Dostupni linkovi

Tokom sastanka u Moskvi, Putin Dodiku poželio sreću na izborima


Milorad Dodik i Vladimir Putin tokom susreta u Beogradu, Srbija, 17. januara 2019. godine
Milorad Dodik i Vladimir Putin tokom susreta u Beogradu, Srbija, 17. januara 2019. godine

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku da se nada da će jačati patriotske snage u Republici Srpskoj, prenosi Radio televizija Republike Srpske (RTRS).

Dodik se nalazi u Moskvi gdje se i susreo sa ruskim predsjednikom, a kako prenosi dalje RTRS, Putin je Dodiku poželio uspjeh na izborima, poručivši da će to jačati saradnju Republike Srpske i Rusije.

"Za nas je uvijek važno da imamo prijatelje kao vi. Tačno je, imamo izbore ja sam se kandidovao za predsjednika Repubike Srpske, sve ankete govore da tu neće biti problema. Nadamo se dobrom rezultatu", rekao je Dodik, koji se sa Putinom sastao 20. septembra.

Također su komentarisali nedavno najavljenu fudbalsku utakmicu između Bosne i Hercegovine i Rusije. Dodik je, kako prenosi RTRS, rekao da je “posebno ponosan što će se to desiti, iako dio zemlje nije bio za to.” Putin je rekao da sport “treba da objedinjuje ljude, a ne da dijeli.”

Dodik je uoči sastanka dao intervju za rusku novinsku agenciju TASS i tom prilikom najavio kako planira sa predsjednikom Putinom razgovarati o izgradnji gasovoda i dviju elektrana na gas u bh. entitetu Republika Srpska, kao i o jačanju kulturne saradnje izgradnjom rusko-srpskog pravoslavnog centra.

Dodik je tokom intervjua zahvalio ruskom lideru jer je zadržao cijene gasa za Republiku Srpsku na nivou od oko 290 američkih dolara za 1.000 kubnih metara.

Slične teme je Dodik najavio i u Banjaluci pred polazak u Moskvu, kada je izjavio da će na sastanku sa Putinom "obezbijediti stabilno energetsko snabdijevanje za Republiku Srpsku", te da će dvije planirane gasne termoelektrane "biti sigurna garancija naše energetske stabilnosti u budućem periodu", kazao je Dodik u Banjaluci.

Prema podacima sa zvanične stranice predsjednika Rusije, ovo je sedmi susret Dodika i Putina od 2014. godine. Od toga su tri susrata održana na marginama manifestacija poput Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Petesburgu i utrke Formule 1 na autodromu u Olimpijskom parku u Sočiju.

RS jača saradnju sa Rusijom uprkos sankcijama

Od početka invazije na Ukrajinu, 24. februara, Bosna i Hercegovina je, putem svoje misije u Briselu, glasala za nekoliko paketa sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji.

To je potvrđeno i objavom na stranici Evropskog vijeća, iz kojeg su naveli da se BiH "uskladila" s EU u sankcioniranju nekoliko stotina osoba i kompanija iz Rusije.

Među usvojenim restriktivnim mjerama prema Ruskoj Federaciji su zabrana uvoza i izvoza uglja, čelika i drugih metala, te avionskog goriva. Sankcije također obuhvaćaju nekoliko ruskih banaka, te pojedince bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Pregled sankcija koje je EU uvela Rusiji, 21. juli 2022.
Pregled sankcija koje je EU uvela Rusiji, 21. juli 2022.

No, sankcije nisu "zaživjele" u praksi, s obzirom na to da odluku o njihovoj provedbi nije potvrdilo Vijeće ministara BiH, zbog protivljenja ministara iz entiteta Republika Srpska.

Svoju ekonomsku saradnju sa Rusijom ovaj entitet pravda politikom "neutralnosti". No, u Evropskoj uniji smatraju da nije vrijeme za neutralnost, te da se Bosna i Hercegovina treba provesti sankcije koje je podržala.

Zbog toga su i razgovori o privrednoj saradnji RS i Rusije pod lupom Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Iz Delegacije EU u BiH za RSE navode da očekuju da Bosna i Hercegovina uskladi svoju vanjsku, bezbjednosnu i trgovinsku politiku sa politikom Evropske unije.

Kolike su ruske investicije u BiH?

Zaključno s decembrom 2021. ukupne direktne investicije iz Ruske Federacije u BiH iznosile su 457,9 miliona maraka (234 miliona evra), prema podacima Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) u BiH.

U odgovoru na upit RSE iz FIPA-e BiH navode da ruska ulaganja čine tek 2,8 odsto ukupnih direktnih stranih investicija u BiH čiji iznos premašuje 16 milijardi maraka (osam milijardi evra). To je svrstava na 11. mjesto na listi najznačajnijih investitora u BiH.

Ruski Gasprom glavni je dobavljač gasa u BiH, a 2012. godine, preko Naftne industrije Srbije, čiji je vlasnik, preuzeo je i 28 benzinskih pumpi u BiH austrijske energetske kompanije "OMV".


Gasprom je 2019. godine kupio i zemljište za izgradnju fabrike za preradu gasa u Zvorniku, na istoku BiH. Ta ruska kompanija planira u tom gradu izgraditi postrojenje za gas, a ulaganje bi iznosilo oko 70 milijuna evra.

Rusi su se, prema sporazumu sa preduzećem GAS-RES iz RS iz 2017. godine, obavezali da će buduće zvorničko postrojenje služiti za prevođenje plina u tekuće stanje. Projekat još nije okončan, a zvanično obrazloženje je da je realizacija usporena zbog pandemije COVID-19.

XS
SM
MD
LG