Dostupni linkovi

Fabrike u Vranju i Leskovcu nova žarišta korona virusa u Srbiji


Sa protesta radnika fabrike Jura u Nišu na kome su od poslodavaca tražili adekvatnu zaštitu od zaraze na radu. 8. april 2020.
Serbia-- Workers from all three shifts of the Jura factory in Nis protest-- Nis, 8 April 2020.
Sa protesta radnika fabrike Jura u Nišu na kome su od poslodavaca tražili adekvatnu zaštitu od zaraze na radu. 8. april 2020. Serbia-- Workers from all three shifts of the Jura factory in Nis protest-- Nis, 8 April 2020.

Novo žarište korona virusa sa epicentrom u Vranju na jugu Srbije, u sredu 20. maja imalo je duplo više zaraženih nego Beograd.

Kapaciteti COVID-19 bolnica u Vranju su skoro popunjeni, a slična situacija je i u 72 kilometra udaljenom Leskovcu.

U COVID-19 bolnicama u Vranju hospitalizovano je 110 pacijenata, a u bolnici za tu namenu u Leskovcu 130. Od 290 testiranih uzoraka iz Vranja 21. maja pozitivno je bilo 39 osoba.

Među novozaraženim je najviše radnika Jura korporacija iz Leskovca i fabrike obuće Dodić iz Vranja.

BLOG UŽIVO: Djelomično otvaranje granica BiH za poslovne ljude

Proizvodnja prekinuta u fabrikama

Upravo je situacija sa novim žarištima bila tema sastanka Vladinog Kriznog štaba, održanog 21. maja uveče u Vranju, koji je bio zatvoren za javnost.

Među zaključcima prosleđenim po završetku navodi se da je situacija na području Srbije stabilna, dok je na jugu Srbije ocenjena kao nesigurna.

Članica Štaba i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“, Darija Kisić Tepavčević, potvrdila je da je proizvodnja prekinuta u svim fabrikama u kojima je otkriveno prisustvo virusa.

Njen kolega i epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da je najvažnije da se obrati pažnja na velike radne organizacije i da se sprovodi rigorozna kontrola.

On je dodao i da su na jugu Srbije specifični uslovi jer veliki broj radnika u gradskim fabrikama na posao dolazi iz seoskih sredina, iz porodica u kojima živi više generacija, zbog čega postoji opasnost prenošenja virusa starijim članovima porodica.

Situacija na jugu nesigurna

Slađan Stanković, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Vranju kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je epidemiološka situacija na području tog grada nesigurna, ali je i dalje pod kontrolom zdravstvene službe.

„Registruje se epidemijsko oboljevanje u fabrici nameštaja 'Dodić', u kojoj je obolelo više od 60 zaposlenih. I u kompaniji 'Geoks' registrovano je nekoliko pozitivnih na COVID-19, a imamo i pojedinačne slučajeve oboljevanja u još nekim kolektivima, prodavnicama. Svi oboleli hospitalizovani su u COVID bolnicama, a njihovi kontakti se nalaze u kućnoj izolaciji“, kaže Stanković.

Među obolelima je i Bratislav Dodić, vlasnik fabrike nameštaja koja ima 250 zaposlenih. Nakon otkrivanja žarišta, fabrika je zatvorena, a svi zaposleni su hospitalizovani ili se nalaze u kućnoj izolaciji.

Da li su radnici imali zaštitu?

Dodić je rekao da su svi zaposleni nosili maske na licu i rukavice, da su na svim ulazima u fabriku i u pogone postavljene sanitarne prepreke sa sredstvima za dezinfekciju, ali da je uprkos tome virus ušao u proizvodne pogone.

On je rekao da brine za zaposlene i članove njihovih porodica, ali da se nada da, će se, s obzirom na blage simptome bolesti, za nedelju-dve vratiti na svoja radna mesta.

„Sada je najvažnije da sačuvamo zdravlje zaposlenih, a sve ostalo je u drugom planu, i proizvodnja i izvoz i finansije“, rekao je Dodić u telefonskom razgovoru za RSE.

Zatvaranje privremene bolnice za COVID-19 u Nišu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Leskovac novo žarište

Povećan broj novoobolelih u Leskovcu utvrđen je posebno nakon testiranja 2.500 zaposlenih u južnokorejskoj „Jura korporaciji“.

Prema rečima Predraga Stojanovića, predsednika Samostalnog sindikata „Jura korporacije“ u Leskovcu, u halama nije bilo moguće ostvariti bezbednu fizičku distancu između radnika.

“Autobusi kojima su radnici dolazili na posao iz Leskovca i iz okolnih mesta bili su prepuni ljudi, često bez osnovnih sredstava za zaštitu“, kaže za RSE Stojanović.

Inače, Zaposleni u Juri iz Niša su početkom aprila, kao i njihove kolege iz fabrike u Rači kod Kragujevca, protestovali zbog neregularnih uslova za rad odbijajući da uđu u proizvodne hale dok im poslodavac ne obezbedi maske, rukavice, dezinfekciona sredstva i ne organizuje posao poštujući distancu.

U hale su se vratili nakon što su poslodavci prihvatili preporuke epidemiologa koji su, pored zaštitnih sredstava, naložili i obaveznu distancu tako da je u hali od 1.500 metara kvadratnih moglo da radi samo 150 radnika.

„Međutim, ubrzo je sve vraćeno na stari red i poredak. Fabrika je ponovo proradila punim kapacitetom, a od zaštitne opreme, radnici su samo dobili po jednu pamučnu masku i jedan par rukavica. Ja još uvek koristim iste rukavice, koje na prstima lepim lepljivom trakom da bih mogao da radim“, kaže Stojanović.

Odgovaraju li iz uprave fabrike na kritike?

Na sva upozorenja radnika da postoji opasnost od zaraze, prema njegovim rečima, poslodavac nije reagovao, a onda je pre nedelju dana Zavod za javno zdravlje počeo masovno testiranje radnika “Jure“. Ispostavilo se da najveći broj obolelih u Leskovcu dolazi iz te fabrike.

Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu kaže za RSE da je u leskovačkoj COVID bolnici hospitalizovan 131 pacijent, od kojih je 56 iz fabrike „Jura“.

„Svi pacijenti koji se nalaze u našoj bolnici su sa lakšom kliničkom slikom, osećaju se dobro i niko nije upućen na dalje lečenje u Niš i Beograd i nije bilo smrtnih slučajeva. Nakon masovnog testiranja u 'Juri, svi radnici koji su bili pozitivni, kao i njihovi kontakti smešteni su u našu bolnicu“, rekao je Dimitrijević.

„U Leskovcu Jura ponovo radi u dve smene, velika je gužva u pogonima, a o držanju socijalne distance nema ni govora. Krizni štab Leskovca pokušao je da ubedi rukovodstvo 'Jure' da obezbedi sve što je potrebno kako bi radnici na svom radnom mestu bili zaštićeni od virusa, ali im to nije pošlo za rukom, jer se menadžment 'Jure' oglušio o sve“, kaže Stojanović.

RSE je u protekla tri dana u više navrata pokušao da u fabrici južnokorejske kompanije u Leskovcu dobije odgovore na pitanja vezana za upotrebu zaštitnih sredstava, zdravstveno stanje zaposlenih i organizaciju proizvodnje sa znatno manjim brojem radnika koji su odsutni zbog infekcije korona virusom ili izolacije, ali se menadžer zadužen za odnose sa javnošću nije javljao na mobilni telefon.

Gradonačelnik Leskovca: Jura nije više žarište, ali brinu pojedinačni slučajevi

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović ocenio je međutim da korejska fabrika "Jura" u tom gradu više nije žarište virusa korona virusa, budući da je, kako je naveo, od 15. maja procenat pozitivnih rezultata bio 1,58 odsto.

Cvetanović je rekao da je do četvrtka testirano 2.588 zaposlenih, a da je rezultat bio pozitivan kod 41 zaposlenog.

Trenutno je na lečenju u leskovačkoj kovid biolnici 125 pacijenta, od kojih je 45 radnika fabrike "Jura".

"Žarište u kompaniji Jura više ne postoji, ni na bilo kojoj drugoj lokaciji. Ali ono što mene zabrinjava to su pojedinačni, sporadični slučajevi, i tu postoji velika opasnost širenja zaraze. Do sada je bilo dobro kad imamo sporadične slučajeve, jer smo bili fokusirani da nema žarišta, međutim to sada upozorava na drugu opasnost", kazao je Cvetanović, koji je lekar i komandant Štaba za vanredne situacije.

On je ocenio da je došlo do potpunog relaksiranja ljudi u leskovačkom kraju kada je u pitanju korona virus i upozorio da je situacija ozbiljna.

"Apelujem, molim da građani Leskovca shvate da je ozbiljna situacija, da moramo da vodimo računa i čuvamo sopstveno zdravlje i porodicu, prijatelje, komšije, rođake i sve do kojih nam je stalo", rekao je leskovački gradonačelnik.

Država na potezu

Prema rečima Milorada Panovića, predsednika Granskog sindikata Industrije energije i rudarstva (UGS) Nezavisnost, sada je država na potezu.

Kako je rekao, institucije su te koje bi trebalo da obezbede da poslodavci poštuju mere.

„To sve ide na teret poreskih obveznika i to dvostruko. Prvo smo im dali subvencije a sada moramo, o našem trošku, da lečimo radnike koji su njihovom krivicom oboleli. Mi ćemo sigurno krenuti da ih tužimo za nadoknadu troškova lečenja radnika“, kaže Panović za RSE.

Predrag Stojanović iz Samostalnog sindikata „Jure“ podsetio je i na slučaj iz aprila kada je uhapšen sindikalni aktivista Slaviša Pajović iz „Jurine“ fabrike u Rači kod Kragujevca.

Pajović je uhapšen pod optužbom da je širio paniku i uznemiravao javnost, nakon što je upozorio na uslove rada. Nakon hapšenja, proveo je noć u policiji da bi mu narednog dana bio ukinut pritvor, ali je protiv njega nastavljen postupak za krivično delo za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

„Ovo što se sada događa u Leskovcu, potvrđuje da sam bio potpuno u pravu kada sam govorio da se zbog nedostatka zaštitnih sredstava i nepoštovanja propisa o radu u vanrednoj situaciji možemo svi razboleti od opasnog virusa. I državi i poslodavcima, a pre svega nama radnicima, zdravlje treba da bude važnije od svakog profita i od svakog investitora“, kaže Pajović za RSE.

U međuvremenu, iz ministarstva rada najavljuju da će Vlada Srbije doneti Uredbu o minimalnim merama zaštite koje svaka firma mora da preduzme kako bi se sprečilo širenje virusa. Kako su objasnili novinarima, trudiće se da privreda ne bude preterano opterećena, ali i da se vodi računa o zdravlju zaposlenih.

Nova realnost u fabrikama širom sveta

Prema pisanju medija, primećeno je da su i neke druge države imale slične probleme kao i Srbija.

Mnoge fabrike u Meksiku su ostale otvorene, uprkos upozorenju da samo neophodni poslovi mogu nastaviti da rade tokom krize.

Prema izveštaju Deutsche Welle od 30. aprila, odbijanje da se bude obazriv tokom krize koštalo je života 20 radnika samo u jednoj fabrici.

Ford je, sa druge strane, odlučio da zatvori dve svoje fabrike u Americi nakon što je otkriven najmanje jedan pozitivan slučaj u oba objekta, navodi se u izveštaju New York Daily News od 21. maja.

Fabrike Tojote u Velsu je, prema izveštaju BBC od 19. maja, odlučila da postavi oznake po podu fabrike, kojima se obeležava siguran razmak između radnika od dva metra. Tamo gde je bilo moguće, postavljene su i barijere.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG