Dostupni linkovi

Epidemiolozi u Nišu: Jura može da radi sa najviše 100 ljudi u smeni


Protest radnika u fabrici 'Jura', Niš, 8 april 2020

Nakon osam sati stajanja ispred kapije fabrike i odbijanja da nastave proizvodnju, radnici fabrike Jura u Nišu dobili su zaključke epidemiologa u kojima se navodi da fabrika može da radi, ukoliko u jednoj smeni bude najviše 100 ljudi.

Radnici sve tri smene u fabrici započeli su protest u sredu, 8. aprila u ranim jutarnjim časovima i odbili da nastave rad nakon što su saznali da je je dvoje njihovih kolega obolelo od bolesti COVID-19.

Nakon posete epidemiologa toj kompaniji, menadžment Jure je istakao na kapiji obaveštenje u kome se ističe da su svesni trenutne situacije i da su preduzeli sve posebne preventivne mere.

"Međutim, molimo zaposlene da budu svesni da su naši klijenti nastavili sa redovnim poslovanjem i da zahtevaju isporuke na dnevnom nivou tako da prekid proizvodnje direktno pogađa kompaniju i dovodi do velikih gubitaka što ugrožava poslovanje i opstanak kompanije", navodi se u obaveštenju.

U njemu se dodaje i da zaposleni koji ne žele da rade jer smatraju ili osećaju da su ugroženi mogu da koriste neiskorišćeni godišnji odmor za 2019. godinu i novi odmor za ovu godinu.

"O drugim eventualnim merama ćemo vas naknadno obavestiti", dodaje se u obaveštenju.

Prethodno je gradonačelnik Niša Darko Bulatović saopštio da je Štab za vanredne situacije dao nalog epidemiolozima Instituta za javno zdravlje da izvrše procenu bezbednosnih uslova u fabrici Jura u Nišu u skadu sa merama Vlade Srbije za suzbijanje pandemije korona virusa.

Bulatović je rekao da će stručnjaci iz instituta proceniti situaciju i doneti određene zaključke koje će proslediti kompaniji.

"Sve ono što treba da se poštuje, mora biti ispoštovano", rekao je Bulatović.

Radnici Jure u Nišu koji su oko 5.30 ujutru započeli protest ispred ulaza u fabriku istakli su tokom protesta da nije moguće organizovati proizvodnju u skladu sa merama vlade Srbije za suzbijanje pandemije korona virusa. Kako su rekli, proizvodnja je organizovana u tri smene i u fabrici radi oko 2.700 radnika. Oni su upozorili da je rad na traci organizovan tako da je nemoguće obezbediti razmak od dva metra između zaposlenih.

"Mi praktično stojimo rame uz rame, jer to zahtevaju uslovi rada", rekli su radnici tokom protesta.

Takođe, radnici su rekli da su u ponedeljak počeli da rade nakon samo nedelju dana pauze, i da tada nisu imali obezbeđene adekvatne maske i rukavice, a da su umesto dezinfekcionog sredstva dobili tečni sapun.


Nakon tri sata stajanja ispred kapije fabrike poslovodstvo Jure dostavilo im je proglas u kome ih obaveštava da fabrika posluje sa gubitkom zbog novonastale situacije i da je primorana da organizuje minimum procesa rada. U proglasu su radnici pozvani da se vrate na posao i rečeno im je da će im biti obezbeđena adekvatna zaštita.

"Prema onima koji odbiju da se vrate u fabriku, kompanija će postupiti prema pravilniku", poručeno je u proglasu Jure radnicima koji protestuju.

"Prema onima koji odbiju da se vrate u fabriku, kompanija će postupiti prema pravilniku", poručeno je u proglasu Jure radnicima koji protestuju.
"Prema onima koji odbiju da se vrate u fabriku, kompanija će postupiti prema pravilniku", poručeno je u proglasu Jure radnicima koji protestuju.

Radnici su i dalje okupljeni ispred kapije i čekaju da im se obrati neko iz menadžmenta kompanije. Radio Slobodna Evropa (RSE) je uputio pitanja o uslovima rada kompaniji 7. aprila, ali do objave vesti odgovori nisu stigli.

Podsetimo, predstavnici sindikata i menadžmenta kompanije Jura u Rači postigli su u utorak sporazum da fabrika 8. aprila nastavi sa radom, ali sa smanjenim kapacitetom uz maksimalno poštovanje propisanih mera zaštite od virusa.

Zaposleni u ovoj južnokorejskoj kompaniji u Rači odbili su u ponedeljak i utorak da uđu u halu zahtevajući prilagođavanje proizvodnje uslovima rada u vanrednim uslovima zbog korone virusa.

Dogovor je postignut nakon što su epidemiolozi Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu obišli proizvodne pogone i naložili primenu svih mera zaštite od korona virusa.

Predsednik sindikata Nezavisnost u fabrici Jura u Rači Saša Marković rekao je za RSE da sporazum predviđa rad u dve umesto u tri smene, znatno manji broj radnika u proizvodnim halama i pojačane mere zaaštite od virusa.

"Radiće se u dve smene sa po 200 radnika u svakoj, i što je izuzetno važno na proizvodnim trakama, za jednim montažnim stolom može da radi samo jedan radnik uz poštovanje svih mera zaštite. Menadžment Jure je prihvatio zahteve epidemiologa da svi zaposleni moraju raditi pod maskama i u rukavicama, da svi moraju poštovati propisano odstojanje", rekao je Marković.

Za razliku od Rače u Kragujevcu, industrijskom centru Srbije, najveće domaće i strane kompanije potpuno su obustavile proizvodnju.

Proizvodnja je prekinuta u italijanskim kompanijama Fiat Krajsler automobili, Fiat Plastik i Siđit, američkoj firmi Aidente, nemačkom Vaker Nojsonu, kragujevačkoj fabrici Zastava oružje i drugim firmama.

Beogradski aerodrom nakon obustave putničkih letova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

XS
SM
MD
LG