo i Mandić su članovi Glavnog odbora SNS Aleksandra Vučića.

Pojedini regionalni mediji su ovaj događaj tumačili kao poruku Dodika vlastima u Srbiji, zbog izostanka podrške pred izbore.

'Vučić morao radikalnije da podrži opoziciju'

Milorad Dodik ipak prema preliminarnim rezultatima izbora vodi za predsednika Republike Srpske, u odnosu na svoju protivkandidatkinju Jelenu Trivić iz Partije demokratskog progresa.

Univerzitetski profesor iz Sarajeva Enver Kazaz kaže da je Vučić morao radikalnije da podrži opoziciju u Republici Srpskoj ako je imao nameru da "se oslobodi Dodika".

"I morao je, što je vrlo važno, da promjeni ideološki kurs svoje politike, da ne koketira sa desničarskim stajalištima i da ne daje Dodiku podršku za secesionističku politiku", naveo je Kazaz.

Dodik je godinama unazad bio pored Aleksandra Vučića na svim značajnijim događajima u Beogradu. Jedan od očiglednijih pokazatelja njihovih odnosa biće i to da li će se Dodik tako često pojavljivati u Beogradu kao ranije.

XS
SM
MD
LG