Dostupni linkovi

Srpski akademici po ruskom ključu


Amfilohije Radović primljen je kao akademik u Međunarodnu slovensku akademiju
Amfilohije Radović primljen je kao akademik u Međunarodnu slovensku akademiju

„Međunarodna slovenska akademija (MSA) iz Rusije je društvena organizacija bez ikakvog značaja u akademskom i političkom životu Rusije”, kaže Andrej Šari, novinar ruskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE) povodom vesti da je grupa građana Srbije i Crne Gore, među kojima su i jedan ambasador i jedan visoki crkveni zvaničnik, dobila zvanje akademika, odnosno da su postali članovi MSA.

Novi "akademici" su mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije i ambasador u Moskvi Slavenko Terzić, kao i profesorka medicine Danica Grujičić, koja vodi kampanju za ispitivanje posledica NATO bombardovanja na zdravlje građana Srbije, profesor Mirko Zurovac, bivši ministar kulture u naprednjačkoj vladi Bratislav Petković, koji je smenjen nakon godinu dana (2012-2013 godine), i glumica Ivana Žigon.

Zanimljivo je da je u biografijama koje su tom prilikom objavljene, kao važna činjenica istaknuto da je Terzić bio svedok odbrane i ekspert na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, a da je Amfilohije Radović posetio Miloševića u Haškom zatvoru. Obrazloženje je da su to zaslužili "na osnovu doprinosa u očuvanju tradicionalnih kulturno-istorijskih, duhovnih i materijalnih vrednosti slovenskih naroda, sa područja Srbije i Crne Gore". Izborom šest novih akademika, srpsko odeljenje MSA imaće ukupno 18 članova.

O kakvoj se instituciji radi?

Andrej Šari, novinar ruskog servisa RSE, kaže da Međunarodna slovenska akademija nije zapravo nikakva akademija, već društvena organizacija bez značaja u Rusiji.

"To je samo gromki naziv. To nije znanstvena institucija koja ima oficijelnu akreditaciju. To je samo društvena organizacija koja je registrovana kao stotine drugih u Rusiji - od fitnesa, do bodibildinga, pa eto i do Slovenske akademije", objašnjava Šari.

Ona organizuje slovenske olimpijske igre, ima inicijative vezane za budućnost slovenskih naroda u budućoj Evropi.

"Ali, sve je to kao iz 19. stoleća; kako da se vrati Aleksandar Drugi koji će sad ujediniti slovenske narode i osloboditi ih ropstva" kaže Šari i dodaje da ruski predsednik Putin u poslednje vreme koristi neke od ideja iz korpusa pravoslavne leve struje, ali nikada vezano za ovu akademiju.

"Njihovi članovi su gospoda u poodmaklim godinama, najčešće preko devedeset", kaže Šari.

Slobodan Milošević u sudnici Haškog tribunala
Slobodan Milošević u sudnici Haškog tribunala

Međunarodna slovenska akademija osnovana je 1992. godine u vreme kada je postojala ideja u ruskim krugovima da se vojno umeša u sukobe na području bivše Jugoslavije, kaže Šari. To je razlog zašto su tada u tim okolnostima ovoj organizaciji pristupila tadašnja dva patrijarha - ruski Aleksij II i srpski Pavle. U ovom času ta organizacija ima oko 180 članova iz Rusije, Belorusije, Bugarske, Kirgizije, Makedonije, Srbije i Ukrajine.

Spoljnopolitički komentator Borivoje Erdeljan kaže tim povodom da, bez obzira što je ta organizacija bez velikog uticaja, ne treba smetnuti sa uma strategiju Rusije da se angažuje na terenu u svim oblastima, od sporta do politike i ekonomije.

"Oni, naravno, biraju u svoje članstvo one koji su njima naklonjeni. Da upotrebim jedno sportsko poređenje - dovodi tog člana na tribinu, u navijačku grupu gde su na stadionu vrlo jasno grupisani navijači jednog ili drugog tima", kaže Erdeljan.

Naš sagovornik posebno skreće pažnju da članstvo u takvim organizacijama visokih državnih službenika koji ne predstavljaju samo sebe i svoja lična uverenja, već i državu, može biti problematično.

Na čelu Međunarodne slovenske akademije je političar Sergej Baburin koji je prilikom promocije knjige u Beogradu Srbija i Evroazijski savez u decembru 2016. izjavio:

"Zašto Srbiju ubeđuju da uđe u EU? Da bi zauvek legalizovali gubitak Kosova i da bi doveli u pitanje veliki broj procesa! Mnogi se boje da Srbija uđe u Evroazijski savez. EU hoće da Srbiju postavi na istu klupicu sa Kosovom i da kaže da će tu da sede kao ravnopravni. A u Evroazijskom savezu, Srbija će da dobije prijatelje koji će da kažu - ko to tamo hoće da učini nažao našoj braći Srbima?!"

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG