Dostupni linkovi

Dogovor radnika i menadžmenta Jure u Nišu, radnik iz Rače na slobodi


Protest radnika u fabrici "Jura", 8. april 2020.
Protest radnika u fabrici "Jura", 8. april 2020.

Radnici kompanije Jura u Nišu prihvatili su predlog poslovodstva da nastave rad prema prema predlogu Štaba za vanredne situacije koji predviđa maksimalno 50 zaposlenih na 5,000 kvadratnih metara, sa obezbeđenim zaštitnim maskama i rukavicama i uz obaveznu dezinfekciju prostora za rad, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Takođe, predloženo je da za sve koji nastave rad bude obezbeđena novčana stimulacija u iznosu od 1,000 dinara dnevno.

Za radnike koji ne žele da nastave rad omogućeno je da odsustvuju sa posla, a da im se izostanak ne uračuna kao iskorišćeni godišnji odmor. Takođe je predloženo i da radnici koji se odluče za opciju izostanka dobiju 60 odsto od osnovne plate i garantovano da nakon završetka vanrednog stanja neće snositi posledice.

Radnici su prekinuli protest koji je počeo u sredu 8.aprila zbog, kako su naveli, nepoštovanja mera Vlade Srbije za suzbijanje pandemije.

Ministarstvo rada: Nadzor započet

Kako je za RSE rečeno u Ministarstvu rada Srbije 9. aprila, inspekcija rada počela je nadzor u Jura Korporaciji u proizvodnom pogonu u Nišu radi kontrole primene poštovanja člana Uredbe o organizovanju rada u vreme vanrednog stanja i sprovođenja preventivnih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Ministarstvo je navelo i da je obavezno poštovanje mera bezbednosti i zdravlja na radu, kao i preventivnih mera radi sprečavanje širenja korona virusa, i da organizovanje rada mora biti u skladu sa preporukama epidemiologa.

O rezultatima inspekcijskog nadzora javnost će biti blagovremeno obaveštena, navodi se u odgovoru ministarstva.

Radnik Jure pušten na slobodu

U međuvremenu, radniku Jure u Rači, Slaviši Pajoviću koji je u četvrtak uhapšen pod optužbom za krivično delo izazivanje panike i nereda, nije određen pritvor i on je pušten na slobodu.

"Odluka nam je saopštena. Mom branjeniku nije određen pritvor", izjavio je za RSE njegov advokat Dragan Živković, odmah nakon saslušanja u Opštinskom javnom tužilaštvu u Aranđelovcu koje je obavljeno video pozivom.

Radnik Jure Slaviša Pajović (desno) po izlasku iz pritvora sa predsednikom opšine Topola Draganom Jovanovićem na čiju inicijativu je formiran tim advokata za njegovu odbranu
Radnik Jure Slaviša Pajović (desno) po izlasku iz pritvora sa predsednikom opšine Topola Draganom Jovanovićem na čiju inicijativu je formiran tim advokata za njegovu odbranu

XS
SM
MD
LG