Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH predložila budžet veći od tri milijarde eura


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić (četvrti slijeva) s ministrima i predstavnicima agencija na konferenciji za medije u Mostaru, 28. februara 2022.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog budžeta za 2022. godinu u iznosu gotovo šest milijardi maraka (više od tri miliona eura).

Ovogodišnji budžet ovog jednog od dva entiteta u BiH veći je za šest posto od prošlogodišnjeg, odnosno za više od 116 miliona maraka (blizu 60 miliona eura), saopćeno je nakon sjednice održane u ponedjeljak, 28. februara u Mostaru.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da su razmatrane mjere koje je potrebno poduzeti za rješenje moguće krize za ekonomiju uzrokovanu invazijom Rusije na Ukrajinu kao i informacije koje su pripremila resorna federalna ministarstva, javna preduzeća i agencije.

Novalić je u obraćanju medijima kazao da ''nema razloga za paniku''.

''Ova vlada ima kapacitete nakon što je usvojila ovogodišnji rekordni budžet zahvaljujući rezultatima iz prošle godine. Umjesto dosadašnja dva miliona maraka (nešto više od milion eura) ove godine planirano 20 miliona maraka (nešto više od deset miliona eura) za robne rezerve, a sada je na raspolaganju zaliha koja može biti dostatna do naredne žetve'', rekao je Novalić.

Dodao je da je za poljoprivrednike ove godine predviđeno 100 miliona maraka (nešto više od 51 milion eura) te da će se ''naći načini da se osiguraju veći poticaji za sadnju na oranicama jer su prirodna bogatstva ključ zaštite od globalnih poskupljenja i poremećaja na svjetskim tržištima''.

Prijedlog Zakona o budžetu i Zakona o izvršenju budžeta moraju usvojiti i Zastupnički (donji) te Dom naroda (gornji dom) Parlamenta Federacije BiH.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je 15. decembra 2021. po hitnom postupku Prijedlog budžeta ovog bh. entiteta za 2022. koji iznosi 4,024 milijarde maraka (oko 2,01 milijarde eura).

Državni nivo vlasti, zbog odbijanja predstavnika iz Republike Srpske nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida, još uvijek nije usvojio ni budžet za prošlu, 2021. godinu kao ni za 2022. godinu.

Institucije BiH financiraju se na osnovu odluka o privremenom financiranju.

Uprava za inspekcijske poslove Federacije Bosne i Hercegovine od ponedjeljka, 28. februara vrši inspekcijske nadzore cijena hrane i marži u ovom BiH entitetu.

U BiH je registrirana povećana potražnja za robama široke potrošnje nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG