Dostupni linkovi

Orban podržao Dodika, entitet Republika Srpska nazvao 'počasnim susjedom'


Aktualni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer entiteta Republika Srpska Radovan Višković i mađarski premijer i šef diplomacije Viktor Orban i Peter Sijerto tokom privatne posjete 6. novembra 2021., Banja Luka, BiH

Mađarski premijer Viktor Orban podržao je Milorada Dodika u kampanji za predsjednika Republike Srpske i tom prilikom ovaj entitet u Bosni i Hercegovini nazvao "počasnim susjedom".

"Mađarska i Srbija su susjedi, ali Mađarska i Republiku Srpsku smatra počasnim susjedom", kazao je Orban u videu koji je objavila entitetska Radio-televizija Republike Srpske.

Orban je ocijenio da "sve ono što se kod vas dešava ima utjecaja i na Mađarsku i regiju".

"Predstoje vam važni izbori. Dobro poznajem vašeg predsjednika, gospodina Dodika, koji je dobar prijatelj Mađarske i mađarskog naroda, ali i ja sam ponosan na naše lično prijateljstvo. U njemu sam prepoznao čovjeka koji je spreman očuvati mir, koji je otvoren za dijalog, koji se zalaže za poštivanje Daytonskog sporazuma i koji uvijek i u svim prilikama čuva interese srpskog naroda", naveo je Orban.

Mađarski premijer je zaključio da je oduvijek podržavao Dodika, te zato želi i ubuduće surađivati s njim, kao i da se nada da će nakon izbora imati priliku za to.

"Bog blagoslovio sve Srbe na cijelom prostoru Balkana", kazao je Orban.

Mađarski premijer je 6. novembra 2021. godine privatno posjetio Dodika u njegovom rodnom selu Bakinci kod Banja Luke, a u delegaciji je bio i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Orban u 'prijateljskoj posjeti' Dodiku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Mađarska vlada usprotivila se 21. decembra 2021. uvođenju sankcija Evropske unije Miloradu Dodiku, kako je to predložila Njemačka.

"Balkan treba stabilizirati, a to nije moguće bez Srba. Balkan se ne može stabilizirati bez BiH. A BiH se ne može stabilizirati bez vraćanja prava koja Srbima pripadaju. To je naša logika", rekao je Orban.

Ta izjava došla je desetak dana nakon što je Narodna skupština RS-a 10. decembra na posebnoj sjednici usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o "vraćanju nadležnosti" sa državnog nivoa na nivo Republike Srpske, jednog od dva entiteta u BiH.

Inače, Vlada RS već četvrtu sedmicu animira poljoprivrednike u tom bosanskohercegovačkom entitetu da se prijave na poziv za pomoć pri kupovini mehanizacije i alata. Poziv poljoprivrednicima za podršku je otvoren do polovine oktobra.

Za tu svrhu namijenjeno je 35 miliona evra, prvi dio od 100 miliona evra pomoći koju je mađarski premijer Viktor Orbane obećao tokom privatne posjete članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Miloradu Dodiku, u novembru prošle novembru prošle godine, u Laktašima kod Banjaluke.

Poljoprivrednici će da bi dobili takvu jednu mašinu trebati da plate 30 posto njene vrijednosti.

Za prijavu je zadužena Fondacija "Progressus" koju je osnovala Vlada RS i koja je zadužena za realizaciju mađarskog programa. Mađarska je preko Fonda Betlen Gabor, najvećeg mađarskog državnog fonda, do sada slične programe realizirala isključivo za pomoć mađarskoj manjini u drugim zemljama.

Nalazi istraživačkog programa "Šeme" (zajednički istraživački projekat ukrajinskog servisa RSE i Ukrajinske javne televizije) pokazuju da je mađarska vlada od 2011. godine isplatila najmanje 670 miliona eura organizacijama etničkih Mađara u Ukrajini, Slovačkoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.

Kompanija "Lugos Renewables" iz Budimpešte potpisala je ugovor o kupovini većinskog paketa akcija u poduzeću "Solarne elektrane Trebinje 1" kod Trebinja čiji su detalji i dalje tajni.

Prvi značajniji sastanak između dva lidera se desio u junu 2019. godine, kada je Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, bio u posjeti Mađarskoj.

Dodik i Orban posljednji put sreli su se u Beogradu, 16. septembra, kada je Srbije Aleksandar Vučić odlikovao mađarskog premijera Ordenom Republike Srbije.

XS
SM
MD
LG