Dostupni linkovi

Još se broje glasovi sa opštih izbora u BiH


Glasačke kutije na opštim izborima u BiH
Glasačke kutije na opštim izborima u BiH

Rezultati opštih izbora dva dana nakon održavanja, nisu se promijenili u odnosu na podatke objavljene 3.oktobra, pokazuju podaci Centralne izborne komisije BiH.

I dalje u utrci za mjesto predsjednika Republike Srpske, 4.oktobra, vodi Milorad Dodik, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa osvojenih 48,36 posto glasova.

Jelena Trivić, kandidatkinja Partije demokratskog progresa, na osnovu preliminarnih rezultata je dobila 43,27 posto.

Za ovu poziciju, prema podacima CIK-a, prebrojano je 91,97 posto glasova.

Nema promjene ni u glasovima za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. I dalje je prebrojano 83,39 posto obrađenih biračkih mjesta. Najviše glasova dobili su Stranka demokratske akcije (SDA) i SNSD.

Za Narodnu skupštinu RS na osnovu 84,01 posto obrađenih glasačkih mjesta, najviše glasova dobio je SNSD, slijedi Srpska demokratska stranka (SDS), pa PDP.

Za Parlament Federacije BiH sa 79,42 posto obrađenih glasačkih mjesta najviše glasova dobila je SDA, zatim hrvatski blok koji predvodi HDZ BiH, dok je treća Socijaldemokratska partija (SDP).

Nepromijenjeni su i rezultati koji se odnose na skupštine 10 kantona u Federaciji BiH, na osnovu 76,93 posto obrađenih biračkih mjesta.

U Kantonu Sarajevo u neznatnoj prednosti je Stranka demokratske akcije (SDA) sa 18,79 posto glasova, a slijedi Narod i pravda sa 18,60 posto glasova, te Socijaldemokratska partija (SDP) sa 15,53 posto.

Ko je pobijedio u utrci za člana Predsjedništva BiH?

U Predsjedništvo BiH je kao predstavnik bošnjačkog naroda ušao socijaldemokrata Denis Bećirović, umjesto kandidata najjače bošnjačke stranke Bakira Izetbegovića.

Bećirović je bio kandidat ujedinjene opozicije "Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu".

Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojila je najviše glasova iz Republike Srpske za člana Predsjedništva BiH.

Prema rezultatima CIK-a za Predsjedništvo BiH više glasova ima kandidat Demokratske fronte (DF) Željko Komšić ispred kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjane Krišto.

Cvijanović i Bećirović su prvi put izabrani u Predsjedništvo BiH, dok će Komšiću ovo biti četvrti put.

Sve o glasanju i izborima na koje je izašlo 1,6 miliona glasača ili 50 posto

Naredbe o otvaranju vreća za glasanje

Centralna izborna komisija BIH u ponedjeljak navečer, 3.oktobra je izdala naredbu da se otvore vreće u 20 opština u cilju pravilnog objedinjavanja utvrđenih rezultata izbora. Radi se o biračkim mjestima u Zenici, Vlasenici, Modriči, Bužimu, Doboju, Trnovu (FBiH), Ugljeviku, Starom Gradu Sarajevo, Konjicu, Mrkonjić Gradu i Bosanskoj Krupi.

Prethodno je Centralna izborna komisija BiH izdala naredbu za otvaranje vreća u cilju pravilnog objedinjavanja utvrđenih rezultata u 21 opštini.

Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije (CIK), nakon više od 83 posto obrađenih biračkih mjesta, pri izboru poslanika u Parlamentu BiH bilo je skoro 120.000 nevažećih listića ili 8,67 posto.

Nakon 92 posto obrađenih biračkih mjesta, pri izboru članova Predsjedništva BiH bilo je više od 102.000 nevažećih listića. Ukupno je više od 222.000 nevažećih listića.

Ponavljanje izbora u Novom Gradu

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je Odluku da se 9.oktobra održe izbori za biračko mjesto “Hozići” u osnovnoj izbornoj jedinici Novi Grad. Razlog je što 2. oktobra izbore na tom biračkom mjestu nije bilo moguće održati u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Na biračkom mjestu u Hozićima, mjestu u Novom Gradu, uhapšeno je pet osoba iz biračkog odbora zbog sumnje na krivično djelo izborna prevara. Tužilaštvo BiH je navelo da su ove osobe donijele veliku količinu popunjenih izbornih listića na ovo biračko mjesto.

Iz CIK-a je najavljeno i da će ta institucija obavještavati javnost o aktivnostima u Glavnom centru za brojanje.

Glasački listići sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inostranstva, glasački listići birača koji su glasali putem mobilnih timova i glasački listići birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima će se brojati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Sve aktivnosti u Glavnom centru za brojanje mogu posmatrati posmatrači akreditirani za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje.

Nepravilnosti tokom izbora

Tokom izbornog dana Koalicija "Pod lupom" zabilježila je 83 teže izborne nepravilnosti.

Najveći broj se odnosi na proces glasanja, pomoć pri glasanju, nagovaranje na glasanje, porodično glasanje, pomaganje pri glasanju bez prateće dokumentacije, i pritiske na birače.

Na biračkom mjestu u Hozićima, mjestu u Novom Gradu, uhapšeno je pet osoba iz biračkog odbora zbog sumnje na krivično djelo izborna prevara. Tužilaštvo BiH je navelo da su ove osobe donijele veliku količinu popunjenih izbornih listića na ovo biračko mjesto.

Tužiteljstvo i SIPA primili su 27 prijava građana na izborni proces.

U Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli zaprimljene su prijave građana ili institucija, koje su se odnosile na narušavanje javnog reda i mira na biračkim mjestima, navode o izbornim neregularnostima koje su se odnosile na moguća kaznena djela, kao i različite događaje i incidente vezane za izborni proces, saopšteno je.

Prijave su se odnosile na biračka mjesta na području Mostara, Bosanskog Novog / Novog Grada, Sarajeva, Živinica, Tuzle, Zvornika, Zenice, Tomislav Grada i drugih mjesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG